28 Haziran 2009 Pazar

28 Haziran 2009

Bugün 28 Haziran 2009 5 Recep 1429 Haziran: 15 Hızır:54 Şeyh Said'in Vefatı (1925) - Kocaeli'nin Kurtuluşu (1873)



HADİS-İ ŞERİF



Mü’min mü’minin kardeşidir. Hiçbir şekilde ona olan hayırlılığını (faydalı tavsiyelerini) elden bırakmaz.


Hadis-i Şerif (İbn-i-Mace).



İRÂDE-İ CÜZİYYE


İrâde-i cüz'iyye: Cenâb-ı Hakk'ın kuluna verdiği mahdut bir sa¬lâhiyet ve tercîn hakkıdır. Fakat ehemmiyeti pek büyüktür. Zîrâ insan, irâdesini hayra sarf ederse Mevlâ hayrı, şerre sarf ederse, şerri yaratır. Bu itibârla insan, cenneti de, cehennemi de bu irâde ile kazanır. Evet, Hâlık (Yaratıcı) Cenâb-ı Hakk dilemezse, o yarat¬mazsa hiçbir şey olmaz, Şu kadar ki, kul kâsib, yâni isteyip çalışan; Mevlâ ise Halik, yani yaratandır.


İnsana yerilen irâde-i cüz'iyye otomobilin direksiyonu gibidir. İn¬san direksiyonu ne tarafa çevirirse otomobil o tarafa gider. Bu se-beple, isyan içinde olan bir kimse, "Ben ne yapayım, Allah böyle dilemiş, böyle yaratmış" deyip mesuliyetten kurtulamaz. Evet, Allah dilemiştir ama, kulun irâdesi ve çalışması bu yolda olduğu için dilemiştir. Zâten kulda, böyle bir irâde-i cüz'iyye, yâni tercih hakkı olmasaydı, Cenâb-ı Hakk kuluna imtihan fırsatı vermemiş, onu hayra veya şerre zorlamış olurdu. Halbuki Cenâb-ı Hakk kuluna zorla bir günahı işletip, sonra da cezalandırmaktan münezzehtir.


Bâzı kimseler, "Ezelde bâzılarının ruhu secde etmiş, bâzılarının etmemiş; işte ezelde ruhu secde etmeyenler kâfir gider." derler. Asla böyle pir şey yoktur. Bu iddia insanın itikadını kökünden sar¬sar. Ezel, itiraz yeri değildir. Orada isteyerek veya istemeyerek herkes secde etti. Cenâb-ı Hakk, ruhları imtihana çekerek, "Elestü birabblküm (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?)" diye sor¬duğunda bütün ruhlar istisnasız olarak, "Belâ (Evet Rabbimiz-sin Yâ Rabbi)" diye ahid verdiler.


Bazı kimseler de "Sen ne yaparsan yap, Allah dilediğine hidâ¬yeti, dilediğine dalâleti halkeder." diyorlar. Bu düşünce de asla doğru değildir. Bu husustaki âyet-i kerîmeyi çokları yanlış tefsir ve îzân ediyor. Süleyman Hilmi Tunahan Bendi Hazretleri bu hu¬sustaki ayet-i kerîmeyi; "Allah, hidâyeti isteyip hidâyeti dileyenlere hidâyeti; dalâleti isteyip dalâleti dileyenlere de dalâleti halkeder." diye tefsir ve îzâh etmişlerdir.


"Ezelde Ahmed cennetlik, Mehmed cehennemlik diye ?ât ve şa¬hıs üzerine bir hüküm yoktur. Ancak elbiseler biçilmiş; (İmân elbi¬sesi, itaat elbisesi, nur elbisesi) şu elbiseleri giyenler cennetliktir de¬nilmiş; ayrıca küfür, isyan, zulmet elbiseleri biçilmiş, bunları giyenler de cehennemliktir denilmiştir. Kul, irâde-i cüz iyyesiyle bu elbiseleri seçmekte tamamen serbest bırakılmıştır. Binâenaleyh, insan irâde-i cüz'iyyesiyle bunlardan hangisini seçer ve giyerse oraya gider."


FIKRA


dağ koyluklerinde yaşayan bir genç askere gider aradan zaman geçer ve askerlerin banyo vakti gelir banyo olurken bizimkinin kocaman aleti takılır arkadaşının gözüne sorar nerde büyüttün la onu oda tabii anlamaz hatta ne işe yaradığını bile bilmezmiş arkadaşı durumu komutanına anlatır komtanım komtanım bizim mahoda bi tik var ama garibim ne işe yaradığını bilmiyor der komutan çağır onu bana der ve maho gelir aç bakalım der ve bizim asker aga açar komtan bakarkı yılan yavrusu gibi der olum neye yarar o? bilmiyorum kumandanım der bak der iki eline al onu bir düdükle ileri bir düdükle geri yapacaksın der ve başlar düdük çalmaya düt ileri düt geri düt ileri düt geri bu iş bir müddet devam eder ve asker zevke gelir tam boşalacağı sırada komutan düdük çalmayı keser ve asker komutana garip garip bakarak düt de komtanıııııııııııııım


GÜNÜN SÖZÜ



İnsanları niçin öldürüyorsunuz, biraz bekleyin zaten ölecekler.


Konfüçyüs


YEMEK MENÜSÜ


· Ispanak Yemeği


· Domatesli Makarna


· Şehriye Çorbası


· Salata


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YAŞIL: (Tür.) Er. 1. Yeşil. 2. Erkek ördek.


Kız:


MANİ


Sofrada fakir olsun,


Tabağı çukur olsun.


Karnı doyduktan sonra,


Duâyı okur olsun.


KARİKATÜR



BİLMECE



Uzun yoldan kuş gelir, ne söylerse hoş gelir


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Karınca



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler