5 Temmuz 2009 Pazar

4 Temmuz 2009

Bugün 4 Temmuz 2009 13 Recep 1429 Haziran: 21 Hızır:60 ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI - Barbaros'un Vefatı (1549)

HADİS-İ ŞERİF



Şüphesiz ki, Allah’ın yeryüzünde (devriye) gezen melekleri vardır. Ümmetimin yaptıkları duaları ve gönderdikleri selamları, onlar bana ulaştırırlar.


Hadis-i Şerif



ÖŞÜR


Öşür arazisinden çıkan mahsûlün zekâtına -onda bir (1/10) demek olan- "Öşür" denilmiştir. Osur; ayet hadis Ve icmâ ile farzdır. Âyet-i kerîmenin meâlı: .Ey iman edenler kazandıklarınızın ve arzdan sızın için çıkardıklarınızı temiz (helâl)lerinden infâk edin (zekat ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkmadan) a c.s olmadığınız fenasını vermeye yellenmeyin. Ve bilirı k Allah Ganî ve Hamîd'dir." (Bakara suresi, ayet 267)


Hadîs-i serîfte "Yağmurların, nehir ve çeşme (gibi akar suların târla içindeki) kaynağın suladığı (araziden çıkan şeylerde (1/10: onda bir) öşür, (dolaba koşulan) hayvanla Kanan (yerden elde edilen) şeylerde ise yarım (1/20. yirmide bir) öşür vardır."


Öşürde arazî sahibinin akıllı baliğ (ergin); zengin olmasi şart değildir. Öşürde itibâr, arazi sahibine değil araziyedir. Yânî, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.


Altın, gümüş para ve ticâret mallarından, yılda bir defa zekât vermek gerekirken; arazide yılda kaç mahsul elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.


Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir geçmesi şart olduğu halde, mahsüllerde bir yıl geçmesi gerekmez.


Ba|, ceviz,susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (ba­dem),'zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk.palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, seker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir


Buğday mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasülye, soğan sarımsak kavun, karpuz, hıyar, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik, portakal gibi her türlü meyveden yu­laf, fiğ burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.


Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sa­rımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arâzisi, içinde ekilmediği hâlde kendiliğinden çıkan mahsulden de öşür verilir.


Hülâsa İmâm-ı A'zam (rh.) buyuruyor ki: Yerten abiden elde edilen mahsûlün azından da çoğundan da öşür farzdır.



FIKRA


Delinin biri bir gün havuza düşmüş. bunu gören başka bir delide deliyi kurtarmış.doktorlar o deliyi tebrik etmişler. deliye sormuşlar.deli nerede diye deli hemen cevap vermiş. onu kurusun diye astım demis.


GÜNÜN SÖZÜ




İnsanın mutluluğunun temeli hak ve adalet konusunda toplanır. Bir insana yapılan haksızlık bütün toplumu yaralar. Hak ve adalet hissi bireylerden başlamalıdır. Ve insan, bireyin mutluluğunun kendi mutluluğu için şart olduğuna inanmalıdır.


Pascal


YEMEK MENÜSÜ


· EZOGELİN ÇORBA


· KARIŞIK PİZZA


· TON BALIKLI SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek:


Kız:


MANİ


Besmeleyle çıktım yola


Selam verdim sağa sola


A benim ağalarım


Namazınız mübarek ola


KARİKATÜR



BİLMECE



Yazın yaşını,kışın başını yeriz.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Ağaç




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler