5 Temmuz 2009 Pazar

5 Temmuz 2009

Bugün 5 Temmuz 2009 14 Recep 1429 Haziran: 22 Hızır:61 Antalya'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu (1921)

HADİS-İ ŞERİF



Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.


Hadis-i Şerif (Beyhaki).



CEZAYİR'İN FRANSIZLAR TARAFINDAN İŞGALİ




Cezayir'de Dayı Hüseyin Paşa'nın, Fransız ticâret ge­milerine, alacağına mahsuben el koyması iki devlet ara­sında gerginlik meydana getirmişti. Fransız elçisinin Dayı Hüseyin Paşa ile bu alacak meselesini görüştüğü sırada, Hüseyin Paşa'nın Fransız elçisinin yüzüne yelpaze ile vurması üzerine görüşmeler kesildi ve durum iyice ger­ginleşti. Fransızlar bunu planlarını yürürlüğe koymak için vesîle saydılar. Fransa ile Cezayir arasının düzelmesi için pâdişâh bir ferman gönderdi. Dayı Hüseyin Paşa ise Fransız gemilerini bırakmamakta ısrar etti.



Fransa bu duruma karşı Osmanlı Devleti'ne bir nota verdi. Fakat bu nota kabul edilmedi. Osmanlı Devleti Yunan isyanları ve diğer gailelerle uğraştığı bir sırada bu meselenin ortaya çıkması devleti zor durumda bıraktı. Dîvân-ı Hümâyûn'da alınan karâra göre Cezayir mesele­sinin müstakil bir mesele olduğu ve bunun halledilme­sinin burada vazifeli kişilerin işi olduğu karârına varıldı. Bu şekilde bir karara varılmasının sebebi de, Cezayir'de bulunan askerî gücün bu meselenin üstesinden gelebile­ceğine inanılmış olması idi.



Bunun üzerine Fransızlar, yüz harp ve çok sayıda nak­liye gemisi ile Cezayir üzerine yürüdü. 12 Haziran 1830 günü Dayı Hüseyin Paşa, Cezayir'e 16000 kişilik bir kuv­vet çıkaran Fransa donanması karşısında mağlûb oldu. Bâb-ı Âlî, Rusya ile yaptığı harpten yeni çıkmış olması ve Cezayir'in merkezden uzak bulunması yüzünden îcap eden yardımı yapamadı, Cezayir Osmanlı Devleti'nin elinden çıkmış oldu. Cezayirliler 1847 yılına kadar Fran­sızlarla pek kanlı mücâdelelere giriştiler. Cezayirlilerin başında meşhur mücâhid Abdülkâdir vardı. Fransızların Cezayir'de yerleşmesi çok zor ve kanlı oldu. Askerî kuv­vetlerinin üstünlüğüne rağmen, burada ancak zahirî bir hâkimiyet te'sîs edebildiler. Abdülkâdir'in vefatından sonra Cezayirliler Fransa'ya karşı mücâdelelerine devam ettiler. Fransızlar, büyük katliamlar yaptı, 1871 senesinde yüz bin müslümanı katlettiler.


FIKRA


bir tümarhanede 10 deli varmış doktor bir gün hepsini bir sahaya götürmüş demişki bakalım hanginiz akıllı oldunuz sahaya topyerine taş koymuş onlardaoynamışlar başlarını kırmışlar sonda bir çocuk kalmış doktor demişki neden oynamıyon çocukta demişki biri bana orta atmıyorki bende kafa vurup gola atayım doktor demişki ben sana atayım çocuk demiş çocukta akıllanmış o taşın yerine takma bir taş takması koymuş doktorda sanmışki o takma taş asil taştır.doktor çocuğa atmış çocuğa bişey olmamış ve dokttor demişki sen bana at çocuk ta aklını kullanmış asil taşı atmış doktora doktorun kafası yaralandı çocuğa demişki sen benden daha akıllanmışsın ben senden daha akılsızlanmışım.


GÜNÜN SÖZÜ




İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah, Yardımcısıdır doğruların Hz. Allah


Ziya Paşa


YEMEK MENÜSÜ


· KADINBUDU KÖFTE


· ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA


· PİRİNÇ PİLAV


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek:


Kız:


MANİ


Aldanma sağa sola,


Gel gidelim hak yola,


Güzel oruç tutanın,


Âkıbeti hayrola


KARİKATÜR



BİLMECE



Yedi delikli tokmak bunu bilmeyen ahmak.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Soğan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler