24 Ağustos 2009 Pazartesi

1 Ağustos 2009











































Bugün 1 Ağustos 2009 11 Şaban 1429 Temmuz: 19 Hızır:88 Kıbrıs Adası'nın Fethi (1571) - Osman Bey'in Vefatı (M.1326)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


 


Allah, benden evvel herhangi bir insanın cennete girmesini yasaklamıştır. Ancak ben, sağıma baktığımda, beni geçmeye çalışan bir kadın görürüm. Bu kadının benimle beraber cennete girmesinin sebebi nedir? diye sorarım. O zaman, bana denir ki: Bu, gençliği ve güzelliği yerinde bir kadın idi. Fakat yanında yetimleri bulunduğu için, onları büyütüp işleri yoluna girinceye kadar sabredip evlenmedi. Onun bu şefkatli davranışına Allah’ın mükafatı böyle olmuştur.  Hadis (İmam Şa’rani, Tenbihu’l-Muğterrin).


 


ORHANGAZİ (1281-1360)


Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gâzî, oğlu Or­han Gâzî'ye nasîhatinde şöyle demişti:
"Âlimler, fazîlet sahipleri, edîbler devletin kuvvetidir. Bunlara iltifat ve ikramlarda bulun. Meclisinde böyle zât­ları eksik etme. Gayret et, devletinde maârif erbabı, fa­zîlet sahibi insanlar ve âlimler çoğalsın."
Orhan Gâzî pederinin nasîhatlerine riâyet etti. Mecli­sinde Dursun Fakîh, Dâvûd-ı Kayserî, Molla Tâcüddîn, Çandarh Kara Halîl, Molla Kara Ali, Molla Muhsin Kay­serî gibi büyük âlimler vardı.
Sultan Orhan harâb ve metruk yerleri îmâr ederdi.
İlim ehlini ve Kur'ân-ı Kerîm hafızlarını sever ve onla­ra ikramda bulunurdu. Bütün ömrünü Allâhü Teâlâ'nın rızâsını kazanmak için cihâd ve gaza yolunda geçirdi.
Fethettiği yahut zabtettiği her beldede adaleti tesîs etti. Hududu haricindeki bütün vilâyet halkı bunu bilirlerdi. Süleyman Paşa, Taraklı Yenicesi'ne gaza ettiğinde halkı, hisarı ve Göynük'ü emânla teslîm ettiler. Süleyman Paşa o kadar adaletli muamele etti ki vilâyet halkı "N'olaydı da bunlar bize daha önceden bey olaydı." dediler. Nice halk bu müslümanları görerek müslüman oldu.
Civardaki yabancılar, (fethinden evvel) İznik'e gelip "Ey miskînler, gelin Türk'e itaat edip açlıktan kurtulun, emniyet ve rahat içinde olun" derlerdi.
Orhan Gâzî'nin, oğlu Murâd Bey'e nasîhati:
"Benim için ağlama. Dîn yolundan, dînin emirlerinden ayrılma. İdaren altındakileri gözet. . ek başına kaldığında da doğruluktan ayrılma. Kimseyi incitme, üzme. Dünyâ­da böylelikle iyi ad bırakabilirsin. Dîn yolunda gazayı terk etme. Dünyâya mağrur olma. İyi olursan, beni de hayır duâ ile andırırsın."

BEY
İT:


Yevme lâ yenfeûda kalb-i selîm isterler


Sanma ey hâce ki, senden zer ü sim isterler.


'Kıyamet günü altın gümüş değil, selim kalb isterler.'


 


FIKRA


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Türkiye’yi ziyaretinde Amerika’dan getirdikleri özel köpeklere bomba var mı yok mu diye etrafı karatmışlar. Karşılama heyetindeki politikacılar “Bizim köpekler niye koklamadı? Hiç değilse diplomatik nezaket gereği, birlikte koklasalardı...” gibisinden söylenince Cheney; “Clinton geldiğinde sizin köpekler bizim dişilerin poposunu koklamaktan bomba aramaya vakit bulamamışlardı!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Her başarı ilk başta bir hayaldi. En büyük çınar bir dalda, en güzel kuş bir yumurtada saklıdır. Hayaller de gerçeklerin tohumu ve yumurtasıdır.


D.Carnegie


YEMEK MENÜSÜ


·         MERCİMEK ÇORBA


·         SOSLU SAHAN KÖFTE


·         SEBZELİ ERİŞTE


·         MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YENER : Üstün gelen, kazanan


Kız: AJDA:Filiz,sürgün. Çok genç.


MANİ


 


Sokak yolu dar mıdır?


Minaresi var mıdır?


İftara kal diyorlar,


Acep aslı var mıdır?


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Ben giderim,
O gider
Güneşte beni izler


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (BEBEK)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler