30 Ağustos 2009 Pazar

16 Ağustos 2009















































Bugün 16 Ağustos 2009 26 Şaban 1429 Ağustos: 3 Hızır:103 BERAAT KANDİLİ - Hacı Bektaş Veli'nin Vefatı (1271)


Hadis-i Şerif


 


Allah kadınlarınz hakkında hayırlı olmanızı tavsiye eder. Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir. (Taberani).


 


HACCIN KISIMLARI


 


Hac, hükmü itibariyle üç kısımdır; Farz hac: Kendisinde haccın şartları bulunan kimselerin, ömürlerinde bir defa yapmaları îcâbeden hacdır. Vâclb hac: Bir kimsenin nezrederek (adayarak) üzerine vâcib kıldığı hacdır. Başlandıktan sonra bozulan nafile haccın kazası da vâcibtir.


Nafile hac: Farz ve vâcib olan hac edâ edildikten sonra ikinci veya daha fazla yapılan hac nafiledir. Üzerine hac farz olmayan çocuğun veya kölenin yapacağı hac da nafiledir.


Farz, vâcib yahut nafile hac yapılışı itibarile üç türlüdür: Hacc-ı ifrâd: Hac mevsiminde umresiz olarak yapılan hacdır.


Hacc-ı temettü: Aynı senenin hac aylarında umre ve haccı ayrı ayrı ihramlarla edâ etmektir. Temettü haccına niyet eden kimse dilediği zaman bir Mekkeli gibi umre yapabilir. Şükür kurbanı kesmesi vaciptir. Hacc-ı temettü, hacc-ı ifrâddan efdaldir.


Hacc-ı kıran: Bir ihramla umre ve haccı beraber yapmaktır Hacc-ı temettûde olduğu gibi şükür kurbanı kesmesi vaciptir. Hacc-ı kıran, hacc-ı ifrâd ve hacc-ı temet-tûdan efdaldir. Hacc-ı kıran ve hacc-ı temettü afaki olanlar (Mikât hâricinden Mekke'ye gelenler) içindir. Haccın farz olmasının şartları: 1- Müslüman olmak, 2-Haccın farz olduğunu bilmek, 3-Bâliö (ergin) olmak, 4- Akıllı olmak, 5- Hür olmak, 6- Nafakaya ve vâsıtaya muktedir olmak, 7- Vakit (hac ayları), 8- Hacca gidip dönünceye kadar bakmakla mükellef olduğu kimselerin, geçimlerini sağlayacak imkânı ve gidiş geliş süresi içinde yol masrafı ile aile fertlerinin geçimini temin etmiş olmak.


Haccın farz olması için zekâtta olduğu gibi belli bir nisâb yoktur.


Haccın edasının farz olmasının şartı beştir: 1- Sıhhatli olmak, 2- Yol emniyeti olmak, 3- Hacca gitmeğe (Hapislik gibi) bir manî olmamak, 4- Kadınların yanında kocası veya güvenilir bir mahremi bulunmak, 5- Kadınlar iddet bekliyor olmamak. (Hac Rehberi, Fazilet Neşriyat)


FIKRA


Başbakan Berlusconi, Hint ve Türk başbakanlarıyla kaybolur. İleride bir çiftlik gören Berlusconi çiftlik sahibinden bir gece kendilerini misafir etmesini ister. Çiftçi "2 yatak var. Bir kişi ahırda uyuyacak" der. Hintli Başbakan "Ahırda yatarım" der. Bir süre sonra kapı çalınır. Gelen Hintli Başbakandır. "Ahırda inek var. Dinimin kutsal saydığı bir hayvanla aynı yerde yatamam" der. Bu kez Türk başbakan "Ahıra ben gidiyorum" der. Bir süre sonra kapı yeniden çalınır: "Türk başbakanıyım, ahırda domuz var. Benim dinimin pis saydığı bu hayvanla aynı yerde uyuyamam" der. Berlusconi "Ahıra ben giderim" diye kalkar. Misafirler yatar, bir süre sonra yine kapı kuvvetli bir sekilde çalınır. Çiftlik sahibi "Kim o?" diye sorar. Dışarıdan "Biz inek ve domuzuz, ahırda bir ....." diye ses gelir.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Güzel sözler petekten damla damla sızan bal'a benzer;insanın ruhuna tad verir.


Hz. Süleyman


 


YEMEK MENÜSÜ


·         YAYLA ÇORBA


·         ETLİ NOHUT


·         MELEK PİLAVI


·         CEVİZLİ BAKLAVA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: VASFİ : Nitelikle ilgili


Kız: ALEYNA: Bizim üzerimize olsun


MANİ


 


Karanfili eğmeli


Ucu suya değmeli


Yarin hangisi deyince


Göstermeye değmeli.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Kuyruğu var
Canlı değil
Konuşur
Ama insan değil
Camı var
Ama pencere değil


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (GAZETE)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler