1 Eylül 2009 Salı

22 Ağustos 2009



















































Bugün 22 Ağustos 2009 3 Ramazan 1429 Ağustos: 9 Hızır:109 Barbaros'un Tunus'u Fethi (1574)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


Ölümü çok zikredin. Zenginlik anında ölümü hatırlarsanız, bu (zenginliğin vereceği azgınlık ve şımarıklığı) yıkar. Fakirlik anında hatırlarsanız, bu, (halinizden şikayeti önler) elinizdekine kanaat etmenize sebep olur. (İbn-i Ebi’d-Dünya)


 


ZEKÂT İBÂDETİ


Zekât, lügatte bereket, nema, temizlik ve sâf olmak mânâlarına gelir. Istılahta ise senelik mâlî bir ibâdettir ki Cenâb-ı Hakk'ın emrine itaat için, müslümanların zenginlerinin seneden seneye mallarından kırkta birini; bizzat Allâhü Teâlâ'nın tâyîn ettiği sekiz sınıftan birine vermelerinden ibarettir. Bu sınıfları bildiren âyet-i kerîmenin meali şudur: "Sadaka(zekât)lar ancak şunlar İçindir: fakirler, mîskînler, onun üzerine me'mur olanlar, müellefetülkulûb, rakabe (âzâd edilecek kolejler, borçlular, Allah yolundakller, yolda kalmışlar. Allah tarafından kat'î olarak böyle farz buyuruldu. Ve Allah alîmdir, hakîmdir." (Tevbe Sûresi, âyet 60)


Zekât, Peygamber Efendimiz'in hicretinin ikinci senesinde oruçtan evvel farz kılınmıştır. İslâm'ın beş şartından birisidir. Hür, akıllı ve baliğ (ergin) ve nisâb miktarı mala mâlik olan müslümânın zekât vermesi farzdır.


Zekâtta nisab: Aslî ihtiyâçlarından ve borçlarından başka, altında 20 miskal (80,18 gr) veya bu değerde nakit para ve ticâret metâı; otlayan hayvanlarda ise devede beş, sığırda otuz ye koyunda kırk adettir. Zekâtın edasının farz olması için nisaba kavuştuktan sonra malın üzerinden bir yıl geçmelidir.


Aslî ihtiyaçlar: Ev ve ev için lüzumlu eşya, elbiseler, âletler, kitaplar, binek (at veya araba), hizmetçi ve bir aylık -sahih görülen diğer bir kavle göre bir senelik-erzâktır. Borç karşılığı para da aslî ihtiyaçlardandır. Nisâb miktarının sene içinde eksilmesj, zekât vermeye manî değildir. Nisab miktarının senenin başında ve sonunda mevcut olması yeterlidir.


Zekât verirken veya vermek üzere ayırırken kalben zekâta niyet edijmesi lâzımdır. Dil ile söylemek lâzım gelmez. Zekât niyeti ile verirken hediye veya borç olarak verdiğini söylemekte bir mahzur yoktur.


FIKRA


bir gün bir ev yanıyormuş,evde bir kadın ile çocuk kalmış.Kadın çatıya çıkmış.Temel kadını görmüş ve binanın önüne gitmiş.Teyze çocuğu at ben fenerin kaleciyim tutarım demiş.Teyze temele güvenmiş ve çocuğu atmış.Temel çocuğu tutmuş,üç kere sektirmiş ve degajı dikmiş.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Gerçek doktor, her hasta ile yaşayıp ölendir.


Stefan Zweig


YEMEK MENÜSÜ


·         Mercimek Çorba                    


·         Orman kebap                          


·         Bulgur Pilavı                           


·         Meyve                                     


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ÜLGEN : Yüce, ulu - İyilik tanrısı


Kız: ANDAÇ: Anılar, hatıralar


MANİ


 


Kaleden indim durdum


Bir çift güvercin vurdum


Kız mendilin ne güzel


Dürüp cebime koydum


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Daha üstü bir alan


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Kaş)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler