2 Eylül 2009 Çarşamba

29 Ağustos 2009




























divblommkc4c.gif picture by JEWELSGALOR

 






















Bugün 29 Ağustos 2009 10 Ramazan 1429 Ağustos: 16 Hızır:116 Seyyit Kutub'un Şehadeti (1956) - Mohaç Meydan Savaşı (1526)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


Her duyduğunu söylemesi, kişiye günah olarak yeter. Hadis (Ebu Davud).


 


ZEKÂT


Kur'ân-ı Kerîm'de zekât, namazla beraber emredilmiş, "Ve namazı dosdoğru kılın, zekâtı da verin..." (Bakara sûresi, âyet 43) buyurulmuştur.


Zekât, malın kalesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Mallarınızı zekâtla kale içine alınız. Hastalarınızı sadaka ile tedâvî ediniz. Belâları dâ duâ ve tazarrû ile yalvararak karşılayınız." buyurmuştur.


Zekât, sahibini günahlardan ve cimrilikten temizlediği gibi malı da (kirden) temizler, pâk eder.


Allâhü Teâlâ verilen zekâtın yerine başkasını ihsan eder: "... Siz bir şey infâk ederseniz Allah onun yerine başkasını verir..." (Sebe'sûresi, âyet39)\ıe "...Sadakaları ise nemâlandırır(sevâbını kat kat verir)..." (Bakara sûresi, âyet 276) buyurmaktadır. Zekâtla bereket hâsıl olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Sadaka maldan bir şey eksiltmez." buyurmaktadır.


Allâhü Teâlâ, -meâlen- "Onlar ki zekât vermek için çalışırlar." (Mü'minûn sûresi, âyet 4) ve "Doğrusu felah buldu tezekkî eden. (Zekâtını veren muhakkak kurtulmuştur.)" (A'lâ sûresi, âyet 14) buyurarak sadaka verenleri medih ve sena etmektedir.


Kendini ilim öğrenmeye ve öğretmeye vermek şartı ile, zengin de olsa zaruri ihtiyaçları için talebenin zekât alması caizdir. Çünkü kazanmaktan âcizdir.


Nisaba mâlik olan kimseye zekât vermek caiz değildir. Ancak ilim öğrenene, gâzîye ve hac kafilesinden ayrı kalmış olan kimseye verilebilir. Peygamber Efendimiz (sav); "İlim öğrenene zekât vermek caizdir. Velev ki kırk yıllık nafakası olsun!" buyurmuştur. İlim, din ilmi, öğrenilmesi farz-ı ayn veya farz-ı kifâye olan ilimdir.


İnsan öyle şeylere muhtaç olur ki, onlarsız yapamaz. Bu takdirde, kendisi kazanmadığı hâlde, zekât alması da caiz olmazsa, elindekini harcar; muhtaç kalır. Ve okumaktan, okutmaktan kesilir. Böylece, dîni üzerine alan kalmayınca, din zayıflar.


FIKRA


Geri kalmış ülkelerden birinin küçük bir kentinde tek bir gazete yayınlanmaktadır. Bir gün gazetenin başyazarı “Yerel politikacılarımızın yarısı namussuzdur” diye yazar. Ortalık karışır... Başyazar bir özür yazısı yazar “Özür dileriz... Geçen gün ‘yerel politikacılarımızın yarısı namussuzdur’ diye yazmıştık... Yazdığımız yanlıştır; yerel politikacılarımızın yarısı namussuz değildir!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Ey yaşam senin bunca değerli oluşun ölüm sayesindedir.


Seneca


YEMEK MENÜSÜ


·         Kremalı Şehriye Çorba                  


·         Patlıcan Musakka                          


·         Bulgur Pilavı                                  


·         Yoğurt / Turşu                               


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ULUÇ : Beyaz ay,dolunay


Kız: ARNİSA: Çok namuslu kadın


MANİ


 


Dolu vurdu bağıma


Yel attı yaprağını


Korkarım garip ölem


El atar toprağımı


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Bir çuval cevizim var,
Sayarım tükenmez.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: saat


 

 

divblommkc4c.gif picture by JEWELSGALOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler