8 Eylül 2009 Salı

9 Eylül 2009



















































Bugün 9 Eylül 2009 21 Ramazan 1429 Ağustos: 27 Hızır:127 İzmir'in İşgali (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Özür dileyeceğin her işten sakın. (Camiüssağir).


 


EHL-İ SÜNNETİN AMELDE MEZHEPLERİ


Fıkıh: Müslümânın mükellef olduğu hükümleri (farz, vacip, sünnet, müstehab, mübâh, haram, mekruh) anlatan ilimdir. Bilene fakîh denir.


Fakîhlerin en büyüğü amelde imamımız olan, İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe Nu'mân bin Sabit Hazretleri'dir. Hicrî 80 târihinde Kûfe'de .doğmuş ve H.150 târihinde Bağdat'ta vefat etmiştir. İmâm-ı Mâlik Hazretleri ondan 10 yaş küçüktür, H.90 senesinde doğmuş ve H.179 târihinde Medîne-i Münevvere'de vefat etmiştir.


İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe Hazretleri'nin vefat ettiği gün İmâm-ı Şafiî Hazretleri dünyâya gelmiştir ki doğumu H.150 tarihindedir. H.204 senesinde Mısır'da vefat etmiştir. İmâm-ı Şafiî Hazretleri İmâm-ı Mâlik Hazretleri'nin talebelerinden idi. İmâm-ı Â'zam Ebû Hanîfe Hazretleri'nin talebeleri ile görüştü.


İmâm-ı Şafiî Hazretleri'nin talebelerinden olan İmâm Ahmed bin Hanbel Hazretleri H.164 senesinde doğmuş, H. 241 târihinde Bağdat'ta vefat etmiştir.


Bu dört zâta (Eimme-i Erbea: Dört İmâm) denilir. Tamâmı, ehl-i sünnet ve cemâatin imamları, takva sahibi ve hidâyet güneşidirler. İctihâd ettikleri mezhebe ve mezheplerinin mensuplarına; Hanefî, Mâlikî, Şafiî ve Hanbelî denir.


SADAKA HAKKINDA HADÎS-İ ŞERİFLER


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Muhakkak sadaka, Allâhü Teâlâ'nın gadabını söndürür ve kötü ölümü def eder (ondan kurtarır)."


"Mallarınızı zekâtla koruyunuz, hastalarınızı sadaka ile tedâvî ediniz, belâları da duâ ile karşılayınız."


"Muhakkak sadaka, kötülükten yetmiş kapıyı kapatır."


"Geçen üzüntüleri ve gelmesi muhtemel sıkıntıları sadakalarla telâfî ediniz. Böyle yaparsanız Allah sizin kötü hâlinizi giderir, düşmanlarınıza karşı size yardım eder, şiddet ve sıkıntı ânında ayaklarınızı sabit kılar."


"Kendisinde şu üç şey bulunan kimse nefsinin cimriliğinden (hırsından) korunmuş olur:


Zekâtını severek veren, müsâfire ikram eden ve bir felâket anında yardım eden kimse." buyurmuştur.


FIKRA


 


Afganistan’daki son gelişmeler konusunda bölge liderleri biraraya gelip Amerikan emperyalizmine karşı neler yapılması gerektiğini konusmuşlar. Dünyanın geri kalmış ülkelerinden birinin başbakanı da toplantıdaymış. Dönüşte ucuza gelsin diye Hindistan ve Pakistan başbakanlarıyla aynı uçağa binmiş, ama şansa bak ki uçak düşmüş. Bu üçü kurtulmuşlar. Düştükleri yerin yakınında bir kulübe görmüşler, yatacak yer istemeyi düşünmüşler. Gitmişler kulübeye, kapıyı çalmışlar. Bir adam açmış kapıyı; “Buyrun ne istemiştiniz?” Liderler; “Uçağımız düştü, gece olmak üzere, bize yatacak bir yer verir misiniz?” Adam; “Yardımcı olmayı çok isterim, ama evimde sadece iki tane boş yatak var. Ama şayet biriniz geceyi arkadaki ahırda geçirmeyi kabul ederse, neden olmasın? “ Hint başbakanı ahıra gitmeye gönüllü olmuş. Aradan iki dakika geçmemiş, kapı çalınmış. Kapıyı açmışlar, karşılarında Hint başbakanı. “Ne oldu?” Hint başbakanı “Ahırda inek varmış. Benim dinimde inek tanrıdır. Tanrımın yanında yatamam.” Bu sefer Pakistan başbakanı “Ben giderim” demiş. Ama iki dakika geçmeden kapı yine çalınmış. Açmışlar, karşılarında Pakistan başbakanı. “Hayrola?” Pakistan başbakanı “Ahırda domuz varmış. Domuz benim dinimde haramdır. Onunla aynı yerde yatamam.” Geri kalmış ülkenin başbakanı kahramanca atlamış, ”Anlaşıldı, ben yatacağım ahırda” diye. Gitmiş, alışılageldiği üzere tüm kahramanlar yatağa girmişler. Ve yine alışılageldiği üzere, iki dakika geçmeden kapı çalmış! Açmışlar kapıyı, bir de bakmışlar ki karşılarında domuz ile inek!


GÜNÜN SÖZÜ


 


Eğer ırmakta su kalmamışsa,bu kanalın değil ,kaynağın suçudur.


St Jerome


 


YEMEK MENÜSÜ


·          Kıymalı ıspanak


·         Bulgur pilavı,


·         Yoğurt


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: TURGAY : Boz renkli, tarlalarda bulunan bir tür serçe


Kız: ASLIHAN:Han soyundan gelen.


MANİ


 


Kar yağar saçaklara


Dökülür sokaklara


Nasıl ana doğurmuş


Sığmıyor kucaklara


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Sıra sıra odalar,
Birbirini kovalar.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (sel)





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler