19 Ekim 2009 Pazartesi

19 Ekim 2009






























 








































Bugün 19 Ekim 2009 2 Zilkade 1429 T.Evvel: 6 Hızır:167 Ankara Tıp Fakültesinin Açılışı (1945)


HADİS-İ ŞERİF


 


En erdemli (üstün) iyilik, kişinin beraber oturup kalktığı kimselere (çalışma arkadaşlarına) karşı kerim (cömert ve fedakar) olmasıdır.  (Kazai).


 


ÖLÜMDEN SONRA DİRİLİŞ


Kıyamet koptuktan bir müddet sonra Allâhü Teâlâ'nın emriyle ikinci bir nefha (sûrun üfürülmesi) ile bütün insanlar yeniden hayat bularak kabirlerinden kalkacak, mahşer meydanında toplanacaklardır.


Bir insanın bedeni yüz binlerce parçaya ayrılsa, her tarafa savrulsa, çürüyüp büsbütün mahvolsa yine bunlar Allâhü Teâlâ'nın ilminden, kudretinden çıkmış olamaz Hak Tealâ bunları dilediği zaman kudretiyle bir araya toplar, yeniden diriltir. İnsanların böyle yeniden hayat bulmalarına haşr-i ecsad denir ki ruhlarının cesetlerine yeniden girmesidir. İnsan ölünce, ruhu başka bir âleme, cesedi de kabre gider. Kabrinde "Münker ve Nekir" denilen melekler tarafından sorguya çekilecek, "Rabbin kimdir? Peygamberin kimdir? Dinin nedir? Kıblen neresidir?" diye sual olunacaktır ki buna (Kabir Suâli) denir. Orada ameline göre


 ya rahat yaşar veya azab görür. O âleme berzah denir ki dünya ile âhiretten başka bir âlemdir. Hayat ile ölüm arasında uyku nasılsa, dünyâ ile âhiret arasında berzah âlemi de öyledir. Bunun mâhiyetini ancak Allâhü Teâlâ bilir.


İşte ruhlar, ölümden, ebedî surette fena bulmak(yok ol-mak)tan kurtulmuş oldukları için, âhiret başlayınca her ruh, kudret-i ilâhiye ile teşekkül edecek olan kendi sahibinin bedenine girer, birlikte mahşere gider ki bu, haddizatında cismânî ve rûhânî haşirden başka bir şey değildir. Mahşerde her mükellef insan, suâl ve cevâba tabî olacak, amel defteri kendisine veriler 3k, dünyâdaki amelleri mizana konulacak, mü'minlerin bir kısmı peygamberlerin ve sâır büyük zâtların şefaatlerine nail olacak, her kişi Sırat denilen köprüden geçmek mecburiyetinde kalacak, insanların bir kısmı sırattan geçerek cennete girecek, bir kısmı da cehenneme düşecektir.


Suâl ve cevâp, âhiret gününde Allâhü Teâlâ tarafından insanların ve cinlerin sorguya çekilmesidir. Mahşerde büyük bir adalet mahkemesi kurulacak, herkesten dünyâda yaptıkları sorulacak, ona göre hakkında karar verilecektir.


FIKRA


 


Bir gün dört çocuk ellerinde iki kestane ile Nasrettin Hoca’ya gelirler, ondan adil bir paylaştırma yapmasını isterler, Hoca sorar: "Tanrının paylaşımını mı tercih edersiniz, kulunkini mi?" Çocuklar; “Tabii ki tanrınınki!..” diye cevap verirler. Bunun üzerine Nasrettin Hoca bir çocuğa iki tokat, diğerine bir tokat atar, kestaneleri birine verir, öbürüne de hiçbir şey vermez... Şaşıran çocuklar "Bu ne biçim bir dağıtım?" diye sorarlar. Hoca da der ki:"Bu tanrının paylaşımı. Bazen bazılarına çok, bazılarına hiç, bazılarına da az verir... Eğer kulunkini isteseydiniz bunu hepinize eşit bölerdim!.." (“portakal”/Eski Sözlük)


GÜNÜN SÖZÜ


 


Bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve bundan doğacak felaket azalmaz.


B. Franklin


YEMEK MENÜSÜ


·         YAYLA ÇORBA


·         MEVSİM TÜRLÜ


·         MİLFÖY BÖREK


·         KOMPOSTO


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: TAHA : Kuran'da bir sure adı.


Kız: AYSUN:Ay gibi ışıltılı ve güzel.


MANİ


 


Kara taşın kenarı


Üstünde kırdım narı


Tutulası dillerim


Nasıl darılttın yarı


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Ocak başında kuyu,
Kuyunun içinde suyu;
Suyun içinde yılan,
Yılanın ağzında mercan.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (yelkenli)



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler