21 Ekim 2009 Çarşamba

22 Ekim 2009








































































Bugün 22 Ekim 2009 5 Zilkade 1429 T.Evvel: 9 Hızır:170 I.Haçova Savaşı (1596)


HADİS-İ ŞERİF


 


En faziletli sadaka, bir müslümanın ilim öğrenip sonra da onu başkasına öğretmesidir.(Darimi).En faziletli sadaka, kötülük düşünen (içinde kin duygusu olan) akrabaya (onun kinini gidermek niyetiyle) verilen sadakadır.(Darimi).En faziletli sadaka, malı az olanın, kendisinden özveride bulunarak verdiği sadakadır. (Ebu Davud).


 tiryaki_hasan_pa_a.jpg


TİRYAKİ HASAN PAŞA VE KANİJE MÜDÂFAASI


Kanije, Osmanlılar tarafından 1600'de fethedildi. Fetihi temsilen bir cami inşâ edildi ve âdet üzere ilk cuma namazı bu camide kılındı.


Avusturyalılar  1601'de  müttefik bir ordu  ile gelip Kanije'yi muhasara ettiler. Fakat zekâsı ve cesareti kadar harp sanatında da mahir olan Tiryaki Hasan Paşa, bütün tedbîrleri almıştı. Kalede mevcut asker ancak dokuz bin kişi kadardı. Düşman askeri ise 70-80 bin civarında idi. Sonradan gelen yardımlarla bu sayı yüz bini bulmuştur. Kanije müdâfaasının, târihte eşi ve benzeri yaşanmamıştır. Bu müdâfaada Hasan Paşa, ilk günlerde düşman askerine hiç top atmamış ve süvarileri dışarı çıkartmamıştır. Böylece düşman, kalede top ve süvari olduğunu bilememiş ve ordugâhını top menzili içine kurmuştur. İlk hafta kale kapıları dahi kapatılmamış, gâzîler hücumlarla düşmanı epey hırpalamışlardır.


Bir taraftart veziriazamdan yardım isteyen, fakat onun yardıma gelemeyeceğini öğrenen Hasan Paşa, vezîri-âzamın ağzındanmış gibi, kendi yazdığı yardım mektuplarını okuyarak kale müdâfîlerinin maneviyatlarını kuvvetlendirmiştir. Diğer taraftan, güya serdâra gönderiyormuş gibi, bir takım aldatıcı haberlerle dolu mektuplar yazdırıp bunların düşman eline geçmesini sağlamıştır. Böylece düşmanlar kalenin ahvâlinden sıhhatli bir haber alamamışlar, üstelik aralarında ihtilaflar çıkmış ve korkuya kapılmışlardır. Düşman eline geçen üçüncü bir mektup ise, düşmanın muhasarayı kaldırması ve ağırlıklarını bırakarak kaçmasına yetmiştir.


Bu muvaffakiyetinden dolayı Hasan Paşa, Üçüncü Mehmed Han'ın iltifatına mazhar olmuş, kendisine vezirlik rütbesi verilmiş, muhteşem koşumlu üç at, üç hiPat ve bir murassa kılıç gönderilmiştir. Bütün bu muvaffakiyetinin ardından iki rek'ât namaz kılıp duâ eden Tiryaki Hasan Paşa'nın söylediği cümle ise şöyledir:


"Bu nusret mücerred Hakk Teâlâ'nın inayeti ve Hazret-i Resûi-i Ekrem'in mûcizâtı eseridir!"


Bu zaferden sonra Tiryaki Hasan Paşa, devlete hizmete devam etmiş, Budin beylerbeyi iken 1611 senesinde vefat etmiştir.


FIKRA


 


Nasrettin Hoca bir gün eşeğine binmiş. Alımlı, çalımlı dolaşıyormuş. Tam bir köylüsünün yanından geçiyormuş ki, dengesini kaybedip düşmüş. Bunu gören adam başlamış gülmeye. Çalımı bozulan Hoca fena öfkelenmiş. “Ne gülersin be adam!..” diye bağırmış, “... düşmesem de inecektim zaten!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Bir şeye ait her şeyi öğrenin; her şeye dair bir şeyler bilin.


Var Dyke


YEMEK MENÜSÜ


·         SEBZE ÇORBA


·         KABAK DOLMA


·         MANTI


·         YOĞURT


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞERİF : Şerefli, kutsal - Soylu, temiz


Kız: AYŞEN:Neşeli,gülen,aydınlık.


MANİ


 


Gel yakına yakına


Çeşmenin arkasına


Kırmızı gül takayım


Ceketin yakasına


KARİKATÜR


 


BİLMECE


El eker dil biçer.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: yıldız


 



 



















 


 


 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler