4 Ekim 2009 Pazar

5 Ekim 2009






























 








































Bugün 5 Ekim 2009 17 Şevval 1429 Eylül: 22 Hızır:153 Bosna-Hersek'in Osmanlı'dan Ayrılışı (1908)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


İzin 3 defa istenir. Birincisi, işitmeniz içindir. İkincisi, sağa sola çeki düzen vermeniz içindir. Üçüncüsü ise, müsaade etmeniz veya geri çevirmeniz içindir.  (Darektuni).


 


MEDH VE ZEM KARŞISINDA İNSANLAR


Medih ve zem karşısında insanlar dört kısımdır.


Birinci kısım: Medh sebebiyle memnun olur ve medhe-dene (övene) teşekkür eder. Zem karşısında da öfkelenir ve zemmedene (kötüleyene) karşı kin besler. Ona aynı şekilde mukabele eder veya aynı şekilde mukabele etmek ister. Bu kısım, insanların çoğunun içinde olduğu durumdur.


İkinci kısım: Zemmeden kimseye içinden kızar, fakat ona karşı aynı şekilde mukabele etmekten elini ve dilini tutar. Medhedene karşı içinde bir sevgi olur, memnuniyet duyar. Fakat sevincini ve memnuniyetini belli etmez. Bu da bir jıoksanlıktır, fakat birinciye göre kâmil bir durumdur.


Üçüncü kısım: Bu, kemâl derecesinin başıdır. Medhe-dilmek ile zemmedilmek onun için farksızdır. Zemmolun-mak onu üzmez, medholunmak da onu sevindirmez.


Bu kısmın alâmetleri: Medheden kimsenin ihtiyaçlarını karşılamak için gösterdiği arzu ye gayreti, zemmeden için de göstermek, medhedenin ölümüne üzüldüğü kadar zemmedeninkine de üzülmek, bir musibete uğradıkları zaman ikisine de aynı derecede üzülmek, bir kusur işledikleri zaman zemmedenin kusurunu medhedeninkinden daha büyük görmemektir. Medheden yanında uzun müddet kaldığı zaman, bundan bir rahatsızlık duymadığı gibi zemmedenin kalmasından da rahatsızlık duymamaktır.


Dördüncü kısım: Medhi çirkin görür ve medhedenden hoşlanmaz. Çünkü onun kendisi aleyhinde bir fitne olduğunu ve kendisine zarar vereceğini bilir. Kendini zemme-deni de sever. Çünkü o kendine ayıplarını bildirip, doğruyu gösterir.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Tevâzu'un başı, iyilik ve takva ile anılmayı çirkin görmen (onlardan hoşlanmamaydın" buyurmuştur.


İmâm-ı Gazâlî Hazretleri, der ki: Bizim gibilerin en son ulaşabileceği ikinci kısımdır. Yâni medhe sevindiğini ve zemme üzüldüğünü gizlemek, sözü ve hareketleri ile dışarıya bildirmemeye çalışmaktır. Fakat alâmetlerine baktığımız zaman bu kısımda olamadığımızı fark ederiz. Çünkü biz, ihtiyaçlarını görmekte, ikramda bulunmakta med-hedeni zemmeden üzerine tercih ederiz.


FIKRA


 


Körfez savaşı’ndan önceki yıllarda, Amerikalı bir bayan gazeteci, kadınlarla erkeklerin toplumdaki yeri hakkında bir yazı dizisi hazırlamak üzere Kuveyt’e gitmiş. Gözlemleri sırasında ilk dikkatini çeken, kadınların kocalarının 5 adım gerisinden yürüdükleriymiş. Yıllar sonra aynı gazeteci tekrar bir yazı dizisi için Kuveyt’e gittiğinde bu sefer bir de bakmış kadınlar önden gidiyor, kocaları 5 adım arkalarından geliyor. Bu işe çok şaşırmış, hemen bir kadına yaklaşıp sormuş: “Bu gördüğüm inanımaz bir gelişme. Peki ama bu değişikliğin sebebi nedir?” Kuveytli kadın cevap vermiş: “Mayınlar!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Cehalet her zaman kendisine hayran olmaya hazırdır.


Santra Guitry


YEMEK MENÜSÜ


·         Süzme Mercimek Çorba


·         Et Sote


·         Şehriyeli Pilav


·         P. Ayran


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: TARKAN : İslam'dan önce Türklerin kullandığı vekil, vezir gibi san


Kız: AYKAL: Ay gibi parlak ve ışıklı kal


MANİ


 


Karşıdan yar geliyor


Fistanı dar geliyor


Ben sevdim eller aldı


O bana ar geliyor


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Sesi var canı yok,
Konuşur ağzı yok


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (TELEFON)


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler