15 Kasım 2009 Pazar

14 Kasım 2009


























































Bugün 14 Kasım 2009 28 Zilkade 1429 T.Sani: 1 Kasım:7 Alemdar Mustafa Paşa'nın Vefatı (1808)


HADİS-İ ŞERİF


 


Hz. Peygamber çok merhametliydi. Birisi kendisine bir şey istemeye gelirse, istenilen şey varsa, mutlaka verirdi. Yok ise, olunca verme sözü verirdi. (Buhari).


 


KURBÂN NİSABI


Kurbân nisabı (yâni, kurbanın vâcib olması için bulunması îcâb eden malın miktarı); Fıtır sadakası (fitre) vâcib olacak kadar mâlı bulunmaktır. / Bu mâlın -zekât nisabında olduğu gibi- alışveriş ile artabilecek mâl olması ve üzerinden bir sene geçmesi lâzım değildir.


Bir kimse kurban kesmeğe mahsus olan günlerin sonunda zengin yâni, nisaba mâlik olsa derhâl kurban kesmek vâcib olur. (Kâzîhân)


Aslî ve zarurî ihtiyaçlar: Evi, evinin kâfi miktarda eşyası, bineceği arabası, üç türlü giyeceği -yâni iş elbisesi, âdeten giydiği elbise, bayram ve benzeri günlere mahsus elbisesi-, kendinin ve nafakası kendi pzerine vâcib olanların bir aylık nafakalarından fazla olarak 80,18 gr altın veya aynı kıymette başka bir şeye sâhib olan kimselere senede bir kere kurban kesmek vâcib olur.


KURBANIN VÂCİB OLMASININ ŞARTLARI


Kendisine fitre vâcib olacak derecede zengin olan, hür ve mukîm olan (yolcu olmayan) erkek ve kadın müslü-mana kurban kesmek vâcibtir.


Hür, mukîm ve nisaba mâlik müslümanın kendisi ve küçük çocuklarının her biri için ve vefat eden oğlu veya kızının küçük çocukları için kurban kesmesi vâcibdir. (Kudurt ve Ibn-ÎÂbidîn)


Müsâfir eğer mukîm iken kurbanı alıp, vaktin sonundan evvel (yâni üzerine vâcib olmadan, bayramın üçüncü günü güneş batmadan Önce) sefere çıkarsa, kurban kesmek üzere bir hayvanı alması sebebiyle üzerine vâcib olduğu için kurbanı satması caiz olmaz.


Imâm-ı Âzam ve Ebû Yûsuf Hazretlerine göre kurbanın vâcib olmasında akıl ve bulûğ (ergin olmak) şart değildir. Delinin ve henüz baliğ olmamış çocuğun mâllarından babaları yahut vâsîleri kurban keser ve onlara yedirirler. Yediklerinden artanı bunlar için (elbise gibi) kendisi ile istifâde olunan bir şey ile değiştirebilirler.


FIKRA


 


Nasreddin Hoca ile arkadaşları Konya'da bir eve akşam yemeğine davet edilmişler. Ev eski ve ahşap, bastıkça tahtalar gıcırdıyor, hoca laf atmış: “Evin tahtaları ses veriyor!” Adam ukala ya: “Bizim ev pek sofudur, ara sıra zikreder!” Hoca laf altında kalır mı: “Ya aşka gelip secdeye varırsa!..” (Cansu ...)


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başkasından üstün olmamız önemli değildir. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır.


Hint Atasözü


YEMEK MENÜSÜ


·         Etli kabak dolma


·         Peynirli gül böreği


·         Kavun


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YILKAN: (Tür.) Er. - Yıl - kan.


Kız: YENER: (Tür.) - Üstün gelen, kazanan. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Esmerim dedin kandırdın


Seviyorum dedin aldattın


Sonunda gittin başkasına


Oldun ona bir koca


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Çalındığı halde görülmeyen şey nedir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Oyun havası




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler