16 Kasım 2009 Pazartesi

17 Kasım 2009





































Bugün 17 Kasım 2009 1 Zilhicce 1429 T.Sani: 4 Kasım:10 Son Padişah Vahdettin'in Türkiye'den Ayrılışı (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Sizden daha zenginlerin yanına az girip çıkın. Çünkü bu, Allah’ın size verdiği nimetlerini küçümsememeniz için daha uygundur. (Hakim).


 


ZİLHİCCE AYI VE ON GECE


Bu akşam idrak edeceğimiz kamerî ayların 12'ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm'ın beş esasından biri olan hac farizasının îfâ edildiği umûmî af ayıdır. Arafat'a çıkıldığı, Allah İçin milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.


Zilhiccenin birinci on gecesi "leyâll-l aşere" yâni 10 mübarek gecedir. Bu ayda, noksanların tamamlanması için İstiğfar, salevât-ı şerîfe, diğer dualar ve tesbîh namazına devamda hayır vardır.


Hacca gidemeyen mü'minlerin bu günlerde oruç tut-maları ÇOK büyük fazîlettir. O bakımdan Kurban bayramından evvel dokuz gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar bir şey yememelidir. Hiç olmazsa 8'in-ci gün ile beraber, 9'uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.


Arefe günü sabah namazından bayramın 4'üncü günü ikindi namazına kadar, bütün farz namazların arkasından "Teşrik tekbîri" (Allâhü Ekber Allâhü Ekber. Lâ İlahe llallâhü vallâhü ekber. Allâhü Ekber ve llllâhll-hamd.) okumak kadın-erkek her mükellef müslümana vaciptir.


 


ZİLHİCCENİN İLK ON GÜNÜNDE NE YAPILIR?


Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah'namazlarından sonra: 10 salevât-ı şerîfe:


"Allahümme salli ve setlim ve bârlk alâ seyyidlnâ Muhammedîn ve alâ âlî seyyidinâ Muhammed." 10 istiğfar:


"Estağfirullâhe'l-azîm el-kerîm ellezî lâllâhe illâ-hüve'l-hayye'l'kayyûme ve etûbü Ileyk ve nes'elü-hü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hldâyete lenâ innehû hüve't-tevvâbü'r-rahîm." 10tevhid:


"Lâ İlahe illallâhü vahdehû lâ şerike leh. Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hay-yün lâ yemûtü biyedihi'l-hayr. Ve hüve alâ külli şeyin kadîr" okunur.         (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)


FIKRA


 


Bir gün padişah Nasreddin Hoca'dan sormuş: “Hocam ben ölünce cennete mi gideceğim, yoksa cehenneme mi, söyle bakayım?” demiş. Hoca padişahtan korkmadan: “Cehenneme gidersiniz padişahım!..” demiş. Padişahın sinirden sakalı titremiş. Bu durumu gören Hoca: “Kızmayın padişahım ben aslında size cennete gidersiniz diyecektim fakat sizin cellatlarınızın kılıçlarıyla ölen suçsuz kişilerden cennet dolup taşmış. Bu yüzden cennete sığmazsınız diye cehenneme gidersiniz dedim!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başkalarının bilgisi ile bilgin olsak bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz.


Montaigne


YEMEK MENÜSÜ


·         Saray çorba


·         Etli fırın patates


·         Kabak tatlısı


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YETİK: (Tür.) Er. 1. Yetişmiş, erişmiş, büyümüş. Bilgili, olgun. 2. Güç işleri başaran, becerikli. 3. Delikanlı. 4. İri, büyük.


Kız: YEREL: (Tür.) - Belirli bir yer ile ilgili olan, örf. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


baban vermezse bana


Düşerim yataklara


Sen kaçınca bana


Düğün yaparım sana


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi karnede sıfır olmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Kartopu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler