16 Aralık 2009 Çarşamba

17 Aralık 2009



















































Bugün 17 Aralık 2009 1 Muharrem 1429 K.Evvel: 4 Kasım:40 Hz.Mevlana'nın Vefatı (M.1273)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


İnsanlar arasında ara bozma niyeti ile laf götürüp getirmek, insanlara hakaret etmek ve sövmek, kendi ırkını üstün görüp başka milletleri aşağı görmek... İşte bu 3 davranış, cehennemdedir. Bunlar, bir mü’minin ahlakında yer alamaz.  (Taberani).


 


YALAN, KÖTÜLÜĞÜN KAYNAĞIDIR


Yalan söylemek ve yalan yere yemin etmek büyük günahlardandır.


Hz. Ebû Bekir (r.a.) Resûlullâh (s.a.v.)'in vefatından sonra insanlara hitâb ederek "Resûlullâh (s.a.v.) şu bulunduğum yerde ayağa kalktı ve şöyle buyurdu" dedi ve ağladıktan sonra "Yalandan sakınınız, çünkü o fücurun (kötülüğün) menbaı(kaynağı)dır. Bunların ikisi de cehennemdedir." dedi.


Yalan yere söz vermek de haramdır ve münafıklık emarelerinden biridir. Allâhü Teâlâ şöyle buyurmuştur: "Ey îmân edenler! Sağlam akidleri yerine getiriniz..." (Mâide sûresi, âyet 1)


Resulü Ekrem (s.a.v.) de, "Va'd atiyyedir (verilmesi gerekir)." buyurmuştur. MUHARREMİN BİRİ İLE


 


ONU ARASINDA KILINACAK NAMAZ


Muharrem ayının 1'i ile 10'u arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selâm vererek 6 rek'at namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir:


"Niyet eyledim Yâ Rabbi senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için.", Allâhü Ekber...


1. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı Şerîf.


2. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.


3. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Elhâkümü't-tekâsür, 11


İhlâs-ı Şerif.


4. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.


5. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn,


11   İhlâs-ı Şerîf.


6. rek'atte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf okunur.


Namazdan sonra duâ edilir. (Dua ve İbâdetler)


FIKRA


 


Temel ile Fadime, tayinleri nedeniyle Erzurum’a taşınırlar. Malum, Erzurum bol kar yağan bir yer... Kar yağdığı bir gün akşam üzeri belediye hoparlöründen bir anons, “Sayın sokak sakinleri, lütfen arabalarınızı sokağın sol tarafına park edin, sokağın diğer tarafındaki karlar temizlenecek!” Temel, evden çıkar ve arabasını sokağın sol tarafına park eder. Ertesi akşam, yine belediye hoparlöründen bir anons, “Sayın sokak sakinleri, arabalarınızı lütfen sokağın sağ tarafına park ediniz, sokağın boş bırakılan tarafındaki karlar temizlenecektir!” Temel yine dışarı çıkar ve arabasını sokağın sağ tarafına parkeder. Ancak bu arada kar yağmaya da devam etmektedir... Bunun sonucu olarak sokakların her gün temizlenmesi gerekmektedir.. Nitekim 3. günün akşamı yine bir anons, “Sayın sokak sakinleri, lütfen arabalarınızı sokağın ...... tarafına park ediniz, sokağın diğer tarafındaki karlar temizlenecek!” Ancak anons sırasında seste bir kopukluk olduğu için ne Temel ne de Fadime arabaların sokağın hangi tarafına park edileceğini anlayamamışlardır. Uzun bir süre sokağın hangi tarafına park edecekleri konusunda tartışırlar ve bir türlü bir karara varamazlar. En sonunda Fadime, “Ula Temel...” der, “... madem, arabanın sokağın hangi tarafına park edileceğini anlamadık, bugün de araba garajda kalsın, boşver anonsu!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Tenkit kolay, sanat güçtür.


Destouches


YEMEK MENÜSÜ


· Kıymalı Patates


· Makarna,


· Salata


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ZÂHİD: (Ar.) Er. - Zühd sahibi, şüpheli şeyleri bile terkederek günahtan kaçan, Allah korkusuyla dünya nimetlerinden el çeken (kimse) muttaki.


Kız: YÜCEL: (Tür.) - Yüksel, yüce bir duruma gel, başarı kazan, ilerle. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Gülmenem


Bülbül menem gülmenem


Gönlü şad olan gülsün


Ber dertliyim gülmenem


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi barajda su olmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Alın yazısı





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler