29 Aralık 2009 Salı

30 Aralık 2009



















































Bugün 30 Aralık 2009 14 Muharrem 1429 K.Evvel: 17 Kasım:53 Yavuz'un Kudüsü Fethi (1517)


 


HADİS-İ ŞERİF


 


Allah’tan korkması, kişiye ilim olarak; kendini beğenmesi de cahillik olarak yeter. (Beyhaki).


 Kur'an Ve Ehl-i Beyt


ALLÂME İBN-İ CERÎR ET-TABERÎ (RH)


Ehl-i sünnetin imamlarından büyük müfessir, muhaddis, fakîh, tarihçi, edîb Ebû Cafer Muhammed bin Cerîr et-Taberî hicrî 224'te Taberistan'ın Amil şehrinde doğmuş, 310'da Bağdâd'da vefat etmiştir. Küfe, Basra, Rey, Suriye ve Mısır'a giderek asrının büyük âlimlerinden tefsir, hadis, lügat, sarf ve nahiv öğrendi ve ilmiyle âlemde tek oldu. Şafii mezhebi üzere Bağdâd'da on sene fetva yerdi. Sonra kendi mezhebi ile amel etmiş, ancak mezhebinin mensubu kalmamıştır.


İmam Ebû Bekr el-Hatîb: "Ebû Ca'fer Taberî, sözüyle amel edilen âlim imamlardan idi. Kur'ân-ı Kerîm'in hafızı olup bütün kırâet vecihlerine ve mânâlarına son derece vâkıf idi. Kur'ân'ın hükümlerinde derin ilim sahibiydi. Sünnetleri, sün­netlerin ve hadîslerin intikal yollarını, sahihini ve sahîh olma­yanını, nâsih ve mensûhunu gayet iyi bilmekte idi. Ayrıca sa­habe ve tabiînin sözleriyle onlardan sonra gelenlerin ictihâd ve hükümlerini de gayet iyi biliyordu. O, Islâmın hükümlerin­den helâl ve haramları iyi bildiği gibi bildikleriyle amel de et­mişti. Qeçmiş milletlerin haberlerine son derece vâkıf idi. "Tâ-rîhu'l-Ümem ve'l-Mülûk" adlı meşhur târihi yazmıştır. Ayrıca bir benzeri daha telif edilememiş bulunan "Tefsîru't-Tabert" ismi ile bilinen Câmiu'l-Beyân fî tefsîri'l-Kur'ân tefsirini de yaz­mış, fıkıh usûlü ve furûuna dâir eserler telif etmiş, âlimlerin sözlerini ve onlara dâir birçok malûmatı kaydetmiştir.


Bu büyük âlimin ilimdeki derinliği ve kendisindeki aayret ve himmete bakmalı ki talebelerine hitaben "Size bir tefsir ve bir târih yazacak olsam hoşunuza gider mi?" diye sorar. Onlar eserin kaç varak (yaprak) olacağını sorarlar. Otuz biner va­rak (altmışar bin sayfa) olacağını haber alınca, böyle mufas­sal eserleri okumaya ömürlerinin kifayet edemeyeceğini söy­lerler. Bunun üzerine yalnız üçer bin varaklık bir tefsir ve târih yazarlar ve "himmetler ölmüş" diye eseflenirlerdi.


 


PARÇALI AY TUTULMASI


Yarın (31 Aralık 2009 Perşembe günü) "Parçalı ay tu­tulması" meydâna gelecektir. Güney Amerika'nın kuzey ba­tısı, Asya, Avrupa, Afrika ve Avustralya kıtalarından gözle­nebilecek olan bu tutulma Türkiye'den de görülebilecektir. Tutulmanın büyüklüğü : 0.0820'dir.


Ay'ın gölgeye girişi 31 Aralık (Türkiye Saati ile) 20.51


Tutulmanın ortası 31 Aralık 2009     "   21.22


Ay'ın gölgeden çıkışı 31 Aralık 2009 "    21.53


 


FIKRA


 


Bir misyoner, bozkırın ortasında, sevimsiz bir Aslanla burun buruna gelir :


-Oh Tanrım, diye haykırır adam.Şu hayvaana Hıristiyanca duygular ihsan eyle.


-Tanrım, der Aslan.Alacağım şu besini kkutsayın!


GÜNÜN SÖZÜ


 


Yaşadığımız her an kendi hakkını ister.


Goethe


YEMEK MENÜSÜ


·   Orman kebabı


·    pirinç pilavı


·    yoğurt


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ZEKERİYA: (Tür.) Er. - Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen peygamberlerden biri.


Kız: ZEKİRE: (Ar.) Ka. - Belleği güçlü olan, unutmayan.


MANİ


 


Diyarbakır sarayım


Seni kimden sorayım


Mektuban hayran oldum


Gül cemalin göreyim


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi gül kokmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Kontrol kalemiyle





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler