10 Ocak 2010 Pazar

11 Ocak 2010
















































Bugün 11 Ocak 2010 26 Muharrem 1431 K.Evvel: 29 Kasım 65 Fuzuli'nin Vefatı (1556)-Haliç'in donması (1755)-Şiddetli soğuklar-Enerji Tasarrufu Haftası


HADİS-İ ŞERİF


 


Allahtan başka yardımcısı bulunmayan çaresiz birine zulmedene Allah, şiddetle azap eder. (Deylemi).


 


NASİHAT:......................................................... İSRAF


İsraf, her hangi bir şeyde aşırı gitmek demektir. Dâi­ma orta yollu hareket etmeyi teşvik eden dînimiz, harca­mada ve yaşamada israfı haram kılmıştır. Yiyip içmede, giyip kuşanmada, nefeslerimizi ve kuvvetimizi kullan­mada israftan kaçınmamızı emretmiştir. Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmede (meâlen):


"Ve onlar ki harcadıkları zaman ne israf ne de darlık gösterirler. Bunun arasında mutedil (orta) bir yol tutarlar." (Furkan-67) buyurmuştur.


Şeytan, insanoğlunu kötü yollara teşvik ile ömür ser­mâyesini israf ettirmek ister. Allâhü Teâlâ şeytanın bu oyunlarına gelmemeleri için kullarını îkâz ederek şöyle buyurmuştur:


"Şüphe yok ki, saçıp savuranlar, şeytanların kar­deşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankör­dür." (İsrâ-27)


Resûlullâh da (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde;


"Kim iktisâd ederse Allah onu zengin yapar, kim de saçar, savurursa (israf ederse) Allah onu fakir kılar." buyurmuştur.


İslâmiyet, israfın önüne geçmek için abdest alırken dahi suyun israf edilmesine müsâade etmemiş, zama­nın boşa harcanmaması için faydasız ve mânâsız söz­leri de israf saymıştır.


Resûlullâh (s.a.v.) Sa'd b. Ebî Vakkâs'ın (r.a.) abdest alırken suyu fazla kullandığını gördü ve; "Ey Sa'd, bu ne israftır?" buyurdu. O da; "Abdestte israf var mıdır?" dedi. Resûlullâh (s.a.v.); "Evet, akan bir nehirden olsa bile (vardır)." buyurdu.


Dinimizin koyduğu bu esasları hayâtımızın her saf­hasında tatbik etmeye gayret etmeliyiz. Sofraya düşen ekmek kırıntılarını atmak, fasulye, pirinç gibi yemek hazırlanırken yere düşenleri almamak, su, elektrik, gaz vesâiri lüzumsuz yere kullanmak hep birer israftır.


 


FIKRA


 


Temel ile Cemal savaşta paraşüt bölüğünde görevli, belli bölgeye inecekler ve buradan jeepler alıp şehre götürecekler. Uçaktan atlamışlar, paraşütleri açılmamış. Yedek paraşütleri denemişler, onlar da açılmamış. Temel Cemal’e, “Aksilik pu ya, ister misun cipler de celmesun!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Adalet haksız olana zulüm gibi gelir. ( Daniel Defoe)


YEMEK MENÜSÜ


·   Kaşar Peynir


·   Zeytin, Çokokrem


·   Meyve Çayı


·   Şehriyeli Çorba


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YEĞİN: (Tür.) Er. 1. Zorlu, katı, şiddetli. 2. Baskın, üstün. Yiğit, güçlü, çalışkan. 3. Bereketli, bol. 4. İyiliği seven. 5. Yakışıklı, güzel, ince. 6. Uygun yerinde.


Kız: TÜN: (Tür.) - Gece. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Karatavuk olmadın mı?
Dallara konmadın mı?
Şebek yüzlü kaynanam,
Sen gelın olmadın mı?


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İlk Türk bayrağını kim dikmiştir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap:Karanfil



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler