17 Ocak 2010 Pazar

18 Ocak 2010






































Bugün 18 Ocak 2010 3 Safer 1431 K.Sani: 5 Kasım 72 Yabancı Sermaye Teşvik Kanunu'nun Kabulü (1954)-Çandarlı Ali Paşa'nın vefatı (1406)-Fırtına


HADİS-İ ŞERİF


 


Alış verişte çok yemin etmekten sakının. Çünkü bu yemin, malı sattırır, ama (kazancın) bereketini giderir. (Müslim).


 


NASÎHAT:    "AHDE VEFA ÎMÂNDANDIR"


îmânın insana kazandırdığı güzel ahlaktan biri de ahde vefadır. Akid ve ahid; söz verme, taahhüd etme, anlaşma yapma mânâlarına gelmektedir. Vefa ise veri­len sözü yerine getirmek, borcu ödemek, dostlukta se­bat göstermek gibi mânâlara gelmektedir.


Kur'ân-ı Kerîm'de birçok âyette kulların Allâhü Teâlâ ile olan ahitlerini (sözlerini) yerine getirmesi emredilmiş, Allâhü Teâlâ ile yapılan muahedeye sâdık kalanlara bü­yük mükâfat va'd edilmiş, bu ahitleri yerine getirmeyen­lerin ise elem veren bir azaba uğrayacakları beyân edil­miştir. Aynı zamanda Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadîs-i şerîf-lerde kâmil müminlerin vasıfları sayılırken onların söz verdikleri vakit ahdini yerine getiren vefakârlar olduğu ifâde edilmiştir.


Âyet-i kerîmelerde yerine getirilmesi istenilen ahitler, Allah'ın emirleri ve dînî hükümleri, insanların Allâhü Teâlâ'ya adakları ve yeminleri ve müslümanların kendi aralarındaki emanetleri ve diğer anlaşmaları, hatta müslüman olmayanlara verilen söz ve emânetleri de içerisine almaktadır.


Resûlullâh (s.a.v.), ahde gösterdiği vefa ve emânet­lere riâyeti sebebiyle düşmanları tarafından bile "Emîn" diye isimlendirilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadîs-i şerîflerinde ahde vefayı îmândan saymış, buna aykırı hareket etmeyi ise münafıklık alâmeti olarak ifâde buyurmuştur.


O insanlara karşı da son derece vefakâr idi. Hz. Aişe (r.anhâ) şöyle anlatır: Bir defasında Resûlullâh (s.a.v.) benim yanımda iken eve ihtiyar bir kadın geldi. Resûlul­lâh (s.a.v.) onun kim olduğunu sorarak öğrendikten son­ra o kadına "Nasılsınız, hâliniz nasıl?" diyerek hâl hatır sordu. Kadın "Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın resulü, iyiyim" diye cevap verdi. Kadın gittikten sonra bu kadına neden böyle çok ikramda bulunduğunu sordum. "Ey Âişe! Bu kadın Hadîce hayatta iken bize gelir gider­di. Ahde vefa îmandandır.' buyurdular.


 


FIKRA


 


Temel İdris'e “Kuşa bak, ölmüş.” İdris kafayı kaldırır, güneşi eliyle engelleyerek gökyüzünü tarar ve “Hani?.. Cöremiyrum...”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başkalarının bilgisi ile bilgin olsak bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz. Montaigne


YEMEK MENÜSÜ


·   Kadınbudu Köfte


·   Spagetti


·   Salata


·   Meyve


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YELMEN: (Tür.) Er. - Aceleci, hızlı davranan, canı tez kimse.


Kız: TUTKU: (Tür.) - Güçlü istek ve coşku. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


 


MANİ


 


Mısır ektim azmasın
Gelen geçen kazmasın
Yar üstüne yar seven
Gençliğine doymasın


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Dokunmadan tutulan şey nedir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap:Kaplumbağa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler