25 Ocak 2010 Pazartesi

26 Ocak 2010






































Bugün 26 Ocak 2010 11 Safer 1431 K.Sani: 13 Kasım 80 Kazım Karabekir'n Vefatı (1948)-Karlofça Antlaşması (1699)-Televizyonun icadı (1926)


HADİS-İ ŞERİF


 


Şüphesiz ben sizin, günah işlemenizden korkmuyorum. Dikkat edin! Şükredilmeyen nimetler, öldürücü ve yok edicidir. (İbn-i Asakir).


 


TÂRİH:    KARLOFÇA ANLAŞMASI


Osmanlı Devleti tek başına, 16 sene Avusturya ve Lehistan (Polonya) ile, 15 sene Venedik ile, 10 seneye yakın Rusya ile sekiz-on cephede mücâdele etmiştir. Tarihte hiçbir devlet bu kadar uzun savaşlar ve mücâ­delelere dayanamamıştır.


Osmanlı Devleti ile harb eden devletlerden Avustur­ya'nın askerî ve mâlî sıkıntısı, Osmanlı Devleti'nin kat kat üstündeydi.


İngiliz ve Hollanda elçilerinin ısrarlı faaliyetleri neti­cesinde sulh anlaşmasının lüzumlu olduğuna inanan sadrâzamın, pâdişâh ve diğer devlet erkânını ikna et­mesi ve uzun seneler devam eden harbin devleti her yönden zaafa uğrattığını söylemesi üzerine sulha karar verildi. Uzun görüşmeler neticesinde Osmanlı Devleti ile, Avusturya, Venedik ve Lehistan arasında 26 Ocak 1699'da Karlofça Anlaşması imzalandı. Aynı zamanda Karlofça'da Ruslarla üç senelik bir mütâreke imzalandı. Ruslarla sulh görüşmeleri İstanbul'da devam etti ve 15 Temmuz 1700'de anlaşma imzalandı.


Osmanlı Devleti, ilk defa Karlofça Anlaşmasfyla bü­yük topraklar kaybetmiş oldu. O ana kadar Avrupalılar, Osmanlı ordusu mağlub edilemez kanaatini taşıyorlar­dı. Bu anlaşmadan sonra Avrupalılar, Osmanlı Devle-ti'ni parçalamak ve Avrupa'dan atmak için harekete geç­tiler. Osmanlı Devleti'nin bundan sonraki siyâseti tama­men müdâfaa şeklinde olmuş ve zaman zaman, kay­bedilen yerlerin geri alınması için büyük mücâdeleler verilmiştir.


TELEVİZYON,, BİLGİSAYAR ve ÇOCUKLAR


Hareketli ve sesli görüntüler çok küçük yaşlardan iti­baren çocukların dikkatini çeker. Bu sebeple çocuklar küçük yaşlardan itibaren takip edilmeli,


Uzun süre televizyon ve bilgisayar karşısında tutulma­malı, yaşlarına uygun ve faydalı programlar izletilmeli.


Çocuklarımıza kitap okumalı ve bu alışkanlık hâline getirilmelidir.


 


FIKRA


 


Temel yemek odasının üzerindeki çatının aktığını fark edince hemen bir çatı ustası çağırmış. Usta gelip şöyle bir bakmış, "Çatınızın aktığını ne zaman fark ettiniz?" diye sormuş. "Dün gece..." demiş Temel, "... çorbamı içmem iki saat sürünce şüphelendim!"


GÜNÜN SÖZÜ


 


Aptalın sevgisi, ayının sevgisidir; kini sevgidir, sevgisi kindir. Mevlana


YEMEK MENÜSÜ


·   Cızbız Köfte


·   Makarna


·   Meyve    Tatlı


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YILDIRAY: (Tür.) Er. - Parlak, ışık saçan ay.


Kız: TUBA: (Ar.) Ka. 1. Kökü yukarıda, dallan aşağıda cennet ağacı. 2. En güzel, en iyi, hoş. 3. Baht, mutluluk, müjde. 4. Efdal olan. Kur'an'da Ra'd suresi 29. ayette zikredilmiştir.


MANİ


 


Ayağında mesi var
Odasında sesi var
Bekâr oğlan değil mi?
Kızlarda hevesi var


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Elbiselerden başka ne ütülenir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap:İki yakaları bir araya gelsin diye



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler