6 Ocak 2010 Çarşamba

7 Ocak 2010

 





































Bugün 7 Ocak 2010    22 Muharrem 1431 K.Evvel: 25 Kasım 61 Osmaniye'nin Kurtuluşu (1922)-Beyaz Baston Körler Haftası (7-14 Ocak)


HADİS-İ ŞERİF


 


Allahın en çok kızdığı kimse, düşmanlıkta aşırı gidendir.  (Buhari)


 


NASÎHAT:     DÎNİN DİREĞİ NAMAZ


Kur'ân-ı Kerîm'de "Namazı kılarlar veya kıldılar" ifâdelerinden çok, ikâme ederler; "Namazı dosdoğru kılarlar" ifâdesinin kullanılması şâyân-ı dikkattir. Elbette, namazı kılarlar demekten, namazı dosdoğru kılarlar de­mek daha fazla mânâ ifâde eder. İkâme etmek, kaldırıp dikmek veya düzeltip doğrultmak veya ehemmiyet gös­tererek yerine getirmek mânâsındadır. Yani, en azından doğru dürüst, tâdîl-i erkâna riâyet ederek, huşu ile güzelce kılmak ve hatta kıldırmak mânâlarına gelir.


Öncelikle bu dikmek ve doğrultmak mânâlarını dü­şünelim: Bu bize "Namaz, dînin direğidir." hadîs-i şerî-fini hatırlatır. Bu hadîs-i şerîfte din, yüksek bir binaya benzetiliyor; Namaz, o binanın direği olarak gösteriliyor ki îmân da bu binanın temelidir. Bu âyette de namaz cemâatle kaldırılabilecek büyük bir direğe benzetiliyor ve onun güzelce dikilmesi veya doğrultulması suretiyle o yüksek din binasının inşâ edilerek korunmasının lüzu­muna işaret ediliyor. Ayrıca bu binayı meydana getiren esaslar ve onu güzelleştiren unsurların da bulunduğuna işaret ediliyor. Şu halde "Namazı kılarlar" demekle "Na­mazı dosdoğru kılarlar" demek arasındaki fark açıktır.


Hakîkaten din, gayet büyük ve kudsî bir binadır. Bu binayı meydana getiren unsurlar, yâni malzemeleri, şekli, planı ise Allâhü Teâlâ'ya aittir. Bunun Hz. Allah'ın koyduğu esaslara uygun olarak inşâsı, kurulup mey­dana getirilmesi ve içinde saadetle yaşanması da in­sanlara aittir. Bu binanın temeli kalplerin derinliklerinde atılacak ve ağızlardan taşacak, direği ferdî namazlarla hazırlanacak ve düzeltilecek, cemâatle meydana dikile­cek, sonra üzerine diğer kısımları inşâ edilecektir.


Bu bina ve direk benzetmesi bize İslâm'ın içtimaî (sosyal) vaziyetini ve bu vaziyette namazın ehemmiyetli mevkiini anlatıyor. Hakîkaten namazı cemâatle kılmak İslâm'ın içtimaî hayatının direğidir ve namazı cemâatle kılmak ve kıldırmak o direği dikmektir.


 


FIKRA


 


Trafik polisi kırmızıda geçtiği için yakalayıp ehliyetini isteyince Temel, “Verdinuz mu de isteyisunuz daa?..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Kötülüğü adaletli, iyiliği de iyilikle karşıla. (Lao Tse)


YEMEK MENÜSÜ


·   Beyaz Peynir


·   Yumurta


·   Zeytin, Meyve Çayı


·   Tarhana Çorba


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YAVUZCAN: (Tür.) Er. - Güçlü kişiliği olan, kimse.


Kız: TÜRE: (Tür.) 1. Görenek, gelenek, töre. 2. Subay, komutan. 3. Hak ve hukuka uygunluk, adalet. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Keteni bez edeyim
Hangi yol gözeteyim
Kara gözlü yarimi
Kimlere benzeteyim


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi top zıplamaz?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: Kendi çöplüğünde



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler