7 Ocak 2010 Perşembe

8 Ocak 2010







































Bugün 8 Ocak 2010    23 Muharrem 1431 K.Evvel: 26 Kasım 62 Hirfanlı Barajı'nın Hizmete Girişi (1960)-Zemherir Fırtınası-Erzin'in kurtuluşu (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kişinin mescidin boyunu ve enini dolaşıp da içinde namaz kılmaması kıyamet alametlerindendir. (Taberani).


 


NASÎHAT:     EN İYİ VE EN KÖTÜ


Birgün Hz. Lokman'dan, bir koyun kesip en iyi yerin­den iki parça et getirmesi istendi. Lokman aleyhisselâm da, kestiği hayvanın dilini ve yüreğini getirdi.


Birkaç gün sonra, bu defa hayvanın en kötü yerinden iki parça et getirmesi istendi; o, yine dilini ve yüreğini getirdi. Sebebi sorulunca Lokman (a.s) şöyle dedi:


"Bu ikisi iyi olursa, bunlardan daha iyisi; (bu ikisi) kötü olursa, bunlardan daha kötüsü olmaz."



SIFIR
ÜZERİNE KURULMUŞ BİR MEDENİYET


İslâm matematik bilgisinin batıya yayılmasından önce Avrupa kültürü bir rakam sisteminden bile mahrumdu. Eski Yunan-Lâtin kültürünün rakamsız olduğundan sa­yılar rakamla değil harfle anlatılmıştır. "Roma rakam­larında her sayı bir harfle ifâde edilir. Meselâ bir 1" harfi "bir" adedini, "V" harfi "beş" adedini, "X" harfi "on" ade­dini ve "C" harfi de "yüz" adedini gösterir! Fakat bu sis­temde en zarurî rakam olan "sıfır" yoktur. Sıfırsız Roma rakamları ile de matematik ilimler kurulamayacağı ta­biîdir. Profesör Risler'in 1955'de yayınlanan eserinde İslâm îcâdı olan sıfırın keşfi şöyle îzâh edilir:


"Herhalde hiç tereddüde kapılmadan denilebilir ki 'sı-fır'ın îcâdı insanoğlunun en büyük keşiflerinden biridir".


Rakam sisteminin en zarurî esâsı olan sıfırın bir İs­lâm îcâdı olduğu da şöyle anlatılır:


"Mîlâdın 976 târihinde Mehmed bin Ahmed'in Mefâ-tîhu'l-Ulûm adındaki eserinde eğer onlar hanesinde (basamağında) hiçbir sayı mevcut değilse sırayı mu­hafaza için küçük bir dâire yâni sıfır konulması, yazılı idi. İşte bu dâire, Arapçanın (boş) mânâsına gelen (sıfır) kelimesinden Lâtince'ye geçen (Zero)nun menşeidir. Eski Yunanlılar da, Romalılar da sağlam bir rakam sis­temi keşfedememişlerdir. Eski insanfar hep parmakları ile sayı saydıkları için, batı âleminde hesap ilmi Meh- • med b. Ahmed'in sıfırı keşfinden ikiyüz elli yıl sonra sıfır kullanılıncaya kadar inkişâf edememiştir."


 


FIKRA


 


Motosikletli turist yolda üşümüş ceketini ters giymiş. Yolda Temel’in arabasıyla çarpışmış ve yere yuvarlanmış. Önemli bir şeyi yokmuş. Temel hemen yardımına koşmuş, ama adam birden ölmüş. Temel; “Kafası geri dönmüştü, düzelttim... Öldi!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Kaadıy ola da’vacı ve munzır şahid, Ol mahkemenin hükmüne derler mi adalet. ( Ziya Paşa)


YEMEK MENÜSÜ


·   Etli Fırın Türlü


·   P.Pilavı


·   Ayran


·   Meyve


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: YAVUZER: (Tür.) Er. - Cesur, güçlü erkek.


Kız: TÜNAY: (Tür.) - Tün - ay. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Mendil serdim bir taşa
Neler geldi bu başa
Öptüm bir kız yanağı
Dedi bana çok yaşa


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi karnede sıfır olmaz?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: Kartopu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler