14 Şubat 2010 Pazar

15 Şubat 2010






































Bugün 15 Şubat 2010     1 R.Evvel 1431 Şubat: 2 Kasım 100 Gümüşhane ve Maçka'nin Kurtuluşu (1918)-İzmir Eski Eserler Müzesi'nin açılışı (1927)-Rodos ve 12 Adalar'ın Yunanistan'a terki (1947)


HADİS-İ ŞERİF


 


Allah kadınlarınz hakkında hayırlı olmanızı tavsiye eder. Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir.   (Taberani).


 


ALLAH'I ZİKİR ETMEK DUÂ YERİNE GEÇER


Tabiînden Süfyân bin Uyeyne Hazretlerine soruldu: "...Resûlullâh aleyhisselâmın 'Benden önceki pey­gamberlerin ekseriya duaları (Lâ ilahe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr) idi.' buyurmalarının manası nedir? Halbuki bu duâ değil, zikirdir ve Allah'ı övmekten iba­rettir." Cevaben şöyle buyurdu:


"Siz Mâlik bin Hâris'in hadîsini bilmiyor musunuz. Allâhü Teâlâ bir hadîs-i kudsîsinde: 'Kulumun beni övmesi, onu duâ ve bir şeyler istemekten meşgul ederse, ben o kuluma isteyen ve duâ eden kullarıma verdiğimden fazlasını ve güzelini ihsan ederim" buyurmuştur.


TARİH:     RODOS VE ONİKİ ADA


Ege denizinin güneydoğusunda, kıyılarımıza çok yakın olan irili ufaklı yirmiye yakın adaların en büyüğü Ro­dos'tur. Rodos'un 1522'de Kânûnî Sultan Süleyman Hân tarafından alınmasından kısa bir müddet sonra diğer adalar da ele geçirildi ve 1912 yılına kadar 390 sene Türk hâkimiyetinde kaldı. İtalya, 1911 yılında Trablus-garb'da Osmanlı direnişini kıramayınca, diğer büyük devletlerin siyasi desteğini de sağlayarak 4 Mayıs 1912'den îtibâren Oniki Ada'yı işgale başladı. Osmanlı Devleti bu işgali önleyemedi ise de 18 Ekim 1912'de İtalya ile yapılan Uşi Antlaşmasına İtalya'nın adaları bo­şaltıp, Osmanlılara teslimi şartını koydurabildi. Lâkin Bal­kan Harbi çıkınca İtalya, işgalini mülkiyete dönüştürdü. 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Antlaşmasında, Oniki Ada üzerindeki İtalyan hâkimiyeti kabul edildi. 1931 Ankara Antlaşmasında ise müsbet bir gelişme olmadı. Oniki Ada üzerinde İkinci Dünyâ Savaşına kadar devam eden İtalyan hâkimiyeti, savaş esnasında yerini önce İngilizlere daha sonra Almanla/a bıraktı.. Almanya'nın savaş sonunda yenilmesi üzerine adaiar İngiiizSer'e, on­lar da; 1947 Şubat'ında yapılan Paris antlaşmasından sonra Yunanistan'a bıraktılar.


 


FIKRA


 


Küçük bir papaganin onbes altina satildigini gören Nasreddin Hoca, bir kosuda evine gidip kümesteki hindisini tutmus Apar topar pazara ***ürüp baslamis bagirmaya :


- Satilik hindii Satilik hindii Yirmi altina satilik hindi !


Sasirmis pazardakiler


- Yahu hocam demisler Bir hindinin yirmi altin ettigi nerde görülmüs


- Ne olmus diye çikismis Hoca Demin bir kusu onbes altina sattilar


- Ama o papagandi demisler Tipki insan gibi konusuyor o


- Olsun demis Nasreddin Hoca O konusuyorsa bu da düsünür !


GÜNÜN SÖZÜ


 


Bir insan hayranlık duyup sevebildiği sürece sonsuza kadar genç demektir. Pablo Casals


YEMEK MENÜSÜ


·   Kıymalı Ispanak


·   Sigara Böreği


·   Yoğurt    Kek


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: UĞURAL: (Tür.) Er. - Uğur - al.


Kız: TEZAY: (Tür.) - (bkz. Tezal). - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Maşrapanın kalayı,
Kızlar çeker halayı,
Allah için söyleyin,
Var mı askın kolayı.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İçilmeyip, yenen sigara hangisidir?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: Gökkuşağını.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler