1 Mart 2010 Pazartesi

1 Mart 2010






































Bugün 1 Mart 2010     15 R.Evvel 1431 Şubat: 16 Kasım 114 Molla Fenari'nin İlk Osmanlı Şeyhü'l-İslam ı Olması (1424)-Türk-Afgan dostluk anlaşması (1921)-Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin istiklali(1992)-Muhasebeciler günü


HADİS-İ ŞERİF 


Meşru dairede eğleniniz ve oynayınz. Ben dini yaşantınızda bir kabalığın (yobazlığın) görünmesinden hoşlanmıyorum.   (Beyhaki).


 


BİR NASÎHAT


...Amel ile meşgul olma vakti geçiyor. Her ânın ge­çişiyle, ömürden bir şeyler azalıyor ve ecel-i müsemma (Allah'ın takdir ettiği ecel) yaklaşıyor.


Eğer bugün uyanmazsak yarın hasret ve pişmanlık­tan başka bir şey ele geçmez. Şu sayılı günlerde bütün işlerde şerîat-ı garrâya (dîne) uygun şekilde amel etme­ye ehemmiyet vermeli ki kurtuluş ümîd olunabilsinr.


Bu vakit, amel işleme vaktidir, yoksa istirahat vakti değildir. Amellerin meyvesi olan istirahat ileride (cen-nette)dir.


Amel vaktinde istirahat etmek, zirâati zâyî etmek, .mey­veleri ve mahsûlleri heba etmektir. (Mektubat-ı İmâmı Rabbani 2/89)


BOSNA-HERSEK


Bosna kralları ile 1389'da Osmanlı Devleti arasında anlaşma yapılmış olup Bosna kralları haraç vermekte idi. Bosna kralının 1462'de anlaşmaya uymayıp haracı da vermemesi üzerine Fatih Sultan Mehmed Bosna'yı 1463'te Osmanlı Devletine kattı. Kanunî Sultan Süley­man devrinde bütünüyle Osmanlı hâkimiyeti altına alın­dı ve 1528-1585 arasında sancak beyliği, 1585-1878 arasında Osmanlı Devleti'nin bir eyaleti olarak idare edildi. Halkın çoğu müslüman oldu.


Osmanlı Devleti'nin sadrazamlarından yirmi ikisi Bos­nalıdır. Buraya 1463-1878 arasında (415 yıl) 240 Osmanlı valisi gönderildi.


Bosna-Hersek, Osmanlı Devleti'nin gerileme devrin­de Avusturyalıların taarruzuna uğradı. Memleketin kuzeyi Pasarofça Antlaşması (1718) ile Avusturyalılara bırakıldı ise de Belgrad antlaşması ile (1739) geri alındı.


1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonunda yapılan Berlin antlaşması ile Bosna-Hersek, Avusturya'nın askerî işgaline bırakıldı. 1908'de İkinci Meşrutiyetin îlanı üzerine Avusturya-Macaristan bu toprakları ilhak ettiğini açıkladı.


 


FIKRA


 


Keçisi yaralanan adama komşuları yaraya katran sürmesinin iyi geleceğini söylerler fakat katrana para vermek istemeyen uyanık adam bizim Hoca’nın yanına gelerek:


- “Hocam sizin nefesiniz kuvvetlidir Bir okusanız da şu keçimin yarası iyileşse” Diye ısrar edince Hoca dayanamaz:


- “Tamam senin istediğin gibi olsun, bir şeyler okuyalım ama çabuk iyileşmesini istiyorsan benim nefesime biraz katran karıştırman lazım!”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir. Mme Jeanne Roland


YEMEK MENÜSÜ


·   Mantar Çorba


·   Şehriye Güveç


·   Sebze Kız.+Yoğurt


·   Sarı Burma


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ULUBEK: (Tür.) Er. - Saygınlığı olan bey.


Kız: TERCAN: (Tür.) 1. Genç, taze, delikanlı. 2. Kırmızı buğday. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Kayadan indirmişler
Tirene bindirmişler
Kara saçlı yârimi
Gurbete göndermişler


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İlanı aşk ile ilanı harp arasında ne benzerlik vardır?


Cevabı Yarın.      


Dünkü Cevap: İki kaynanaya sahip olmak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler