21 Nisan 2010 Çarşamba

22 Nisan 2010





 





























Bugün 22 Nisan 2010     8 C.Evvel 1431 Nisan: 9 Kasım 166 Fatih'in Donanmayı Haliç'e İndirmesi (1453)-Hakkâri ve Başkale'nin kurtuluşu (1918)


HADİS-İ ŞERİF


 


Mü’min mü’minin kardeşidir. Hiçbir şekilde ona olan hayırlılığını (faydalı tavsiyelerini) elden bırakmaz. (İbn-i-Mace).


 


"BÜTÜN İNSANLAR FIKIHTA EBÛ HANİFE'NİN IYÂLİDİR"


İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurdu ki: "Zahir ulemâ­sı, İmâm-ı Âzam'ın (r.h.) içtihatlarını, dikkatinin kemâli ve istinbat (hükümleri alış) ciheti kapalı olduğu için ne­redeyse inkâr eder ve onun kitap ve sünnete muhalif olduğunu zannederler. O, verâ ve takvası bereketi ve sünnete tâbi olma devleti ile ictihad ve istinbatta öyle büyük bir dereceye nail olmuştur ki başkaları onu anla­maktan âciz kalmış ve mânâlarındaki incelik sebebi ile onun içtihatlarını kitap ve sünnete muhalif zannetmiş­lerdir. Onun ve ashabının ashâb-ı re'y olduğunu zan­netmişlerdir. Bütün bunlar, onun ilim ve dirayetinin haki­katine ulaşamadıkları ve onun anlayış ve firâsetine mut-talî olamadıkları içindir. Ancak İmâm-ı Şafiî, onun mü-dekkik bir fakih olduğunu bir nebze bulmuş ve "Bütün insanlar fıkıhta Ebû Hanîfe'nin lyâlidir." buyurmuştur...


İmam Ebû Hanîfe (r.h.), sünnete uymak hususunda herkesten daha öndedir. O, mürsel hadîslerin de müsned hadîsler gibi uyulmaya lâyık olduğuna inanır ve bu hadîs­leri re'ye (içtihada) takdim eder. Aynı şekilde sahabenin sözlerini, -beşeriyetin en fazîletlisi olan Peygamber Efen­dimizin (s.a.v.) sohbeti şerefîne nail oldukları için- kendi re'yine (içtihadına, görüşüne) takdim eder. Diğerleri ise böyle değildir. Bununla beraber muhalifler onun, re'y sahi­bi olduğunu zann eder ve ona edebe uymayan sözler nis-bet ederler. Hâlbuki herkes onun ilim, verâ ve takvadaki kemâlini itiraf etmektedir. Allâhü Teâlâ onları muvaffakiyet ile rızıklandırsın (onlara muvaffakiyet versin) de bu dinin başı, ehl-i İslâm'ın ve müslümanların sevâd-ı a'zamının (kahir ekseriyetinin) reisi olan bu zâta eziyet vermesinler.


"Onlar, ağızları ile Allah'ın nurunu söndürmek istiyorlar." Bu büyüklere re'yciler diyenler, onların kendi re'yleri ile hükmedip kitap ve sünnete tâbi olmadıklarını zannediyor­larsa, onların bu yanlış inancına göre Müslümanların bü­yük kısmı bid'at ve sapıklık içinde kalmış, hattâ İslâm'dan, çıkmış olurlar. Böyle bir şeye cehaletinden haberi olmayan bir câhil veya maksadı dinin yarısını yok etmek olan bir zındıktan başkası inanmaz"... (Mektûbât, 2-55)


 


FIKRA


 


Rüzgarlı bir günde eşeğiyle giden Hoca aynı zamanda bulgur pilavı da yemeye çalışmaktadır ama kaşığı ağzına ***ürene kadar rüzgardan hepsi savruluyormuş Hoca’yı görenler ne yiyorsun diye sormuşlar Hoca’da gülerek:


- “Eğer böyle giderse hiçbir şey”


GÜNÜN SÖZÜ


 


En büyük mutluluk, hür düşünceli olmaktır. Anatole France


YEMEK MENÜSÜ


·   Mercimek çorba


·   Izgara balık(Salata)


·   Salçalı makarna


·   Tahin helva


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: UTBE: (Ar.) Er. - Meşhur sahabelerden bazılarının ismi.


Kız: TANSU: (Tür.) - Şafağın aydınlattığı su. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Bizim bahçede güller
Renkleri kan kırmızı
Yârimle konuşurken
Doğdu şafak yıldızı


KARİKATÜR


 


BİLMECE


-Boşluktaki file ne denir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Washing Ton


 




 


 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler