26 Nisan 2010 Pazartesi

26 Nisan 2010

































































 

























Bugün 26 Nisan 2010     12 C.Evvel 1431 Nisan: 13 Kasım 170 Yüksek Seçim Kurulu Kuruldu (1961)-Arıların oğul verme zamanı-İpek böceklerinin canlanması-Çernobil Nükleer faciası (1986)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kişinin henüz hayatta (canlı ve sağlıklı) iken servetinden bir dirhemi sadaka olarak vermesi; vefat ederken yüz dirhemi sadaka olarak dağıtmasından daha sevaplıdır vehayırlıdır. (Ebu Davud).


 


GIYBET


Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşlanmayacağı bir şey söylemektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyur­muştur ki: "Bilir misiniz, gıybet nedir?" Allah ve resu­lü daha iyi bilir, dediler. "Kardeşini, hoşlanmıyacağı bir şey ile anmandır." buyurdu. "Ya söylediğim karde­şimde varsa?..' denildi. "Eğer söylediğin onda varsa gıybet etmiş olursun ve eğer söylediğin onda yoksa o vakit ona iftira etmiş olursun." buyurdu.


Bir kimsenin din ve dünya işleri ile alâkalı ayıblarını söylemek böyledir. Lâkin gıybetin vebal olması için aleyhinde konuşulanın tanınması ve söylenen sözün kötüleme yolu ile söylenmiş olması şarttır.


Bir kimse din kardeşinin kusurlarını onun bu kusurla­rından kurtulmasını isteyerek anlatırsa gıybet olmaz. Gıybet, ancak öfke ile ve kötüleyerek anlatmaktır. O halde kötülüğü düzeltmek için veya fetva almak, hüküm sormak için veya şerrinden sakındırmak için yahut topal demek gibi bir kişiyi sıfatı ile tarif için olursa gıybet ol­maz. Günahı aşikare işleyen bir kimsenin yaptıklarını veya gizlediği bir aybını söylemek de gıybet olmaz.


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Kim haya örtüsünü atarsa (utanmayı bırakırsa) artık onun gıybeti(nde vebal) yoktur." ve "İnsanlardan fısk ve fücur ile tanı­dığını anmaktan korkacak mısınız? Onu ondaki ile anın ki insanlar ondan sakınsın." buyurdular.


Allâhü Teâlâ "Hiçbiriniz kardeşinin ölü olarak etini yemesini sever mi? Elbette sevmez değil mi? De­mek ki o eti yemekten tiksindiniz. Öyle ise yapma­yın ve Allah'tan korkun..." (Hucurât, 12...) buyurdu. Bu gıybetin hem aklen ve hem de dînen çirkinliğini gös­terir. Gıybet edilen kimse söylenen sözü bilmemek ve o esnada kendini müdâfâ edecek vaziyyette olmamak bakımından bir ölü -hem de kardeş olan bir ölü- gibidir. O vaziyyette onun kötülüğünü söyleyip gıybet ederek haysiyyetine saldırmak, bir ölünün etlerini parçalayıp yemek; bilhassa kurtlu etleri hırs ve iştahla seve seve yemek kabilinden bir canavarlığa benzetiliyor.


 


FIKRA


 


Nasreddin Hoca Aksehir'de kadilik vazifesini yürütürken karsisina iki adam çikmis Birisi öteden beri cimriligi ile taninmis bir asçi, digeri de boynu bükük bir fakir Asçi sözü almis :


- Hocam demis, ben bu adamdan davaciyim Dükkanin önünde fasulye pisiriyordum Tencerenin kenarindan bugusu çikiyordu yemegin Bu adam elinde somunla geldi Kopardigi lokmalari yemegin bugusuna tutup basladi atistirmaya Nihayet koca bir ekmegi bitirdi Ondan fasulye bugusunun parasini istedim, vermedi


Nasreddin Hoca anlatilanlari dikkatlice dinledikten sonra fakire dönüp :


- Dogru mu bunlar ? diye sormus


- Evet, demis fakir adam


- Öyleyse para kesesini çikar bakalim


Zavalli fakir kadi efendiye karsi gelememis Içinde üç bes akçe bulunan para kesesini Hoca' ya uzatmis Bu sefer asçiyi çagirmis yanina Keseyi kulagina yaklastirarak singirdatmaya baslamis Sonra da :


- Haydi demis aldin iste alacagini Asçi :


- Nasil olur ? diye saskinligini belli etmis Parami vermediniz henüz Hoca cevap vermis :


- Fazla uzatma, yemegin bugusunu satan paranin da sesini alir elbet !


GÜNÜN SÖZÜ


 


Eğer ırmakta su kalmamışsa,bu kanalın değil ,kaynağın suçudur. St Jerome


YEMEK MENÜSÜ


·   ŞEH. ÇORBA


·   ARNAVUT CİĞERİ


·   SPAGETTİ


·   HAVUÇ SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: UZGÖREN: (Tür.) Er. - Gerçeği önceden görebilen.


Kız: TANDAN: (Tür.) - Tan vaktinde doğan. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Dere geliyor dere
Kumunu sere sere
Al beni götür dere
Yârin olduğu yere


KARİKATÜR


 


BİLMECE


-Mustafa Denizli denize düşmüş onu kim kurtarmış?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Hakan Taşıyan


  zpearn-persimmon-blog-separator-1.png picture by Lilith_RJ2   


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler