10 Mayıs 2010 Pazartesi

10 Mayıs 2010
















































































Bugün 10 Mayıs 2010    26 C.Evvel 1431 Nisan: 27 Hızır 5 Sakatları Haftası (10-16 Mayıs)-Akka'da Cezzar Paşa'nın Napolyon'u Mağlup etmesi (1799)-Vakıflar Haftası


HADİS-İ ŞERİF


 


Ahir zamanda insanlara para-pul gerekecek. Ta ki onunla din ve dünyalarını ayakta tutabilsinler. ( Taberani )


 


TÂRİHTE VAKIFLAR


Müslümanlar, târih içerisinde; dîne, ilim ve faziletin yayılmasına, insaniyet ve medeniyete hizmet için birçok para ve mallar sarfederek vakıflar meydana getirmişlerdir ki bazıları şunlardır:


Câmî, mescid ve kırlarda yapılan namazgahlar.


Medrese, mekteb, kütübhâne, zaviye, ribât, dergâh. Bunlar birer ilim ve irfan yurdu, birer ibadet ve tâat bucağı olmak üzere vücûda getirilmiştir.


Çeşme, sebil, sarnıç, havuz, kuyu, göl, yolların tamiri. Bunlar da insanların en mühim ihtiyaçlarını karşılamak­tadırlar.


Kervansaraylar, hastahâneler, müslümanların defnedil­meleri için kabristanlar, zayıf hayvanların otlayıp beslen­meleri için meralar, kuşlar için evler.


Mekke-i Mükerreme ve Medîne-i Münevvere ahâ­lisinden fakir olanlara ve hac yolunda parasız kalanlara ve hacılara su ve şerbet dağıtılmasına mahsus vakıflar.


Tefsir', hadîs, fıkıh okutulması, hafız yetiştirilmesi -ki bunlar aynı zamanda farz-ı kifâyedîr-, fakir mekteb ço­cuklarına cüz ve kitaplarının alınması, Kur'ân-ı Kerîm'i hatmeden çocuklara birer miktar para verilmesi için ya­pılmış vakıflar.


Ramazân-ı Şerîfde ve şâir mübarek günlerde iftarda hurma, zeytin, su dağıtılması için yapılmış vakıflar.


Fakirlere vakit vakit ve bilhassa Ramazân-ı Şerîfde, re-gâib ve berât gibi mübarek gecelerde para veya erzak dağıtmak, fakir kızlara çeyiz tedârik etmek, fakir cenaze­lerini kaldırmak, yetim ve yoksul çocuklara, fakir, dul ka­dınlara bayram elbisesi satın almak için yapılmış vakıflar.


Yolculara yardım etmek, esirleri âzâd etmek, âzâd edilmiş kölelere, cariyelere yardım için yapılan vakıflar.


Mushaf-ı şerîf ve diğer dînî, ilmî kitabların yazılması, alınması, tamir ve cilt edilmesi ve hayır müesseselerinin yaşayabilmeleri için yapılan vakıflar.


Bütün bunlar, ecdadımızın, sonraki nesilleri ne kadar düşündüklerine, sadakalarının devamını temin etmek ve örnek olmak istediklerine ve kendilerindeki iyilikseverlik fikrinin yüksekliğine birer şanlı, şerefli delîldir.


 


FIKRA


 


Temel arkadaşlarından yanık ampuller toplamaya başlar. Soranlara da, “Fotoğrafçı olmaya karar verdum. Ha punlar ‘karanluk oda’ için lazımdur daa!..” der.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Hiç bir şey insan kadar yükselemez ve onun kadar alçalamaz. Hölderlin


YEMEK MENÜSÜ


·   SEBZELİ PİLİÇ


·   FIRIN MAKARNA


·   M.SALATA


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ÜNALP: (Tür.) Er. - Tanınmış, ünlü, yiğit.


Kız: SEVENGÜL: (Tür.) Ka. - Sevimli gül, sevgiyi hatırlatan gül.


MANİ


 


Fındık dalda sararmış
Yaprakları kararmış
Yârim beni kaybetmiş
Bahçelerde ararmış


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Kibar bir yanardağ yanındaki yanardağa ne demiş?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Kurulanır.


 


06u.gif picture by Lilith_RJ2
 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler