16 Mayıs 2010 Pazar

16 Mayıs 2010















































































Bugün 16 Mayıs 2010    2 C.Ahir 1431 Mayıs: 3 Hızır 11 Filiz Kıran Fırtınası-Sultan VI.Mehmet Vahidüddin Han'ın İtalya'da vefatı (1926)


HADİS-İ ŞERİF


 


Biriniz kızdığında sussun. Hadis (Müsned).


 


FIKIH:................................................... ÖŞÜR


Öşür arazisinden çıkan mahsûlün.zekâtına,--onda bir (1/10) demek olan- öşür denilmiştir. Öşür; âyet, hadîs ve icmâ ile sabittir ve farzdır. Âyet-i kerimenin meali: "Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çı­kardıklarımızın temiz (helâl)lerinden infâk edin (zekât ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı olmadığınız şeylerin fenasını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Ganî ve Hamîd'dir." (Bakara-267)


Hadîs-i şerîfte "Yağmurların, nehir ve çeşme (gibi akar) suların, tarla (içindeki) kaynağın suladığı (araziden çıkan) şeylerde (1/10: onda bir) öşür, (dolaba koşulan) hayvanlar ile sulanan (yerden elde edilen) şeylerde ise yarım öşür (1/20: yirmide bir) vardır."


Öşürde, arazî sahibinin akıllı, baliğ (ergen), zengin ol­ması şart değildir. Öşürde itibâr, arazî sahibine değil, araziyedir. Yânî, mal sahibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.


Altın, gümüş, para ve ticâret mallarından, yılda bir de­fa zekât vermek gerekirken; arazide yılda kaç mahsûl elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.


Diğer malların zekâtında, malın-paranın üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu hâlde, mahsûllerde bir yıl geç­mesi îcap etmez.


Bal, ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, payam (ba­dem), zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk, pa­lamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı ve benzeri mahsullerden öşür verilir.


Çayır otu, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mı­sır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, fasulye, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, salatalık, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü meyvelerden; yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.


Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sa­rımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arazisi içinde, ekilme-diği hâlde kendiliğinden çıkan mahsûlden de öşür verilir.


Hülâsa İmâm-ı A'zam buyuruyor ki: Yerden, araziden el­de edilen mahsûlün azından da çoğundan da öşür farzdır.


 


FIKRA


 


Temel, sofradaki tavuğa eliyle girişince Fadime sinirlenmiş ve nasıl yemesi gerektiğini anlatmış. Bunun üzerine Temel bir eline çatal, bir eline bıçak almış ve sormuş: “Peki tavuğu nasıl tutacağım?” (Eyüp Karadayı/Ayıptır Söylemesi)


GÜNÜN SÖZÜ


 


Herkes aynı şeyi düşünüyorsa,hiç kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir. W.Lippmann


YEMEK MENÜSÜ


·   ETLİ NOHUT


·   ŞEH. PİLAV


·   M.ÇORBA


·   K.TURŞU


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ÜNLÜER: (Tür.) Er. - Tanınmış, ünlü kimse.


Kız: SEVİM: (Tür.) Ka. 1. Sevme, muhabbet. 2. Başkalarının sevmesine sebeb olan vasıf, cazibe.


MANİ


 


Yarımca’da saz olur
Gül açılır yaz olur
Ben yârime gül demem
Gülün ömrü az olur


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Fil ülkesi neresi?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Deniz yolunda.


 


 

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler