3 Mayıs 2010 Pazartesi

2 Mayıs 2010








































































Bugün 2 Mayıs 2010 18 C.Evvel 1431 Nisan: 19 Kasım 176 Çankırı'lı O. Nuri Efendi'nin Vefatı (1338)-Abdurrahman Nureddin Paşa sadrazam oldu (1882)


HADİS-İ ŞERİF


 


İnsan yasaklanan şeylere karşı hırslıdır, aç gözlüdür. (Deylemi).


 


HUŞU İLE NAMAZ


Mü'minin mîrâcı olan tam bir taharet ve iyi bir abdest-ten sonra namazı kılmaya niyet etmesi îcâb eder.


Farzları cemâatle kılmaya ehemmiyet göstermek, hattâ iftitâh tekbirini imamla beraber almayı hiç terk etmemek lâzımdır. Keza namazları müstehap vaktinde kılmak ve kıraatte sünnet olan miktara riâyet etmek lâzımdır.


Rükû ve secdede ta'dil-i erkan; azaların sükûnet bulması muhakkak surette lâzımdır... Kavmede (rükûdan doğrulduk­tan sonraki kıyamda) her âzâ yerine dönüp karar kılacak şekilde tam olarak kalkıp doğrulmak îcâp eder ve azaların sükûnet bulması ve kavmede olduğu gibi iki secde arasın­daki oturuşta da ta'dil-i erkâna riâyet etmek lâzımdır...


Rükû ve secde teşbihlerinin en azı üç, çoğu ise -farklı görüşlere göre- yedi veya onbirdir. İmamın teşbihlerinin adedinin, cemâatin hâline göre olması lâzımdır. Yalnız kılan insanın, gücü yettiği vakit teşbihleri en az merte­bede, (yani üç kere) okumaktan haya etmesi ve beş veya yedi teşbih okuması lâzımdır.


Secdeye giderken yere en yakın olan uzvunu koyar. Evvelâ dizlerini, sonra ellerini, burnunu ve sonra alnını yere koyar. Ellerini ve dizini yere koyarken sağdan baş­laması, secdeden kalkarken de semâya en yakın uzvun­dan başlaması lâzımdır. O halde secdeden kalkarken önce alnını kaldırarak başlaması îcâb eder.


Kıyamda secde mahalline, rükûda ayaklarının üstüne, secdede burnunun ucuna, ka'dede ellerine bakmalıdır. Peygamber Efendimiz'den (s.a.v.) rivayet olunduğu üze­re namaz kılan kimse, gözlerini bu yerlere sabitler, bakış­larını başka taraflara dağıtmaz ise cemiyyet ile (huşu ve huzur ile) namaz kılmak mümkün olur ve bu namazda huşu hâsıl olur.


Rükûda parmakları açık tutmak ve secdede birleştir­mek sünnettir. Rükûda parmakları açmak, secdede ka­pamanın birçok faydaları olduğu içinr Resûlullah Efendi­miz (s.a.v.) yapılmasını emretmiştir. Bizim için Resûlullah Efendimiz'e (s.a.v.) uymaya denk başka hiçbir fayda yoktur... (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, 1/266)


 


FIKRA


 


Temel ile Dursun Teksas’talar. Geceyi geçirmek için yol üzerindeki bir hana gelirler. Atlarını bağlayıp tam içeri gireceklerken, Temel Dursun’a döner: “Biz iyi yaptık bağladık bu atları da, sabah nereden bileceğiz, hangi at kimin?” Dursun düşünür, “Haklısın...” der Temel’e, “... en iyisi benim atın kuyruğunun yarısını keselim, böylece sabah karıştırmayız.” Bu sırada, hanın sahibi konuşmaları duyar, “Bak sen şu işe!” diye geçirir içinden. Dursun keser kuyruğun yarısını, sonra odalarına çekilirler. Ancak muzip hancı, gece gider ve diğer atın da kuyruğunu keser. Sabah iki kafadar, atların yanına gelirler, kuyruklar aynı boydadır. “Ne olacak şimdi?” diye tartışırlar, ama sonuç çıkmaz. “İyisi mi...” der Temel, “... vakit kaybetmeyelim, birini sen al birini ben. Yapacak bir şey yok.” Günler geçer. Her akşam yine aynı şekilde, önce kuyrukların tamamı gider, sırayla yeleler, kulaklar... Bir sabah yine her şeyin eşit olduğunu gören Temel can sıkıntısı içinde Dursun’a döner: “Dursun, bu işin sonu yok, bu gidişle atlar telef olacak, iyisi mi bundan sonra siyah atı sen al, beyaz atı ben...”


GÜNÜN SÖZÜ


 


İnsan beynine biçim veren eğitimdir.Fidan nasıl bükülüyorsa ağaç da eğilir. Alexander Pope


YEMEK MENÜSÜ


·   MANTARLI PİLİÇ SOTE


·   PİLAV


·   MEYVE


·   ÇORBA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ÜBEYDULLAH: (Ar.) Er. - Allah'ın kulu.


Kız: SEVAN: (Tür.) - Severek al, hatırla. -Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Para etti fındıklar
Tükendi bütün borçlar
Şimdi düğün vaktidir
Doldu ceviz sandıklar


KARİKATÜR


 


BİLMECE


-Kocasıyla karısının ortak özellikleri nedir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: FATma


 


20f6m9z.png picture by Lilith_RJ2


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler