27 Mayıs 2010 Perşembe

28 Mayıs 2010










 











  






















Bugün 28 Mayıs 2010    14 C.Ahir 1431 Mayıs: 15 Hızır 23 Sayıştay'ın Kuruluşu (1862)-Türklerin Rumeliye geçişi (1348)-Dünya Kıble Günü-Koyun kırkma zamanı-Sam yelinin esmesi


HADİS-İ ŞERİF 


Hz. Peygamber, çocuklara ve aile bireylerine karşı, insanların en merhametlisiydi. (İbn-i Asakir).


 


ALLAH KORKUSU


Hazret-i Ömer (r.a.), bir kişinin evine uğradı. O kim­senin "Şüphe yok, Rabb'inin âzâbı elbet vâki olacaktır. Ona mâni olacak hiçbir şey yoktur." (Tûr-7-8) mealin­deki âyetleri okuduğunu işitince baygın olarak bineğin­den yere düştü. Onu evine taşıdılar. Bu düşmenin acı­sından uzun müddet evde hasta olarak kaldı. Öyle ki insanlar ziyaretine geliyorlardı.


SÜLEYMAN PAŞA'NIN RUMELİ'YE GEÇİŞİ


Osmanlı Târihinin kaynaklarından Oruç Bey tarihinde Türk ve dünyâ târihinin mühim merhalelerinden biri olan Osmanlıların Rumeli'ye geçişini şöyle yazar:


Sultan Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa bir gün gezmeye çıkmıştı. Deniz kıyısından Çimpe kalesi tarafını seyre dalmıştı. Yanında Ece Bey ve Fâzıl Bey isminde iki bahadır gazi yiğit vardı. Süleyman Paşa'ya: "Ey Han! Ne düşünürsünüz, hayran kaldığınız şey neydi?" dediler.


Süleyman Paşa: "Fikrim budur ki, kimse duymadan bu denizi öte geçmek isterim..." Ece Bey ye Fâzıl Bey: "Eğer sultânım buyurursa biz ikimiz geçelim" dediler. Sonra Ece Bey ve Fâzıl Bey sal yaptılar. Bu sala binip gece­leyin Çimpe kalesi tarafına çıktılar. Oradan birini yaka­ladılar. Sala binip Süleyman Paşa'ya getirdiler. Süley­man Paşa bu adama hediyeler verip değerli elbiseler giydirdi ve dedi ki: "Sizin hisara kimse duymadan girebi­lecek bir yer var mı?" Adam: "Sultanım! Ben sizi bir yer­den ileteyim ki kimse duymadan hisara girersiniz." dedi.


Hemen birkaç sal yaptılar. Süleyman Paşa, 70-80 bahadırla sala binip geceleyin Rumeli yakasına geçtiler. Doğru Çimpe kalesine geldiler. Kalenin içinde kimse yoktu. Harman vaktiydi, bağ zamanıydı. Kale boştu. Bir kolay yerden kalenin içine girdiler ye kaleyi aldılar. Ama halkını asla rencide edip incitmediler, hattâ ikramlar ye ihsanlar ettiler. Mallarına el uzatmadılar. Ancak içlerin­den birkaç ileri gelenlerini tutup karşıda duran askere gönderdiler. Ve sonra Çimpe kalesinin gemileri ile Ana­dolu yakasındaki askeri Rumeli'ye geçirdiler. Ve Ru­meli'nin içlerine doğru fetihler başladı.


 


FIKRA 
Temel duş almaya girer, şampuanı saçına boşaltıp ovalamaya başlar. Sırtını keselemeye gelen annesi sorar: “Oğlum kafanı ıslatmayacak mısın?” Temel; “Yok anne, bu şampuan kuru saçlar içinmiş!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Hatayı açıkça görmek insanı harekete geçirir. İnsan ancak düştüğünü fark ederse ayağa kalkabilir. Alex Carrel


YEMEK MENÜSÜ


·   ISPANAK BEŞAMEL


·   EZO ÇORBA


·   YOĞURT


·   BÖREK


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ÜVEYS: (Ar.) Er. - İsteyen, arzu eden.


Kız: SEYYİDE: (Ar.) Ka. - Muhterem (kadın).


 


MANİ


 


Tütün içtim lüleden
Benim yârim Günye'den
Biricik biricik baş olmaz
Hoş geldiniz cümleden


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Servis yapıldığı halde yenmeyen şey nedir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Tepesi atmış.

 




emel




 

--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler