13 Haziran 2010 Pazar

13 Haziran 2010

 




































































Bugün 13 Haziran 2010 1 Recep 1431 Mayıs: 31 Hızır 39 Süleymaniye'nin Temelinin Atılışı (1550)-Silistre müdafaası (1854)-Üçayların başlangıcı


HADİS-İ ŞERİF


 


-Beş günah vardır ki,keffâreti yoktur.Bunlar; Allâh' a şerik koşmak,bi-gayri hakkın adam öldürmak,mü2mine bühtan ve iftira etmek, muharebe günü kaçmak ve yalan yere yemin ile hakkı iptal etmek.()


 


GÜZEL AHLÂK MÜSLÜMANIN ZÎNETİDİR


Güzel ahlâk, imânın alâmeti, İslâm'ın zînetidir. Mümin­ler nefislerini kötü huylardan temizleyerek güzel ahlâk ile ahlâklanmalıdır. Kötü ahlâk insanı günahlara sevkeder. Güzel ahlâk ise dünya ve âhirette selâmet ve saadete sebep olur.


Bir şeyde ihtiyaçtan fazlasını kullanmak israf olduğun­dan mekruhtur. Bunun zıddı olan cimrilik de zemmedil-miştir. İkisinin ortası olan cömertlik güzeldir. İnsan dâima îtidâl üzere (orta yolda) olmalıdır.


Kibir, şeytânın sıfatıdır. Hakkı bilirken inat etmek ve bâtıl üzerine ısrar etmek gibi kötü ahlâklar kibirden kay­naklanır. Kibriya ve azamet Allâhü Teâlâ Hazretlerine mahsûstur. İnsan, kendi acziyet ve küçüklüğünü bilip de kibirlenmemen, yine kibrin tam zıddı olan zilletin de mak­bul olmadığını bilmelidir. Tevazu; alçak gönüllü olmak mü'mine yakışan güzel ahlâktandır.


Müslüman, emânete hıyanet etmekten, yalan söyle­mekten, hîle ile insanları aldatmaktan uzak durmalıdır.


Riya (gösteriş) kötü ahlâktandır. Mü'min riyadan sakın­malı ve dâima ihlâs üzere olmalıdır. Allâhü Teâlâ'ya, Peygamber Efendimiz'e ve onun Ashâbı'na ve sâlih mü'minlere suizan etmek; onlar hakkında kötü şeyler düşünmek büyük günâhtır. Buğz (düşmanlık), kin, gıy­bet ve iftira gibi nice kötü ahlâk, sûizandan meydana gelir.


Haset yani diğer bir kimsedeki nimeti kıskanmak pek çir­kin bir huydur. Hasedin karşılığı olan iyiliği istemek ise İs­lâm dininde güzel bir huydur. Mü'min, kendisi hakkında re­va görmediği şeyi başkası hakkında da reva görmemelidir.


Tevekkül, kanâat, sabır ye şükür güzel ahlâktandır. Her şeyi yoktan var eden Allah'a teşekkür ve onun emrine ta'zim (hürmet) etmek kulluk îcâbıdır. İnsanlardan görülen nimet ve ihsana (iyiliklere) teşekkür de mürüvvet ve in­saniyet icâbıdır. Halka teşekkür etmeyen Hâlık'a da şük­retmez. Şükretmek övülmüş, küfrân-i nimet (nankörlük) ise çirkin görülmüştür. Allâhü Teâlâ'nın emrine ta'zîm (hür­met) ve onun yarattıklarına şefkat ibâdettir. Gönül kırmak pek çirkin bir huydur ve günâhtır.


 


FIKRA


 


Temel sinirli bir şekilde doktorunu arar ve:


- Ula doktor bu verdiğin bebek yüzünden bir senedir ağız tadıynan sigara içemiyyrum. - Hayrola Temel ne oldu?


- Ula verdiğin bu tüp bebek zırt pırt gaz kaçiriyy!..


GÜNÜN SÖZÜ


 


İyiliğe gücün Yetmezse,bari kötülük yapma. Feridüddin-i Attar


YEMEK MENÜSÜ


·   İZMİR KÖFTE


·   SOS.MAKARNA


·   M.SALATA


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: VASSAF: (Ar.) Er. - Niteliklerini bildirerek anlatan ya da öven. Vassaf el-Hazrat. İranlı tarihçi, yazar.


Kız: TACİRE: (Ar.) Ka. - Ticareti meslek edinmiş olan,


MANİ


 


Tülbendimin bir yanı
Turuncudur turuncu
Ne yapayım be yârim
Askerlik vatan borcu


KARİKATÜR



BİLMECE


On ay yatar,


İki ay kalkar;


Feneri yakar,


Etrafa bakar.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (kulak)







 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler