24 Haziran 2010 Perşembe

25 Haziran 2010











































































































































  






































Bugün 25 Haziran 2010 13 Recep 1431 Haziran: 12 Hızır 51 Kore Savaşı'nın Başlaması (1950) - Sultan Abdülmecit'in Ölümü, Sultan Abdülaziz'in tahta çıkışı (1861)


HADİS-İ ŞERİF


 


Silahla öldürülen nice kimse vardır ki, ne şehiddir ve ne de övülmeye değer bir kahraman. Yatağında eceliyle ölen nice kimseler de vardır ki, Allah katında şehiddir.  (Ebu Nuaym).


 


KUR'ÂN-I KERÎMİN FAZİLETİ


Abdullah bin Mesûd Hazretlerinden:* "Bu Kur'ân, Allah'ın (c.c) verdiği bir ziyafettir. Kimin ondan bir şeyler öğrenmeye gücü yeterse öğrensin. Zîrâ hayırdan en çok mahrum olan ev, içinde'Allah'ın kitabından hiçbir şeyin olmadığı (okunup, öğretilmediği) evdir. İçinde Kur'ân'dan hiçbir şeyin bulunmadığı ev, tamir edilme­yen harabe ev gibidir."


SULTAN ABDÜLMECİD HAN


Sultan Abdülmecid 25 Nisan 1823 Cuma günü dün­yâya gelmiş, 1 Temmuz 1839 senesi Pazartesi günü saltanatı başlamış, 39 yaşının içinde 25 Haziran 1861 Salı günü vefat etmiştir. Kabri, Sultan Selim Camii ya­nındaki türbesindedir.


Tahsil ve terbiyesine babası Sultan İkinci Mahmud Han'ın fevkalâde ehemmiyet verdiği Sultan Abdülmecid, zekâsı, zarafet ve nezâketi ile meşhurdu. İşlerinde gayet idareli ve iyilikseverdi, elinden zulüm gelmezdi. Evlâtla­rının tahsil ve terbiyesine son derece dikkat ederdi.


Sultan Abdülmecid Han birçok dahilî ıslahatlar yap­mış, Mekke ve Medine'ye muazzam hizmetlerde bulun­muştur. Yaptığı hizmetler "Mecidî Tâmiratı" adıyla târi­he mâl olmuştur.


1837'de Amerikalı ressam Mors ve arkadaşı Cham-berlain tarafından îcâd edilen elektirikli telgraf cihazı Avrupalı hükümetlerden ilgi görmezken Sultan Abdülme­cid Han bizzat alâkadar olmuş ve Beylerbeyi Sarayı'nda yapılan ilk telgraf denemesinden sonra Mors'a verilmek üzere bir berat ve murassa bir nişan göndermiştir.


 


PARÇALI AY TUTULMASI


Yarın (26 Haziran Cumartesi) günü Parçalı ay tutulması meydana gelecektir. Pasifik ve Hint okyanusu ile Avustralya ve Asya kıtalarından gözlenebilecek olan tutulma Türkiye-den görülemeyecektir. Tutulmanın büyüklüğü: 0.5419'dur. Ayın gölgeye girişi: 26 Haziran 2010, 11.55 (Türkiye Saati) Tutulmanın ortası: 26 Haziran 2010, 14.38 Ayın gölgeden çıkışı: 26 Haziran 2010, 17.21


 


FIKRA


 


Temel, hayır kurumu yararına bilet satıyor. Cimri zenginin yanına gidiyor. Zengin; “Katılmayacağım ama ruhum sizinle beraber olacak!” diyor. Temel; “Beş, on, onbeş milyonluk piletlerimiz var. Ruhunuzun nerede oturmasını isteysunuz?..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


İnsanın mutluluğunun temeli hak ve adalet konusunda toplanır. Bir insana yapılan haksızlık bütün toplumu yaralar. Hak ve adalet hissi bireylerden başlamalıdır. Ve insan, bireyin mutluluğunun kendi mutluluğu için şart olduğuna inanmalıdır. Pascal


YEMEK MENÜSÜ


·   ARNAVUT CİĞERİ


·   PİLAV


·   TARHANA ÇORBA


·   HELVA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: VELA: (Ar.) Er. - Yakınlık, sahiplik. Efendisinin, azat ettiği köle ve cariyesi ile olan münasebeti ve onlar üzerindeki hakkı.


Kız: TAİRE: (Ar.) Ka. - Uçan, uçucu.


MANİ


 


Ha erdesin erdesin
Hangi camda perdesin
Seven sabahtan gelir
Öğlen oldu nerdesin


KARİKATÜR


Ekran Koruyucu 


BİLMECE


Şehirden şehire koşarım, köyden köye giderim fakat hiç hareket etmem.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Deniz)
















1 yorum:

  1. Yaşamın her alanından seçtiğim çalışmaları, yazarlarının izniyle “Bloglardan Seçmeler” adlı sitemde yayınlıyorum.
    Sizin de izniniz olursa seçtiğim bir çalışmanızı, kaynak göstererek yayınlamak istiyorum.
    İyi günler dileğiyle.
    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil

İzleyiciler