28 Haziran 2010 Pazartesi

29 Haziran 2010

























 


 


 


 


 

























Bugün 29 Haziran 2010 17 Recep 1431 Haziran: 16 Hızır 55 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu (1938)-II.Balkan Harbi'nin başlaması (1913)-Silistre Zaferi (1773)


HADİS-İ ŞERİF


 


Her şeyin bir yolu vardır. Cennetin yolu da ilimdir.  (Deylemi)


 


BUGÜNKÜ MEDENİYETİN TÂRİHİNDEN HÂZİN BİR SAYFA


Târihte Avrupa'nın en büyük devleti olan Roma'ya bir bakıverseniz tüyleriniz ürperir! Meselâ Romalılar için millî temâşâ san'atı demek, Gladyatör çatışmaları de­mektir. Gladyatör kılıçlı, demektir. Bu kılıçlı adamlar arena denilen çatışma meydanına girerler ve birbirlerini öldürünceye kadar mücâdele ederek seyircileri eğlendirilerdi!


Sezar devrinden itibaren 320 çift gladyatörü hep bir­den çatıştırmak ve kanlarının nasıl döküldüğünü seyret­mek millî bir eğlence haline gelmiştir! Hatta bir gün Sezar her biri beşer yüz piyade ve üçer yüz süvari ile yirmişer filden oluşan iki müfrezeyi de arenada çarpış­tırıp büyük bir zevkle seyretmiş ve seyrettirmiştir! Yeni­len gladyatör hemen ölmediği takdirde, boğazlanması kanun gereğidir!...


Bâzan de mahkûmlar, köleler ve esirler çarpıştırılıp l.syecanla seyredilin Bu gibi ça'ışmaîarda 't.a.?b&f de nüen yabancı zümrelerin Romalıları eğlendirmek için birbirini yok etmeleri medenî(!) bir an'ane hâlini almıştır! Meselâ Konstantin devrinde esir edilmiş bir "barbar" ordusunun fertleri arenada birbirleriyle çarpışmaya mecbur edilerek neş'e ile seyredildikten sonra, bir dev­let adamı resmî bir nutuk söyleyerek insanların yok edilmesini halk için bir eğlence hâline getirdiğinden dolayı imparatora teşekkür etmiştir!...


Bu vahşet sahneleri yalnız Roma'da değil, İtalya'nın ve Kuzey Afrika'nın bütün şehirlerinde uygulanmıştır!


O zamanki Romalılar kana susamış bir topluluk olarak tarif edilir ve o hâl bugünkü İspanyolların boğa güreş­lerine karşı gösterdikleri çılgınca rağbet ile karşılaştırılır. Hatta bundan dolayı imparator Markus Orelyus'un glad­yatör çarpışmalarına karşı nedense gösterdiği alâka­sızlık bir aralık Romalıları isyana sevk etmiştir!


İşte bu Romalılar kendilerini "medenî" saymışlar ve kendilerinden olmayanlara da "barbar" demişlerdir!


 


FIKRA


 


Temel ile Dursun konuşuyorlarmış. Temel Dursun’a sormuş. “Ula, Dursun sence insanlar mı daha akillu, yoksa hayvanlar mu?” Dursun hiç duraksamadan cevap vermiş. “Tabii ki hayvanlar daha akillu. Bizim Karabaş ben ne dersem anlayor, ama ben o ne derse anlamayrum!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


İnsan ne kadar yükselirse, gönlü o kadar alçalmalıdır. Cicero


YEMEK MENÜSÜ


·   IZGARA KÖFTE


·   BULGUR PİLAVI


·   YAYLA ÇORBA


·   ÇOBAN SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: VİSALİ: (Ar.) Er. - Kavuşma, ulaşma ile ilgili.


Kız: TALU: (Tür.). 1. Seçkin, seçilmiş, güzel. 2. İki kürek kemiği arası. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Görele, Tirebolu
Giresun'da konduğum
Bulancak, Ordu bilir
Kıymetini funduğun


KARİKATÜR


 Bayan Asker


BİLMECE


Denizler gerçekte mavi boya olsaydı ne olurdu?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Karpuz)





 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler