24 Ağustos 2010 Salı

14 Ağustos 2010













 


 
























Bugün 14 Ağustos 2010   4 Ramazan 1431 Ağustos: 1 Hızır 101 II.Kıbrıs Harekatı (1974) - Süleymaniye Camii Açılış Töreni (1556)-Pakistan'ın istiklali (1947)


HADİS-İ ŞERİF


 


Müslüman bir kimsenin, bir malda kusur olduğunu bildiği halde, müşteriye haber vermeden satması haramdır. Ravi: Buhari, Büyu 1


 


ORUÇ TUTMAMAYI MUBAH KILAN HALLER


Bazı sebeplerden dolayı oruç tutmamak veya başlanı­lan orucu açmak mubahtır. Bunlar:


Yolculuk: Ramazanı Şerifte en az üç günlük (yaya on sekiz saatlik = 90 km) bir yere gidecek olan kimse, gece­den oruca niyet etmeyebilir. Bundan dolayı o gün yola çıkınca oruçlu bulunmamış olur. Fakat bir kimse oruca niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa, orucunu tamamlar. Bozarsa, sâdece kaza gerekir.


Hastalık: Bir hasta öleceğinden, aklının gitmesinden, hastalığının artmasından veya uzamasından korkacak olursa oruç tutmayabilir veya tutmuş olduğu orucu aça­bilir. Bunda sâdece korku kâfi değil, hastanın tecrübesi veya görülen alâmetlerden kafi kanaati bulunmalı veya Müslüman bir doktor haber vermelidir. Sonradan iyileşin­ce tutamadığı günleri kaza eder.


Şiddetli açlık ve susuzluk: Oruçlu bir kimse açlıktan veya susuzluktan dolayı ölmesinden, aklına bir noksanlık gelmesinden bir tecrübe bir alâmet veya müslüman bir doktorun haber vermesi ile korkarsa, -orucunu sonra kaza etmek şartı ile- açabilir.


Gebelik, süt annelik: Ramazan-ı Şerîfte gebe bulu­nan, kendisinin veya başkasının çocuğuna süt veren bir kadın, kendisine veya çocuğa bir zarar gelmesinden kor­karsa, orucunu açabilir. Sonra onu kaza eder.


Hayız ve nifas hâli: Bir kadın Ramazan-ı Şerîfte gündü­zün âdet görmeğe başlarsa veya çocuk doğurursa, orucu bozulmuş olur. Artık âdet günlerinde ve lohusalık müddetin­de oruç tutması caiz olmaz, tutamadığı oruçları kaza eder.


Ziyafet: Ziyafet vermek veya bir ziyafete davet olun­mak, nafile oruçları açmak hususunda bir özür sayılabilir. Bunun için kişi, sonradan kaza etmek üzere, vereceği veya çağrıldığı bir ziyafetten dolayı, nafile olarak tutmuş olduğu orucunu açabilir.


Yaşlılık: Vücudu artık oruç tutamayacak kadar takatsiz olan çok yaşlı ve güçsüz kimse oruç tutmayabilir. Böyle bir kimse için Ramazan-ı Şerîf in her gününün orucuna bedel olarak bir fidye vermesi gerekir. Bu fidye Ramazan-ı Şe­rîf in evvelinde veya sonra, bir fakire yahut daha çok fakire verilebilir.


 


FIKRA


 


Temel karşıya geçmek üzere kaldırımın kenarına gelmiş. Bakmış trafik akacak. Eliyle durdurmuş araçları, burnunu yana çevirmiş ve işaret etmiş; ”Ha şimdi geçun!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Sevmek mutluluğumuzun bir başkasının mutluluğu içine yerleştirmek demektir. Wilheim Van Lubreitz


YEMEK MENÜSÜ


·   PİLİÇ IZGARA


·   SPAGETTİ


·    ÇORBA


·   ÇOBAN SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SOYSALTÜRK: (Tür.) Er. – Uygar  Türk.


Kız: SONNUR: (Tür.) - Ay'ın son günleri.


MANİ


 


Mendil versem almazsın
Sen mendilsiz kalmazsın
Sigaranı yakayım
Sana zahmet olmasın


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi macunla diş fırçalanmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Öğretmen




 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi