30 Ağustos 2010 Pazartesi

31 Ağustos 2010



































Bugün 31 Ağustos 2010 21 Ramazan 1431 Ağustos: 18 Hızır 118 II. Abdulhamid Han'ın Tahta Çıkışı (1876)-İmam Buhari'nin vefatı (869)-Kırgızistan'ın istiklali (1991)-Mihrican fırtınası


HADİS-İ ŞERİF


 


Ümmetimden veya yahudilerden ve hıristiyanlardan her kim beni işitir de bana iman etmezse cennet'e giremez. Ravi: Müsned-i Ahmed


 


SULTAN ABDÜLHAMİD HANA DÂİR


  Sultan Abdülhamid Han Aile beşiği olan Eskişehir ve öğüt civarındaki Karakeçili aşiretinden iki yüz kişilik bir “Söğütlü Maiyyet Bölüğü" teşkil etmiştir.


Mâbeyn Başkâtibi Tahsin Paşa hatıratında diyor ki: Sultan Abdülhamid Han'ın bu mızraklı bölüğüne fev­kalâde teveccüh ve îtimâdı vardı. Sultan, Söğütlü bölü­ğünden dâima memnuniyet ve sitayişle bahseder, on­larla görüştüğü zaman:


-  Öz hemşehrilerim! diye hitâb eylerdi.


Sultan Abdülhamid'i meşrûtiyetten yıldıran muhtelif sebeplerin en mühimlerinden biri de anâsır (soy, milliyet) meselesi ve o zamanki Osmanlı devletinde Türk unsuru­ nun diğer unsurlara nispetle ekalliyette (azınlıkta) olması­ dır. Sultan Abdülhamîd Meclis-i Meb'ûsân'ın anâsır mücâdelesine sahne olacağı kanâatinde olup,


-  HBlr hükümdar İçin lâzım olan şey memleketin man» faatldlr, Eğir bu menfaat Kanûn-ı Esasî'nln İlânı ist o da yapılıyor, Fakat iyi tatbik olunur mu, Türk'ün menfaati mahfuz kalır mı, burası bilinmezi" demiştir.


Pâdişâhın bu millî endişesinde ne kadir haklı olduğu» nu Ikinoi Meşrutiyet târihi bütün feoâatiyle isbât etmiştir,


Sultan Abdülhamîd Iran hükümeti tarafından Azer­baycan'da yasaklanmış elan Türk dilinin tedris lisânı olmasını termin etmiş ve Azerbaycan mekteplerinden Türk dili yasağı kaldırılmıştır,


Iran şahı Muzafferüddin Kacar'ın İstanbul'a gelmesin­den istifâde eden Sultan, o zamana kadar Azerbaycan mekteplerinde tedrisi yasak olan Türk diline âit yasağın kaldırılmasını te'min etmiştir. İstanbul gazeteleri bu müjdeyi şöyle neşretmişlerdir, "Tercümân-ı-Hakikafın ifâdesine göre Muzafferüddin Şah "Azerbaycan'da bulunan mekteplerde bundan böy­le Fars dili ile beraber Türk dilinin dahi tedrisine ve bil­hassa Türkçenin gereği gibi öğretilmesine itinâ edilme­sini" emretmiştir.


 


FIKRA


 


Temel Londra’da adamın birinin makineye 25 pens atıp kutu kola aldığını görmüş. Gitmiş, 100 pound’un tümünü 25’lik olarak bozdurmuş. Makineye her 25’lik atışında bir kutu düşüyormuş. Arkadaşları gelip, bunca kolayı ne yapacağını sorduklarında; ”Elleşmeyun bağaa, bugün şansım çok eyi!...”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. Ruffini


YEMEK MENÜSÜ


·   PATLICAN MUSAKKA


·   PİLAV


·   CACIK


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SİRET: (Ar.) Er. Bir kimsenin manevi durumu, hal ve hareketleri, tabiatı ahlak ve karakteri. Hal ve gidiş. Hal tercümesi. - Hz. Muhammed'in hal tercümesi.


Kız: SİPÂS: (Fars.). - Şükretme, dua etme. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Ayakkabımın izi
Tarlaya çektim çizi
Yar öğretmen, ben terzi
Çekemiyorlar bizi


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İnsan, en çok hangi zilden etkilenir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Vakit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi