23 Ağustos 2010 Pazartesi

31 Temmuz 2010












































Bugün 31 Temmuz 2010 19 Şaban 1431 Temmuz: 18 Hızır 87 İmam-ı Ahmed b. Hanbel'in Vefatı (M.855)-Cerbe Kalesi'nin fethi (1560)


HADİS-İ ŞERİF


 


Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa, Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Ravi: Tirmizi, Birr 75, (2023)


 


İMÂM AHMED BİN HANBEL (R.H.)


Amelde dört hak mezhepten Hanbelî mezhebinin imamıdır. Büyük bir müfessir, yüksek bir muhaddistir. H. 164 (M. 780/781) tarihinde doğmuş, H. 241 (M. 855 / 856) senesinde Bağdat'ta vefat etmiştir.


"Rütbelerin en üstünü ilim rütbesidir." Hadîs-i şerifinin tâm misâli olan Hz. İmam, güzel ahlâk ve âdabın en güzel numunesi idi. Ahlâkının faziletine dâir çok kitaplar yazılmıştır. Ahlâkı güzel idi ve ahlâkı güzel olanları) severdi.   '


Doğruluktan asla ayrılmaz, bütün dünyâyı verseler ya­lan söylemez, zerre kadar kul hakkına tecâvüz etmezdi.


Nerede fakir ve hasta bir adam işitmiş olsa derhal ziyaretine giderdi.


Hilâl bin el-Alâ diyor ki: İmâm Ahmed bin Hanbel'in çeşitli ilimlerde harikulade vukufu vardı. Elli sene kadar sohbetiyle müşerref oldum. Övünerek söz söylediğini işitmedim. Hatta bir gün "Yâ imam, ahmak kimdir?" diye sordular "Kendini medhedendir." buyurdu.


İlim tahsiline rağbetleri çok olduğundan malûmatını artırmak veya bir meseleyi incelemek üzere Basra, Kü­fe, Şam, Yemen taraflarına gitmişler ve Mekke-i Müker-reme ve Medîne-i Münevvere'yi ziyaret etmişlerdi.


İlim tahsili uğrunda her türlü meşakkati, zorluğu göze alırlardı. Bir kitabı istinsah etmek (yazmak) ve bir mese­leyi halletmek için uzak mesafelere gittikleri çok olmuştur.


Çok, zekî idi. Bir meseleyi ezberlemiş olsa bir daha unutmazdı.


El-Müsned isimli eserinde otuz bin kadar hadîs-i şerîf vardır. En küçük bidat sahibinden ve Hz. Muâ-viye'yi (r.a.) kötüleyenden hadîs rivayet etmezdi.


Vefatında cenazesi çok büyük bir kalabalık tarafından kaldırıldı. İzdihamdan üç gün cenaze namazı kılındı. Bağdad'da defnolunmuştur. Rahmetullâhi aleyh.


 


FIKRA


 


Temel, bir binanın önünde durmuş, arkadaşları da çatıya çıkmış. Temel aşağıdan arkadaşlarına, “Ula sen iki kolunu da yana aç, öyle atla!” demiş. Birincisi atlamış. İkinciye,”Sen sadece sağ kolunu yana aç, öyle atla!” demiş. İkinci de atlamış. Üçüncüye, “Sen iki kolunu yanına yapıştır, öyle atla!” demiş. O da atlamış. Yoldan geçen bir adamın dikkatini çekmiş, sormuş, “Kardeşim siz ne yapıyorsunuz?” demiş. Temel cevap vermiş, ”Tetris oynayruz!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Kendi kendinin mutluluğuna engel olmak yolunda insan fevkalade beceriklidir. Andre Gide


YEMEK MENÜSÜ


·   EV MANTI


·   MELEMEN


·   YOĞURT


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SİRAC: (Fars.) Er. 1. Işık meşale, kandil, çerağ. 2. Nur saçan anlamında Rasulullah için kullanılmıştır.


Kız: SİPAR: (Fars.) Ka. 1. Feda eden, veren. 2. Suya kanmış. 3. Taze, körpe.


MANİ


 


Ayran yapar yayıklar
Kızlar fındık ayıklar
Harmanın kenarında
Titrer ince bıyıklar


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi yolda trafik kazası olmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: İtfaiye













 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi