13 Eylül 2010 Pazartesi

13 Eylül 2010

 


 






 














































Bugün 13 Eylül 2010 5 Şevval 1431 Ağustos: 31 Hızır 131 Sakarya Zaferi (23 Ağustos -13 Eylül 1921)-Çaylak Fırtınası-Kınık, Karacabey ve Soma'nın kurtuluşu (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Ey ademoğlu! Eğer fazla malını Allah yolunda harcarsan bu senin için daha hayırlıdır. Kendine saklarsan senin için zararlıdır. Kefaf (yeterli miktar) sebebiyle levm edilmezsin. (Harcamaya), bakımları üzerinde olanlardan başla. Üstteki el (yani veren), alttaki elden (yani alandan) daha hayırlıdır.Ravi: Müslim, Zekat 97


 


"İSTİŞARE EDEN PİŞMAN OLMAZ"


İstişare, Peygamber Efendimizin sünnetidir. Akıl sahibi, tecrübeli kimselerle istişare etmeden, danışmadan mühim bir işe girişmek doğru değildir. Çünkü Allâhü Teâlâ, -Resu­lünün her zaman doğruyu bulmasına kefîl olduğu ve her zaman yardım edeceğini vaad ettiği halde- Al-i İmrân sûresinin 159. âyetinde (meâlen) "Ve onlar ile emr husu­sunda müşavere yap" buyuruldu. Yani, vahiy gelmeyen, ictihad edilecek -harb gibi- umûma âit işlerde ashabın ile müşavere et onlara danış demektir.


Hasan-ı Basrî ve Süfyân-ı Sevrî Hazretleri bu âyet-i celîlenin tefsîrinde şöyle buyurdular: "Resûlüllâh Efendi-miz'in, Ashâb-ı Kirâm'ıyla müşavereye muhtaç olmadığı halde istişare etmekle emrolunması, istişarenin sünnet-i seniyye olması ve müminlerin her işlerinde bu sünnete uyarak istişare etmeleri içindir."


Halîfe Ömer bin Abdülazîz: "Müşavere, rahmet kapısı ve bereketin anahtarıdır. Müşavere edilince görüş doğru he­deften sapmaz ve ihtiyattan ayrılınmamış olur." buyurdu.


Herkesle müşavere edilmez. Müşavere edilecek kim­sede şu beş vasıf bulunmalıdır:


1-   Tecrübe ve kâmil akıl sahibi olmalıdır. Her işi dön­dürmek akla, akıl ise tecrübeye muhtâçdır. Câhil ile müşa­vere edilmemelidir. Zira o bir felâket vadisine düşürür ki bin akıllı oradan kurtaramaz. Resûlüllâh Efendimiz (s.a.v.)
"Akıllı kimseden tavsiye isteyiniz ki irşâd olunasınız. Onun
tavsiyesine uymamazlık etmeyin ki sonra pişman olursu­nuz." buyurdular.


2-   İstişare olunacak kimse dîndar ve takva sahibi ol­malıdır.


3-   Samîmi, basîret ve şefkat sahibi olmalıdır. Basîretsiz, haset ve kin tutan kimse ile istişare etmemelidir.


4-   Kendisine müracaat edildiği esnada hüzün ve kederden uzak bulunmalıdır. Zira bu hal, fikrin selâmetine zarar verir.


5-   İstişare edilecek husus, istişare edilenin menfaat ümîd edeceği yahut hevâ ve hevesine sebep olacak şey­lerden uzak bir mesele olmalıdır.


 


FIKRA


 


Temel makinist olmak için okula gitmiş. Mezun olacak son sözlü sınav çağırıp sormuşlar. -Temel iki tren birbirine doğru biri saat 30 bir 40 km hızla geliyor. Aralarında 2 km mesafe var. Bir de ortada iki makas var... Ne yaparsın?


- Fadime'yi çağırırım!


- Niye?


- O da seyretsin!..


GÜNÜN SÖZÜ


 


Yazana zahmet vermeyen yazı, okuyana da zevk vermez. S.Johnson


YEMEK MENÜSÜ


·   KUZU ŞİŞ


·   PİLAV


·   ŞEHRİYE ÇORBA


·   ÇOBAN SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞABEDDİN: (Ar.) Er. - Din topluluğu, cemaati. - Türk dil kuralına göre "d/t" olarak kullanılır.


Kız: SÜHUNET: (Ar.) - Sıcaklık. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Suyoludur suyolu
Boş giden gelir dolu
Bana nikâh yapacak
Muhtarın büyük oğlu


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İçilmeyip, yenen sigara hangisidir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Gökkuşağını.







 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler