21 Eylül 2010 Salı

22 Eylül 2010
























































Bugün 22 Eylül 2010 14 Şevval 1431 Eylül: 9 Hızır 140 Yavuz Sultan Selim'in Vefatı (1520)-İran-Irak Savaşı Başladı (1980)-Emirdağ ve Ezine'nin kurtuluşu (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın. Ravi: Buhari, Edeb 12


 


ANTAKYA TÂRİHİ


Antakya, M.S. 395'ten îtibaren 243 sene Bizans ve Sâsânîler arasında el değiştirdi. Hz. Ömer'in halifeliği sı­rasında 638'de İslâm ordusu Antakya'yı fethetti. 331 se­ne süren İslâm hâkimiyetinden sonra Bizans İmparatoru Nikeforos Fokas, şehri geri aldı (969). 115 sene Bizan­s'ın işgali altında kaldıktan sonra Anadolu fâtihi ve Tür­kiye Selçukluları Devleti hükümdarı Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah, 1084'te Antakya'yı fethederek, Türk top­raklarına kattı. Halka çok iyi davrandı, adaletle hükmetti. Şehrin tahrip edilen kısımlarını tamir ettirdi.


Süleyman Şah, Sultan Melikşah'a haber gönderip Antakya'nın fethini müjdeledi ve bu fethin onun adına yapıldığını bildirdi.


1071 Malazgirt Zaferi'nin intikamını almak, Türkleri Anadolu'dan atmak, Kudüs'ü ele geçirmek ve İslâmiyet'i imha etmek maksadıyla Avrupa Hıristiyanları, Haçlı se­ferleri tertiplediler. Haçlı ordusu, 21 Ekim 1097'de An­takya önlerine geldi. Şehri, Türk kumandanı Yağıbasan Bey müdâfaa ediyordu. Kuşatma 7,5 ay sürdü. Antak-yalı birkaç Hıristiyan 5 Haziran 1098'de kale kapıların­dan birini içeriden açarak Haçlı ordusunun gizlice An­takya'ya girmesini sağladılar. Kaleye giren Haçlılar, Müslümanları ve hattâ Hıristiyanları kılıçtan geçirdiler.


Selçuklu Sultânı, bu mühim şehri geri almak için Kür-boğa Bey kumandasında büyük bir Türk ordusunu gön­derdiyse de Antakya alınamadı. Burası merkez olmak üzere bir Haçlı Prensliği kuruldu. Kudüs'e yönelen 100.000'e yakın Haçlı askeri, Kudüs'ü işgal ettiler, camilere sığınan Müslümanları katlettiler. Kudüs Haçlı Krallığına bağlı olan Antakya Haçlı Prensliği, 170 sene Antakya'ya hâkim oldu. 19 Mayıs 1268'de Türk-Memlûk Sultânı Baybars, Antakya'yı geri alarak 170 sene bu şehre kan kusturan Haçlı Prensliğini ortadan kaldırdı.


Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Han, 1516'da Mercidâbık Zaferi ile Suriye, Antakya ve civarını Os­manlı Dpv/İPti'np kattı


 


FIKRA


 


Bir Amerikalı, bir Rus ile Temel otelde kalırken gece yarısında yangın çıkar. Panik içinde üçü de yukarı katlara koşar, ama kurtuluş yok! Çaresizlik içinde Amerikalı, odada duran bir şemsiye bulur, “Başka şansım yok!” diyerek şemsiyeyi açıp atlar. Şemsiye sağlam çıkar. Onu paraşüt gibi kullanarak sağ salim yere iner. Bunu gören Rus, yandaki odada başka bir şemsiye bulup paraşüt gibi kullanarak o da kurtulur. İkisi de yukarıya bakarak merak icinde Temel’i beklerken yakınlarına hızla bir cisim düşer. Gidip bakarlar, Temel! Hayatta ama kan revan içinde ve her tarafı kırık... Hemen sorarlar, “Ne oldu?” Temel, “Şemsiye bulamadım. Ama dolapta yağmurluk vardı...”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Ya ümit sizsiniz, ya ümitsizsiniz. Behçet Necatigil


YEMEK MENÜSÜ


·   PİLİÇ KROKET


·   SPAGETTİ BOLONEZ


·   ŞEHRİYE ÇORBA


·   SPANGLE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: SÜNNET: (Ar.) Er. 1. İyi ahlak, iyi tabiat. 2. Hz. Muhammed'in sözleri, işleri ve tasvipleri.


Kız: SÜMEYYE: (Ar.) Ka. - İslam'ın ilk şehidi. Ammar b. Yasir'in annesi ve ilk müslüman olan hanım sahabelerden.


MANİ


 


Gayalardan ot biter
Guzular yayulsun diye
Gızlar kekürt sallar
Oğlanlar bayulsun diye


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Tüfek, makineli tüfeğe ne demiş?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Çok konuştukları için


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler