26 Eylül 2010 Pazar

26 Eylül 2010

 





































































Bugün 26 Eylül 2010 18 Şevval 1431 Eylül: 13 Hızır 144 I. Viyana Kuşatması (1529)-Mevsim Yağmurları


HADİS-İ ŞERİF


 


Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!" desin (ve ona bulaşmasın) Ravi: Müslim, 1161


 


ABDEST GÜNAHLARI TEMİZLER


Birgün Hz. Osman (r.a.) su istedi ve abdest aldı. Son­ra güldü ve arkadaşlarına: "Neden güldüğümü sorma­yacak mısınız?" dedi. Arkadaşları: Neden güldün, ey mü'minlerin emîri? dediler.


Hz. Osman: "Resûlullâh'ın (s.a.v.) benim gibi abdest aldığını gördüm. Sonra güldü ve "Neden güldüğümü sor­mayacak mısınız?" buyurdu. Ashâb-ı Kiram: Neden gül­dünüz yâ Resûlullâh? dediler. Resûlullâh (s.a.v.): Kul (abdest almak için) yüzünü yıkarsa, Allah onun yüzüne isabet eden bütün günahları siler. Kollarını yıkadığında da ayaklarını yıkadığında da böyledir, buyurdu." demiştir.


KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN HÂN


Osmanlı sultanlarının onuncusu ve Yavuz Sultan Se-lîm Hân'ın oğludur. 1494 yılında doğdu. Saltanatı 1520-1566 yılları arasına tesadüf eder. Sultan Süleyman Han, çıkardığı kanunlardan ve bilhassa kanun ve ni­zamlara gösterdiği hassasiyetten dolayı "Kânûnî" laka­bıyla anılmıştır. Avrupalılar ise kendisine "Büyük Türk" ve "Muhteşem Süleyman" ismini vermişlerdir.


Saltanatının ilk yıllarında Belgrad ve Rodos gibi daha önce teşebbüs edilmesine rağmen zaptedilemeyen iki mühim yeri fethederek büyük bir cihangir olduğunu gös­terdi. 1526 yılında Mohaç'ta Macar ordusunu mağlup ederek Macaristan Devleti'ne son verdi. 1529 yılında Viyana'yı kuşatarak Avrupa'yı dehşet içinde bıraktı. Do­ğuda ve batıda bizzat 13 sefere çıkmış, ömrü at sırtında geçmiştir. Avrupa tarafında Budapeşte, Temeşvar, Es-tergon, İstolni-Belgrad, Zigetvar gibi yerler alınırken; do­ğuda Irak, Libya, Cezayir, Yemen ve Habeşistan ülkeleri Osmanlı toprağı haline getirilmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa Osmanlı hizmetine alınarak 1538'de Preveze'de Haçlı donanmasını ağır bir hezimete uğratmıştır.


Kânûnî devri Osmanlı Devleti'nin en parlak devri, en kuvvetli zamanıdır. 1566 yılında vefat etmiş, İstanbul'da­ki câmiinin yanına defnedilmiştir. Ebussuûd Efendi, Mi­mar Sinan, Şâir Bakî gibi büyük şahsiyetler onun zama­nında yetişmiştir.


 


FIKRA


 


Rizeli imamlarla Trabzonlu imamlar turnuva düzenleyip ayda bir maç yaparlarmış. Ama maçı hep Rizeli imamlar kazanırlarmış. Trabzonlular bir gün "Bu böyle gitmez, buna bir çare bulalım, hep yeniliyoruz!” demişler. Takım kaptanı olan Temel hoca şöyle bir teklifte bulunmuş. "Ula bizim Trabzonsporlu Hami'ye sarı cübbeyi giydirelim. ‘Bu da bizim Hami hoca, Merkez Cami’nin imamı, yeni tayin oldu’ diye kandırırız!” demiş. Bu teklifi kabul edilmiş ve ilk maçta Hami’yi de alıp Rize'ye maça gitmişler. Ama maçı yine 2-1 kaybetmişler. Dönüşte takım kaptanı Temel hocaya komşusu sormuş:


- Temel ne oldu maçın sonucu, kazanabildiniz mi?


- Yok ya, Rizeliler bizi 2-1 yendiler.


- Yapma ya!.. Kim attı golleri?


- Bizim golü Hami hoca attı. Onların gollerini de Del Pierro hoca ile, Roberto Carlos hoca attı!


GÜNÜN SÖZÜ


 


Ümidini kaybetmiş olanın başka kaybedecek bir şeyi yoktur. Bois


YEMEK MENÜSÜ


·   KADINBUDU KÖFTE


·   SEBZE ÇORBA


·   PİYAZ


·   FIRIN SÜTLAÇ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞADİ: (Fars.) Er. - Sevinç, mutluluk.


Kız: SÜVEYDA: (Ar.) Ka. 1. Kalbin ortasında var kabul edilen siyah nokta. 2. Tohumun ortasında bulunan tanecik. 3. Kalpteki gizli günah. - İsim olarak kullanılması uygun değildir.


MANİ


 


Üzüm goydum sepete
Yar oturur tepede
Ben bir yeni yar sevdum
Şan olsun memlekete


KARİKATÜR


 


BİLMECE


İki kadınla evlenmenin en kötü tarafı nedir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: İkisi de her havadan çalar










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler