29 Kasım 2010 Pazartesi

24 Kasım 2010





 




















Bugün     24 Kasım 2010       18 Zilhicce 1431 T.Sani: 11 Kasım 17 Öğretmenler Günü - Filistin Devleti'nin Kuruluşu (1988)-Soğukların başlaması


HADİS-İ ŞERİF


 


Sakın ha! Şeytanın rüyanda seninle eğlenmesini kimseye anlatma. Ravi: Müslim, Rü'ya 12


 


İLMİHAL:                        MÜKELLEFLERİN FİİLLERİ


Farz ve vâcib ikisi de Cenâb-ı Hakk tarafından işlen­mesi emrolunan ameldir. Fakat kat'iyyen yani şüphe götürmez ve te'vîl kabul etmez şekilde emrolunmuş ise farz denilir.


Eğer öyle kat'î olmayıp da başka mânâya hamloluna-bilecek (gelecek) şekilde emrolunmuş ise vâcib denilir.


Meselâ beş vakit namaz kılmak farzdır. Kur'ân-ı Ke-rîm'de beş vakit namazı kılınız diye açıkça emrolunmuş-tur. Ama Kurban Bayramında kurbân kesmek vaciptir. Kevser Sûresi'nde "...Namaz kıl ve hayvan kes" diye mut­lak olarak emrolunmuş; bayram namazı kıl ve kurban kes diye açıkça bildirilmediğinden vâcib olur da farz olmaz.


Farzı terk eden Cehennem azabına lâyık ve inkâr eden kâfir olur. Vacibi terk eden dahi Cehennem azabı­na lâyık olur. Ama inanmayan kâfir olmaz.


Sünnet, Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) Haz­retlerimin çoğu zaman işlemiş olduğu şeydir. Terk eden azaba lâyık olmaz, lâkin itaba (azarlamaya) müstehak olur. Ezan okumak, kamet getirmek ve namazı cemâat­le kılmak gibi.


Müstehab, Resûl-i Ekrem'in ömründe bir veya iki kere işlediği yâhud işlenmesinde sevâb olduğunu beyân eyle­miş olduklarıdır. İşlemeyene azab ve itâb (azarlama) yoktur, lâkin işleyene sevap vardır. Nafile namaz kılmak ve nafile oruç tutmak ve nafile sadaka vermek gibi.


Mübâh, gerek işlenmesinde, gerek işlenmemesinde sevap ve günâh yoktur. Oturmak, kalkmak, yürümek gibi.


Haram, Allâhü Teâlâ'nın katiyyen yasakladığı şeydir ki farzın mukabilidir. Onu işleyen Cehennem azabına müstehak ve helâl sayan kâfir olur. Zina, gıybet, yalan, iftira ve insan öldürmek gibi.


Mekruh, iki kısımdır: Biri tahrîmen mekruhtur ki vacibe mukabil olur ve onu işleyen Cehennem'e lâyık olur, lâkin inanmayan kâfir olmaz. Eşek eti yemek ve yatsı namazını gece yarısından sonra kılmak gibi.


İkincisi tenzîhen mekruhtur ki işleyen azaba lâyık ol­maz, lâkin azarlanmaya lâyık olur!


 


FIKRA


 


Temel ile Dursun kızılderili kafaderisinde çok para olduğunu duyunca Amerika'da kızılderili avına çıkmış. Çölde giderlerken karşılarına iki tane kızılderili çıkmış. Pusu kurup ikisinin de kafa derisini yüzmüşler. Daha sonra devam etmişler. Gece olunca bir yere kamp kurmuşlar. Ertesi sabah Dursun birden gürültü ile uyanmış. Gözlerini bir açmış, etrafta kızılderiler, çadırı sarmış. Dursun Temel'i dürtmüş: "Temel kalk kalk zengin olduk!.."


GÜNÜN SÖZÜ


 


Başarılarını gizlemek, en büyük başarıdır. La Rochefoucauld


YEMEK MENÜSÜ


·          YAYLA ÇORBA


·          İZMİR KÖFTE


·          SOSİSLİ MAKARNA


·          MEVSİM SALATA


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ŞEHMUZ: (Fars.) Er. - Şah, hükümdar soyundan gelen.


Kız: ŞEHRİNAZ: (Fars.) Ka. - Türk müziğinin en eski makamlarından.


MANİ


 


Gel gidelim sevdalım
Bizim vatana kadar
Yar ben senden ayrılmam
Dünya batana kadar


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Benim gibi kolları var,


Başı, yüzü, gözü var,


Soğuktan korkmaz,


Sıcağa dayanmaz,


Ne yürür, ne yer, ne içer.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Uçurtma



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler