21 Şubat 2011 Pazartesi

19 Şubat 2011













 
































Bugün 19 Şubat 2011 16 R.Evvel 1432 Şubat: 6 Kasım 104 İbrahim Ethem'in Vefatı (779) - Emir Timur'un vefatı (1405) - Erzincan / Çayırlı'nın Kurtuluşu (1918)


HADİS-İ ŞERİF


 


Bir insan ölünce üç kişi hariç herkesin ameli kesilir: Sadaka-i cariye (bırakan), veya istifade edilen bir ilim (bırakan) veya kendine dua edecek salih evlat (bırakan). Ravi: Müslim, 1631


 


BÜYÜKLÜĞÜN SIRRI


Osmanlı Devletinin Viyana'ya kadar ilerlemesinden çok korkup, başarısının sebebini aradıkları hâlde bulamayan Avrupa'ya, İstanbul'daki İngiliz sefîri bu durumu anlatmak maksadıyla büyük bir sevinçle şu mealdeki şifreli mektubu yazmıştır:


"Buldum! Buldum!.. Osmanlıların zaferden zafere ulaşmalarının sebebini ve bunları durdurma çâresini buldum... Osmanlılar aldıkları esirlere hiç kötülük yapmıyor, kardeş gibi davranıyorlar. Hangi milletten, hangi dinden olursa olsun, küçük çocukların zekâlarını ölçüyorlar. Keskin zekâlı çocuklar seçilerek, saray mektepleri ve sonra da Enderun Mektebinde değerli öğretmenler  tarafından okutuluyorlar. İslâm bilgileri, islâm ahlâkı, fen, kültür dersleri verilerek, kuvvetli ve başarılı Müslüman olarak yetiştiriliyorlar. Bunların arasından da Osmanlı ordularını zaferden zafere ulaştıran  değerli  kumandanlar, Sokullular ve Köprülüler gibi seçkin siyâset ve idare adamları çıkıyor. Osmanlı akınlarını durdurmak için bu mektepleri ve bunların kolları olan medreseleri yıkmak, Müslümanları ilim ve fende geri bırakmak lâzımdır..


 


FIKRA


 


Fred, hastaneye kaldırılmış. Ailesi, papazı da kendilerine eşlik etmesi ve gereği halinde görevini yapması için çağırmış. Papaz ve aile efradı yatağın etrafında beklerken, Fred’in durumu aniden kötüleşmiş. Yatağından yarı doğrularak, el işaretleri ile yazacak bir şeyler istemiş. Papaz, Fred’e bir kağıt ve bir kalem uzatmış. Fred titreyen ellerle hızlı hızlı bir şeyler yazıp kağıdı papaza uzatmış ve aniden ölmüş. Papaz, böyle acılı bir anda kağıttakileri okumanın doğru olmayacağını düşünerek kağıdı cebine sokmuş. Birkaç gün sonra, Fred’in cenazesi sırasında, kağıdın cebinde olduğunu hatırlamış. Cenazenin gömülmesinden hemen önce, papaz ileri çıkarak: “Sevgili Fred, ölmeden hemen önce benden kağıt isteyerek bir şeyler yazdı. Zamanı uygun olmadığı için o anda bakmadım fakat şimdi, hepinizin önünde bu notu okumak istiyorum...” demiş ve cebinden kağıdı çıkararak okumuş: ”Lütfen bir adım çekil. Oksijen hortumuma basıyorsun!” (Kahraman Gülay)


GÜNÜN SÖZÜ


 


Deniz gibi mal kazan, fakat sen üzerinde gemi ol.


Mevlana


YEMEK MENÜSÜ


·   TUTMAÇ ÇORBA


·   FIRIN PİLİÇ


·   MISIRLI PİLAV


·   KAZANDİBİ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLLATİF: (Ar.) Er. - Latif, gü­zel, yumuşak, hoş, nazik olan bütün olayların ve eşyanın inceliklerini bi­len Allah'ın kulu. - el-Latif; Allah'ın isimlerindendi. (bkz. Latif).


Kız: AYŞE: (Ar.) Ka. - Yaşayan. Rahat yaşayan. (Geniş bilgi için bkz. Aişe).


MANİ


 


Yelkenini açsan da,


Uzaklara kaçsan da,


Ecel seni yakalar,


Kanatlanıp uçsan da.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Ufacık mermer tası,
İçinde beyler aşı,
Pişirirsen aş olur,
Pişirmezsen kuş olur.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: koyun



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler