21 Şubat 2011 Pazartesi

20 Şubat 2011












 
































Bugün 20 Şubat 2011 17 R.Evvel 1432 Şubat: 7 Kasım 105 I.Cemre'nin Havaya Düşmesi - Genç Osman'ın Katli (1622) - Mısır'da Melik Müeyyed Camii'nde hutbe Yavuz Sultan Selim Han adına okundu (1517) - Fırtına


HADİS-İ ŞERİF


 


Sadaka vermekte gönülden davranan mü'minlere dil uzatan ve ancak ellerinden geldiği kadar verebilenlerle alay eden kimselere bu davranışlarının cezasını Allah verir. Onlara can yakıcı azab vardır Ravi: Buhari, Zekat 10 - Müslim, Zekat 72


 


ŞİİR ... BENİMLE YÜRÜYENE


 


Yolcu, keder çekme ki bu diyara düşenin,


Yolunda otlar biter, mezarında çiçekler.


Karaltılar belirir başında her köşenin,


Her geçidin ucunda bir gözü kanlı bekler.


 


Varsın, tan ağarmadan kumral saçın ağarsın,


Sen sonu Cennet olan yolundan dönme varsın,


Yolunu kesmek için zincirini koparsın,


Dokuz yıl artığınla beslediğin köpekler.


 


Faruk Nafiz Çamlıbel


 


GUNUN TARİHİ ---TİMUR HÂNIN VEFATI


Timur Hân, tarihin en büyük cihangirlerindendir. 1336'da Keş kasabasında doğdu. İyi bir eğitim gören Timur Han, 1370'te Mâve-râünnehr'e tek başına hâkim oldu ve Semerkand'da tahta çıktı.


Çin'e ve Delhi'ye kadar bütün Asya'yı; Irak, Suriye ve İzmir'e kadar Anadolu'yu aldı. Çin'e sefere giderken 20 Şubat 1405rte vefat etti. Kabri Şemerkand'dadır. İlim sahibi, büyük bir hükümdardı. Pek çok medrese ve kütüphane yaptırdı.


 


1. CEMRE HAVAYA DÜŞÜYOR


Cemre, ilkbahara doğru, önce havada, sonra suda, nihayet toprakta yedişer gün aralıklarla meydana gelen bir sıcaklık yükselişidir. Cemre yanmış kömür parçası, kor anlamına gelir.


Cemrelerin düşmesi Kasım Günleri'ne göre olur. I. Cemre, Kasım'ın 105'inde (20 Şu-bat'ta) havaya, II. Cemre 112'sinde (27 Şubat'ta) suya, III. Cemre, 119'unda (6 Mart'ta) toprağa düşer. Bugün Kasım'ın 105 i, yani I. Cemre'nin havaya düştüğü gündür. Cemreler, havaların ısınmaya başladığının ve kışın soğuk günlerini, arkada bırakmak üzere olduğumuzun müjdecisidir.


 


FIKRA


 


Hoca vaaz vermek üzere salona girmiş. Salon, ön sırada oturan seyis dışında boşmuş. Konuşup konuşmama konusunda düşünen hoca sonunda seyise sormuş: “Buradaki tek kişi sensin. Sana göre konuşmalı mı, yoksa konuşmamalı mıyım?” Seyis cevap vermiş: “Hoca ben basit bir insanım, bu konulardan anlamam. Fakat ahıra gelseydim ve bütün atların kaçıp bir tanesinin kaldığını görseydim, yine de onu beslerdim.” Bu sözlere hak veren hoca duaya başlamış. İki saatin üzerinde konuşmuş durmuş, duadan sonra kendini mutlu hissetmiş, dinleyicisinin de vaazın çok iyi olduğunu onaylanmasını isteyerek sormuş: “Vaazımı nasıl buldun?” Seyis cevap vermiş: “Sana daha önce basit bir adam olduğumu ve bu konulardan pek anlamadığımı söylemiştim. Gene de eğer ahıra gelip biri dışında tüm atların kaçtığını görseydim, onu beslerdim, ama elimdeki yemin hepsini ona vermezdim.”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Daima ara, bugün altın ararken bakır bulursun, yarın bakır ararken altın.


Cenap Şahabettin


YEMEK MENÜSÜ


·   DOMATES ÇORBA


·   YAPRAK SARMA


·   EV USULU MANTI


·   YOĞURT


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLKERİM: (Ar.) Er. - Keremi bol, cömert olan Aziz ve Celil Al­lah'ın kulu. - Kerim; Allah'ın isimle -rindendir. (bkz. Kerim).


Kız: AYŞAN: (Tür.) - Ay gibi şanlı, gör­kemli, parlak. - Erkek ve kadın adı olarak kullanılır.


MANİ


 


Günahlarım ezadır,


Affolmazsa cezadır,


Haktan imdat olmazsa,


Her şey bana sezadır.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi karnede sıfır olmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (yumurta)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler