25 Şubat 2011 Cuma

25 Şubat 2011










 































Bugün 25 Şubat 2011 22 R.Evvel 1432 Şubat: 12 Kasım 110 Rusların Osmanlılara Karşı Savaş İlan Etmesi (1711) - Araklı ve Sürmene'nin Kurtuluşu (1918) - Çıldır'ın Kurtuluşu (1921)


HADİS-İ ŞERİF


 


İslam beş esas üzerinedir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, Kabe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak.  Ravi: Müslim, İman 22


 


SOHBET -----------RESULLLUHAHIN BİR MEKTUBU


(Dünden devam) Ticaret yapmayan ve ancak ibâdet ile meşgul olan kimselerden, her nerede olurlarsa olsunlar cizye ve garâmet gibi vergileri almayın! Denizde ve karada, şarkta ve garpta, onların borçlarını ben öderim. Onlar benim himayem altındadır. Ben onlara eman verdim.


Dağlarda yaşayıp ibâdet ile meşgul olanların ekinlerinden haraç (vergi) almayın! Ekinlerinden devlet hazinesi için hisse çıkartmayın! Çünkü, bunların ziraati, sırf nafakalarını temîn etmek için yapılmakta olup, kâr için değildir. Cihad için adam lâzım olursa, onlara başvurmayın! Cizye, [varlık vergisi] almak gerekirse, ne kadar zengin olurlarsa olsunlar, ne kadar malları ve mülkleri bulunursa bulunsun, yılda 12 dirhemden daha fazla vergi almayın! Onlara zahmet, meşakkat teklif olunmaz. Kendileriyle bir müzakere yapmak icap ederse, ancak merhamet, iyilik ve şefkat ile hareket edilecektir. Onları, daima merhamet ve şefkat kanatları altında himaye ediniz!


Nerede olursa olsun, bir Müslüman erkekle evli olanl Hıristiyan kadınlara, fena muamele etmeyin! Onların kendi kiliselerine gidip, kendi dinlerine göre ibâdet etmelerine mâni olmayın! Her kim ki, Allahü teâlânın bu emrine itaat etmez ve bunun zıddına hareket ederse, Allahü teâlânın ve Peygamberinin emirlerine isyan etmiş-sayılacaktır. Bunlara kilise tamirlerinde yardımcı oluna-: çaktır. Bu ahitname [sözleşme] kıyamet gününe kadar_ devam edecek, dünyanın sonuna kadar değişmeden ka-. lacak ve hiçbir kimse bunun aksine bir harekette bulunamayacaktır."


(Bu ahitname Hicret'in 2. yılı, Muharrem ayının 3. günü, Medîne-i Münevvere'de Mescîd-i saadette Hazret-i Ali'ye yazdmlmıştır. Bu mektubun aslı, Feridun Beyin Mecmû'a-i Münşea-tus-salâtın kitabı, 1. Cilt 30. tahifesinciedir


 


FIKRA


 


Bir gün şeytan büyük bahçeli, koskoca bir malikaneye girmiş. Merdivenleri çıkmış. Bir kuzu görmüş. Kuzunun boynunda bir ip varmış. Şeytan ipi çıkarmadan sadece biraz gevsetmiş. Kuzu ipin gevşemesiyle hareket etmeye başlamış ve malikanenin önünde bulunan aynayı görmüş. Şaşırınca bir hamle yapıp aynayı kırmış. Çıkan gürültüye evin hizmetçisi gelmiş. “Sen ne yaptın? Ben şimdi burayı nasıl temizliyeceğim. Evin beyi bunu duyunca kesin beni kovar” demiş ve kuzuya bir tekme atmış. Kuzu merdivenlerden düşünce ip yetmemiş ve kuzunun boynunu kırıp onu öldürmüş. Bu sırada evin uşağı gelmiş. Neler olduğunu sormuş. Kadın anlatınca “Bunu nasıl yaparsın? Bey şimdi ikimizi de kovacak. O kuzu onun için çok değerliydi.” demiş ve hafifçe kadını itmiş. Kadın dengesini kaybetmiş ve merdivenlerden düşüp boynunu kırmış. Sesi duyunca evin hanımı gelmiş. Olanları öğrenince sinirlenmiş. Tam uşağı dövmek için uşağa yaklaşırken uşak “Lütfen beni bağışlayın ve beni kovmayın!” diyerek diz çökmüş. Uşağın üstüne hızla gelen kadın ise ona çarpıp merdivenlerden yuvarlanmış ve ölmüş. Evin beyi gelip de olanları dinleyince belinden silahı çekip uşağı vurmuş. Sonra kendi kendine “Eyvah ben ne yaptım? Bir kuzu, aynanın kırılması ve sevmediğim karım için elimi kana bulamaya, katil olmaya değer miydi?” demiş ve silahı çekip bir kurşun da kendine sıkmış. Bütün bu olanları bir kenardan izleyen şeytansa sırıtarak “Ben hiç birşey yapmadım ki. Sadece acıyarak kuzunun boynundaki ipi gevşettim, o kadar...” demiş... (Betül Öner)


GÜNÜN SÖZÜ


Cehalet her zaman kendisine hayran olmaya hazırdır.


Santra Guitry


YEMEK MENÜSÜ


·   FIRIN PİLİÇ


·   PİLAV


·   M.SALATA


·   K.PAŞA TATLI


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLHAY: (Ar.) Er. - Daima diri olan, ebedi hayat sahibi, her şeye gü­cü yeten Cenab-ı Allah'ın kulu. -(bkz. el-Hay). Allah'ın isimlerinden.


Kız: AYSEN: (Tür.) Ka. - Ay gibi güzel. Parlak ve nurlu.


MANİ


 


Danış da dağları aş!


Doğru hedefe ulaş!


Danışmadan gidersen,


Artık itlerle dalaş!


KARİKATÜR


Album Image

 


BİLMECE


Hangi kazanın kaymakamı yoktur?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Nöbetçi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler