9 Şubat 2011 Çarşamba

9 Şubat 2011


































Bugün 9 Şubat 2011 6 R.Evvel 1432 K.Sani: 27 Kasım 94 Avusturya'nın Osmanlı Devletine Savaş İlan Etmesi (1788) - Halife Ömer bin Abdülaziz (k.s.)'in vefatı (720) - Minarelerde ilk kandil yakıldı (1588) - Sultan İbrahim'in tahta çıkışı (1640) - Boğaziçi dondu (1621)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kardeşinin gıyabında dua eden hiçbir mü'min yoktur ki melek de: 'Bir misli de sana olsun' demesin. Ravi: Müslim, Zikr 86,88


 


MAKALE---- DEĞİŞEN TÖRELERİMİZ


Dinî törenler, töreler, âdetler, bütün dinlerde olduğu gibi Müslümanlıkta da kolayca değişmez...


Hanımların, cenaze ve cuma namazı kılmaları, kesinlikle eskilerin (bid'at-i kabîha) dedikleri eylemlerdir. Cenazelerde kadınların ağlayıp, yırtınıp, çırpınarak mersiye okumaları âdeti İstanbul kültüründe yoktur. Ama evlerde kemâl-i ciddiyetle Kur'ân ye ilâhî okunur. İlâhîlere küçük mekânlarda, evlerde, dinleyenler de katılabilir. Kur'ân-ı kerîm, rastgele konulmaz, göğüs hizası üzerinde bir yerde bulundurulur. Saygıyla alınır, üç defa öpüp başa konduktan sonra sayfaları açılır. Türk örfünde de böyledir.


Cenazeye kadınların ve çocukların katılması, epey yeni bir bid'attir. Daha önce 14 yaşlarından küçük erkek çocuk da alınmazdı. Kadın ve çocukların feryat ve figanları, hem teessürü arttırdı, hem töreyi bozdu. Kadınlar, cenazeyi, evin dış kapısından uğurlar, asla sokağa çıkmazlardı: Tabiatiyle defin kısmına da katılmamışlardır. Hanımların, çocukların kabristanı ziyareti, sonraki günlerde olur. Hanımların başlarını bir örtü ile (şapka olmaz) örtmeleri, İstanbul kültüründe şarttır. Cenazeye çelenk de son yarım asırda görüldü. Cenazede alkışa gelince, yalnız komünistlere mahsustur. Onları takliden. şimdi saygı zannedip alkışlayanlar çoğaldı...


FIKRA


 


“Merhaba... Burası ortadalga Tel-Aviv Radyosu... Yayınlarımızı FM bandı 88.00 khz’den de alabilirsiniz. Çok ısrar ederseniz en fazla 86,50 khz olur!..”


GÜNÜN SÖZÜ


 


Düşmanının yoksa, dost bakımından da aynı durumda olmalısınız.


E.Hubbard


YEMEK MENÜSÜ


·          ETLİ TAZE FASULYE


·          MISIRLI PİLAV


·          YOĞURT


·          SPANGLE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLFETTAH: (Ar.) Er. – Zafer kazanmış, üstün gelmiş, fetheden-açan, kullarınının kapalı-müşkil işle­rini açan Allah'ın kulu. (bkz. Fettah). Allah'ın isimlerindendir.


Kız: AZİME: (Ar.) Ka. 1. Kesin kararlılık, niyet, sebat. 2. Cin, yılan ve benzeri şeylerin şerrinden kurtulmak için okunan dua. 3. Büyük iş, büyük gü­nah, büyük bela.


MANİ


 


Aklımı alma baştan!


Kesme ekmekten aştan!


Ya rab sığındım sana!


Kurut gözümü yaştan!


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Dağda tak tak,
Suda cıp cıp.
Arşın ayaklı,
Burma bıyıklı.


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: (Ateş Böceği)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler