14 Mart 2011 Pazartesi

14 Mart 2011









 



































Bugün 14 Mart 2011 9 R.Ahir 1432 Mart: 1 Kasım 127 Rumi Yılbaşı (1427) - Tıbbiye'nin açılışı (1827) - Tıp Bayramı - Hopa, Hınıs ve Köprüköy'ün kurtuluşu (1918)


HADİS-İ ŞERİF


 


Büyük günahlar dışında, beş vakit namaz ve iki Cuma Namazı, aralarında işlenen günahlara kefaret olurlar Ravi: Müslim, Tahare 14


 


SELİMİYE CAMİİ


Selimiye Camii, Edirne’de Sultan II.Selim Hanın Mimar Sinan’a 80 yaşında yaptırdığı cami. Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimye Camii, gerek Mimar Sinan’ın, gerekse Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir. Yapımına 1568 yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da Selim Hânın vefatının ardından 14 Mart 1575'te ibâdete açılmıştır Bu caminin en büyük özelliğinden biri, Edirne'nin her tarafından görülmesidir. Açık havalarda ise, Rodop Dağlarından ve Uzunköprü nün Süleymaniye köyünden görülebilmektedir.


Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir camide görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Selimiye Câmii 43,25 metre yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.


Caminin dört köşesinde bulunan her biri üç şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70,89 metre yüksekliğindedir. Cümle kapısının iki yakınındaki minarelerin şerefelerine 3 ayrı merdivenden çıkılır ve çıkanlar birbirini görmez. Diğer iki minare tek merdivenlidir. Minarelerin kubbeye yakın olması, camiyi göğe doğru uzanıyormuş gibi gösterir.


Caminin mermer, çini ve hat işçilikleri de önemlidir. Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Büyük kubbenin tam altındaki hünkâr mahfili, 12 mermer sütunludur ve 2 metre yüksekliktedir. . Yapının, kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı vardır. İç avlu, revaklar ve kubbelerle süslüdür. Avlunun ortasında mermerden, özenle işlenmiş bir şadırvan vardır. Dış avluda ise Sıbyan Mektebi, Darül Kurra, Darül Hadis, Medrese ve İmaret bulunmaktadır. Şıbyan Mektebi günümüzde çocuk kütüphanesi, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır.


 


FIKRA


 


Üç karga telefon direğine konmuş muhabbet vede sefa yapıyorlar;Biri sakilik yapıyor içkiyi dolduruyo…r sırayla herkese dağıtıyormuş sarmışlar kuruyuda muhabet gırla neşe içinde eğleniyorlarmış.


Maymun aşağıdan gıptayla onları izliyor içinden ne güzel eğleniyorlar keşke bende orada olsaydım diye hayıflanıyordu;saki dolduruyor sırası gelen yer değiştirip sakiye yanaşıyordu,sondaki karga kafayı bulup telden düşene kadar;Bizim akıllı maymun hemen direğe zıplayıp oradanda tele tüneyip sırasını beklemeye başlamış.Herkes sırayla içmeye devam etmiş sıra maymuna gelmiş saki kadehi doldurup ona doğru uzatmış ve aniden irkilmiş


Olum yeter sen içme zaten maymuna dönmüşsün dahada içmeye çalışıyorsun


GÜNÜN SÖZÜ


 


Hayat bir öyküye benzer, önemli olan yanı eserin uzun olması değil, iyi olmasıdır.


Seneca


YEMEK MENÜSÜ


·   PİLİÇ KROKET


·   ÇORBA


·   SPAGETTİ


·   MEYVE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABDÜLVEKİL: (Ar.) Er. - Kendisi­ne tevekkül edilen, kudretiyle kulları­nın işlerini halleden, onlara yardımcı olan yüce Allah'ın kulu. - Vekil. Al­lah'ın isimlerindendir. (bkz. el-Vekil).


Kız: BAKİNAZ: (Fars.) Ka. - Sürekli nazlanan, çok nazlı.


 


MANİ


 


Velinin kerameti,


Temizler cehaleti,


Parçalanır yok olur


Zalimin rezaleti.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Meyvelerin şefi hangisidir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Zili




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler