25 Nisan 2011 Pazartesi

23 Nisan 2011





































Bugün 23 Nisan 2011 20 C.Evvel 1432 Nisan: 10 Kasım 167 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI - TBMM bin açılışı (1920)


HADİS-İ ŞERİF


Kulun amellerini kaydeden iki melek, gece ve gündüz kaydettiklerini Allah'a arz ederler ve Allah da sahifenin başında ve sonunda hayır; yani namaz bulunduğunu görünce : "Şahit olun ki, Ben sahifede baştan sona yer alan bütün günahları affettim." buyurur.Ravi: Tirmizi, Cenaiz 9


 


ERMENİ OKULLARI


Tanzimat Fermanı ile Osmanlı Devletinde misyonerlik faaliyetleri arttı. Anadolu'nun birçok yerinde yabancı okullar açıldı, Harput ta 1859'da açılan Fırat Koleji'ne bağlı olarak, Harput bölgesinde 62 misyoner merkezi açılmış, 21 kilise yapılmıştı. 66 Ermeni köyünden, 62'sinde misyoner teşkilatı kurulmuş ve her 3 köye bir kilise yapılmıştı. Batı misyonerlerinin tahrikleri neticesinde,  yediden yetmişe bütün Ermeniler, Türklere düşman edilmişti. Misyoner kadınlar da, Ermeni kadınlarını ve kızlarını bu şekilde eğitmek için seferber olmuştu. Meşhur kadın misyoner Maria A. West, daha sonra yayınladığı  "Romance of Mission" adlı kitabında: "Ermenilerin ruhuna girdik, hayatlarında ihtilâl yaptık." demektedir. Maria A. West'in işaret ettiği yıkıcı faaliyet, Ermenilerin bulunduğu her yerde icra edildi. Misyoner faaliyetlerin en fazla görüldüğü yabancı okullar arasında; Gaziantep'teki Antep, Merzifon'daki Anadolu ve İstanbul'daki Robert Koleji başta gelir. Meselâ, Merzifon'daki Anadolu Kolejinde, bir tek Türk talebe yoktu, 135 talebenin 108'i Ermeni, 27'si Rum'du. Okul müdürü, diğer kolejlerde olduğu gibi bir papazdı. 1893'de misyonerlerin tertiplediği devlet aleyhine yapılan gösterilerin planlayıcıları arasında, Merzifon Anadolu Koleji müdürü olan papaz da bulunuyordu!


TBMM'NİN AÇILIŞI


23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştı. TBMM; 18 Mart 1920'de Misâk-ı Millî'yi kabul edip, İstanbul'da son toplantısını yapan Osmanlı Mebûsan Meclisi'nin, Ankara'ya gelebilen üyeleri ile yeni seçilen üyelerden meydana gelmişti. Açılışı Cuma gününe tesadüf ettiren Meclisin üyeleri Hacı Bayram Câmii'nde Cuma namazını kıldıktan sonra, hayvanlar kesilerek, duâ ve tekbirlerle, Meclis binasına gelmişler ve ilk toplantılarını yapmışlardı.


 


FIKRA


 


Cemal silahçı dükkanına girer..-Ha pi tapanca almak isteyrum..der..Satıcı sorar : -Nasıl bir tabanca isteysun ?


Cemal da :


-Beş kişiluk olsin..der..


GÜNÜN SÖZÜ


 


Herşeyin anahtarı sabırdır. Civcivi,yumurtaları kuluçkaya yatırarak elde edersiniz, kırarak değil.


Arnold Closow


YEMEK MENÜSÜ


·   PİLİÇ KROKET


·   SPAGETTİ BOLONEZ


·   ŞEHRİYE ÇORBA


·   SPANGLE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ABIŞKA NOYAN: (Tür.) Er. - İlhan­lı komutan. (XIII-XIV. yy.) bkz. Abuşga.


Kız: BEDİHE: (Ar.) Ka. 1. Düşünmeden, birden bire söylenen güzel söz. 2. Başlangıç.


 


MANİ


 


Pîrim doludur irfan,


Herkese eder ihsan,


Nimetlere kavuşur,


Sohbette olan insan.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi barajda su olmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Alın yazısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler