10 Nisan 2011 Pazar

9 Nisan 2011













 





















Bugün 9 Nisan 2011 6 C.Evvel 1432 Mart: 27 Kasım 153 Mimar Sinan'ın Vefatı (1588) - Mora zaferi (1770) - Türk Mimarlar Günü


HADİS-İ ŞERİF


 


Bir baba çocuğuna güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz. Ravi: Tirmizi, 1953


 


MİMAR SINAN


Mimar Sinan, 1490 yılında Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğup, 9 Nisan 1588'de İstanbul'da vefat etti. Küçük yaşlarında İstanbul'a  gelip tahsilini tamamlayıp orduya katıldı. Çaldıran, Mısır, Tebriz, Bağdat, Rodos ve Belgrad'ın fetihlerine katıldı. Suriye, Mısır, Irak, İran, Balkanlar, Viyana'ya kadar onlarca ülke, yüzlerce şehir görüp gittiği her yerde, kemerleri, kubbeleri inceledi.  Hepsinden de ders alıp, notlar tuttu. Sonra baş-mimar olarak vazifeye getirildi. Devlet inşaatlarını denetledi ve Hassa Mimarlar Oca-ğı'nda geceli gündüzlü ders verdi. Mimar Sinan, gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle inceledi, fakat hiçbirini aynen taklit etmeyip, sanatını devamlı geliştirdi.


Mimarlık dönemine ait bilinen eserleri: 84 cami, 53 mescit, 56 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen, 48 hamam... Hiçbir eseri diğer eserine benzemedi.


Mimar Sinan'ın akustikte vardığı nokta ulaşılmazdır ve günümüz mühendislerine bile parmak ısırtmaktadır. Süleymaniye ve Selimiye Camileri, en büyük eserleridir.


Eserlerindeki sütunlar, duvarlar ve diğer kısımlar taşıdıkları yüke mukavemet edebilecek miktardan daha kalın değildir. Mimar Sinan, yapılarında ayrıca drenaj adı verilen bir kanalizasyon sistemi de kurmuştur. Bunların dışında yazın suyun ve toprağın ısınmasından dolayı oluşan bu-harın, yapının temellerine ve içine girmemesi için tahliye kanalları kullanmıştır.


Tedbirlerinden biri, temelde kullanılan taban harcıdır. Sadece Sinan'ın eserlerinde gördüğümüz bu harç sayesinde, deprem dalgaları emilir, etkisiz hâle gelir.


 


FIKRA


 


Yeni Geldüm


Bir gün Temel yüksek bi binanın tepesinden düşmüş..Baygın yerde yatarken etrafını kalabalık sarmış..Temeli uyandırmışlar;- ne oldu kardeşim diye sormuşlar..Temel de -Ne bileyum uşağum, bende yeni geldum daa..demiş..


GÜNÜN SÖZÜ


 


Hekimlerin yaptığı en büyük hata ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir.


Eflatun


YEMEK MENÜSÜ


·          İZMİR KÖFTE


·          ERİŞTE


·          M SALATA


·          ÇORBA


 


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: ACEM: (Ar.) Er. 1. Arap olmayan milletlerin hepsi 2. Açık ve doğru Arapça konuşamayan kimse 3. Özel­likle İranlı, İran halkından biri. Acem Bekir Efendi: Türk Reisü'l-Küttab, 1723.


Kız: ACER: (Ar.) Ka. - Hz. İsmail (a.s.)'in annesi (bkz. Hacer).


MANİ


 


Düşünesin kârını!


Hak için ver varını!


İslam’a hizmet için,


Atmalısın ârını!     


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Hangi köye kimse gitmek istemez?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Kara cahil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler