13 Haziran 2011 Pazartesi

11 Haziran 2011































Bugün 11 Haziran 2011 9 Recep 1432 Mayıs: 29 Hızır 37 Kızılay'ın Hilal-i Ahmet Adıyla Kurulması (1868) - Osmanlı Ordusu'nun İran seferi (1534)


HADİS-İ ŞERİF


 


Bir kimsenin, izin almadan iki kişinin arasına oturması helal olmaz. Ravi: Ebu Davud, 4844


 


OSMANLI AHLÂK:


... Biz, millet olarak telefon, adyo, televizyon, otomobil... kullanmada, geçmiş asırlardaki soydaşlarımızdan, elbette çok çok öndeyiz. Ama ahlâk bakımından, ecdadın fersah fersah gerisinde yüzüyoruz. İşte size, tarihçilerimizden İsmail Hami Dânişmend'in, "Garb Menbalarına Göre Eski Türk Seciye ve Ahlâkı" isimli çok mühim eserinden birkaç örnek:


A. Dela Motraye isimli seyyah, 1727 yılında yayınlanan, "Voyages en Europe Asie et Afrigue" isimli eserinin 258.


sayfasında şunları yazıyor: . "Hırsızlara gelince; bunlar, İstanbul'da, son derece nadirdir. Ben Türkiye'de takriben 14 sene kaldığım hâlde, bu müddet zarfında hiçbir hırsızın, orada, ceza gördüğünü işitmedim. Türkiye'de yankesicinin ne olduğu malûm değildir. Onun için, ceplerin el çabukluğundan korkusu yoktur." (Sayfa: 9)


Bir fransız doktoru olan A. Brayer, İstanbul'da 9 yıl kaldıktan sonra Paris'e dönmüş, orada, "Neuf annEes a Cons-tantinople" isimli 2 ciltlik bir kitap yazmış (1836). Eserinin 234. sayfasında demiş ki:


"...Yankesicilik, dolandırıcılık, anahtar uydurma, kırıcılıkla çalma, pencereden girme vesair suretlerle yapılan hırsızlıklara gelince... İşte o gibi vakalar, son derece nadirdir. Türkiye'de bunlar meçhuldür. Ev kapılarının şöyle böyle kapandığı ve esnafın, umumî ahlâka itimad edip, dükkânını açık bırakarak terk ettiği bu muazzam payitahtta her sene, azamî 6  hırsızlık vakası


Olur."


FIKRA


 


İmam ve TANRI


BIR KÖYÜN CAMISINDE IMAM CEMAATE VAAZ


VERMEKTEDIR. ANSIZIN ICERI


DALAN BIR KÖYLÜ KÖYÜ SEL BASMAKTA OLDUGUNU


HABER VERIR. BUTUN CEMAAT HEMEN KENDILERINI DISARI ATIP, KACAR. SADECE IMAM BUTUN ISRARLARA RAGMEN KÖYÜ TERKETMEYI REDDEDER VE TANRI NIN KENDISINI KORUYACAGINI SOYLEYEREK, CAMIDE KALIR. KISA BIR SURE SONRA SULAR CAMIYE ULASIR, IMAM CARESIZ MINAREYE CIKAR. SULAR MINARENIN ILK KATINA YUKSELIRKEN BIR TEKNE IMAMI KURTARMAYA GELIR.ANCAK DINIBUTUN IMAM, TANRI NIN KENDISINI KORUYACAGINI


SOYLEYEREK TEKNEYE BINMEZ. SULAR YUKSELIR, IMAM IKINCI KATA CIKMAK ZORUNDA KALIR. BIR TEKNE DAHA GELIR, ANCAK IMAM YINE TANRI NIN KENDISINI KORUYACAGINA INANCININ TAM OLDUGUNU SOYLEYEREK TEKNEYE BINMEZ.


GÜNÜN SÖZÜ


 


Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası, dostunun yüz karası, düşmanının maskarası.


M.Akif Ersoy


YEMEK MENÜSÜ


·          PÜRELİ ROSTO KÖFTE


·          ERİŞTE


·          ÇOBAN SALATA


·          MEYVE


 


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AKBOĞA: (Tür.) Er. - Boğa gibi güçlü ve temiz şahsiyetli. Akboğa Celayir: Moğol emir ve komutanı.


Kız: AKÇAN: (Tür.) Ka. - Temiz, dürüst kimse


MANİ


 


Olma sakın isyankâr!


Allah edilmez inkâr!


Gök direksiz duruyor,


Kudreti pek âşikâr.


KARİKATÜR


 


BİLMECE


En kibar kuş hangisidir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Konuşmadıkları zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler