8 Ağustos 2011 Pazartesi

9 Temmuz 2011



































Bugün 9 Temmuz 2011 8 Şaban 1432 Haziran: 26 Hızır 65 Timur'un Bağdat'ı İşgali (1401) - Mısır Çarşısı'nda patlama (1998) - Rumeli Hisarı'nın açılışı (1452)


HADİS-İ ŞERİF


 


Benden bir şey işitip onu işittiği şekilde başkasına ulaştıran kimsenin (kıyamet günü) Allah yüzünü taze kılsın. Zira, kendisine ulaştırılan öyleleri var ki, bizzat işitenden daha iyi kavrar. Ravi: Tirmizi, 2658


 


ALAEDDIN KEYKUBAT


Anadolu Selçuklularımın üçüncü hükümdarıdır. Çok zekî çalışkan ve dindar birisiydi. Moğolların ve Haçlıların Anadolu'ya yaptıkları birçok akını püskürterek, Anadolu'daki Türk birliğinin korunmasına büyük yardımı oldu. Geniş kültürü, üstün siyasî gücü ve samimî imanıyla bütünleştirdiği kişiliği sayesinde, Anadolu Selçuklularımın kendisinden çok sözü edilen bir sultanı oldu. İlim adamlarına saygısı ve onları koruma duygusu her zaman ön planda oldu. Kayseri'de yaptırdığı Keykubâdiye sarayında, fırsat buldukça âlimleri toplar, onlarla uzun sohbetler ederdi.


"Bir millete sultan olmak, onların dünya ve ahiret sorumluluğunu paylaşmak demektir." diye düşünürdü.


Dönemin büyük âlimlerini ve din adamlarını Kayseri'ye getirterek, burasını büyük bir kültür merkezi hâline dönüştüren Alâeddin Keykubat, Türkçeden başka, Arapça, Farsça ve Rumcayı da biliyor ve bu dillerle konuşup yazabiliyordu.


Daha sağlığında iken kendisine "Dünya Sultanı" deniliyordu. Ona bu sıfatı, siyasette, kültürde, ekonomide ve hukukta çok ileri noktada bulunmasından dolayı vermişlerdir.


Moğol hükümdarlarının İslâm ülkelerine yapacakları akınları ilk sezen oluşu ve bu konuda İslâm ülkeleri arasında ilk defa Kayseri'de "Uluslararası Güçbirlîği Konferansı" düzenlemesi, onun siyasetteki ufkunu göstermesi bakımından önemlidir. Yine Alâeddin Keykubat, dünya tarihinde ilk defa denizlerde ve kendi topraklarında zarar gören tüccarın malını devlet tarafından ödedi. Böylece ilk defa, bir nevi malî sigorta sistemini ve güvenliğini sağlamış oldu.


FIKRA


 


Komiser sorar:


- Temel, köpekleri atlatıp, kümesten tavuğu nasıl çaldın?


- Komiserüm, onu söylemem, meslek sırrıdır!


- Ama ben söyletmesini bilirim!


- O da sizin meslek sırrunuzdur!


GÜNÜN SÖZÜ


 


Rüyaları gerçekleştirmenin en kısa yolu uyanmaktır.


Emerson


YEMEK MENÜSÜ


·          FIRIN PİLİÇ


·          PİLAV


·          M.SALATA


·          SÜTLAÇ


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AKTAÇ: (Tür.) Er. - Beyaz taç.


Kız: BEYAZ: (Ar.) Ka. 1. Ak, en açık renk. 2. Aydınlık. 3. Deri rengine göre bir insan ırkı. 4. Yumurta akı. -Mahalli yerlerde kadın adı olarak kullanılmakladır.


MANİ


 


Nasihat tut gel oğlum!


Nimet kadri bil oğlum!


Suratını ekşitme!


Tebessüm et, gül oğlum!


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Karadenizlilere niçin Persembe günü fikra anlatilmaz?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Islak elbiselerini çikarir.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler