12 Eylül 2011 Pazartesi

25 Temmuz 2011




































Bugün 25 Temmuz 2011 24 Şaban 1432 Temmuz: 12 Hızır 81 İspanya'nın Emeviler Tarafından İşgali (711) - Türkiye'de son 75 yılın en sıcak yazı (2007) "Edirne 44 derece)


HADİS-İ ŞERİF


 


Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli (ayette sırat-ı müstakim ashabı olarak zikredilen) peygamberler, sıddikler, şehidler ve salihlerle beraberdir Ravi: Tirmizi, Büyu 4


 


.. ORUCUN FAZİLETLERİNDEN


Allahü teâlâ, Ramazan ayında gündüzleri oruç tutmayı emretmiştir. Allahü teâlâ, bu emri sebepsiz vermemiştir. Oruç, insanlara hem maddî, hem de manevî faydalar sağlar. Bütün bir sene, çeşitli yemekleri eritmek için yorulan insan midesi ve bağırsakları, senede bir ay dinlenerek sağlığını korumuş olur. Bu maddî faydasıdır. Manevî faydası da şudur: Oruç tutan bir insan, aç kalmış bir insanın çektiği ızdırabı, bizzat hissederek fakir insanlara yardım etmek ihtiyacını duyar. Bu da, insanların birbirlerine yardım etmelerine sebep olur. Birbirlerine yardım eden insan topluluğu arasında ise çekişmeler olmaz. Bundan başka, Allahü teâlânın emrini yerine getirmek için gündüzleri bir ay oruç tutan bir Müslüman, Allahü teâlânın başka emirlerini yapmaya da alışır.       


 


GÜNÜN TARİHİ --- İSPANYA'NIN FETHİ


 


Tarık bin Ziyâd, tarihin en büyük komutanlarındandır. Emevîlerin Kuzey Afrika valisi Musa bin Nusayr tarafından, İspanya'yı fethetmekle görevlendirilmişti. 7 000 kişilik kuvvetiyle 711 tarihinde Septe (Cebelitarık) Boğazı'nı geçti. Askerlerine geri dönme umudu bırakmamak için, bütün gemileri yaktırdı. Sonradan çok kullanılan; "Gemileri yakmak" deyimi buradan kalmıştır.


Çok başarılı bir askerî harekâtla Kuzey İspanya'ya kadar ilerleyen Tarık bin Ziyâd, önemli şehirleri aldı. Endülüs Medeniyeti'nin yolunu açan komutan olarak tarihe geçti.  İspanya'nın güneyinde bu tarihte devlet kuran Müslümanlar, 1492'ye kadar bura da 8 asır kalmışlardır. Müslümanlar ilim ve medeniyette o kadar ileri gitmişlerdir ki, Hıristiyanlar, Müslümanların yaptıkları eşsiz eserlerin tamamını tahrip etmelerine rağmen, şimdi bile hâlâ bunların  izleri vardır. İspanya'da, Kurtuba ve Gırnata şehirlerinde  üniversiteler kurulmuştur. İçinde 600 000 kitap bulunan kütüphaneler vardır.


FIKRA


 


Temel İstanbul'a yeni taşınmış. Kapıcı sabah kapıyı çalmış.


Temel, kimseyi beklemediğinden merakla kapıya yönelmiş ve seslenmiş;


-Kim o?


Kapıcı:


-Çöp! diye bağırmış...


Temel gayet sakin ve kibar bir dille konuşmuş:


-İhtiyacımız yok...


GÜNÜN SÖZÜ


 


Söz yuva gibidir, mana kuş gibi , cisim ırmak gibidir ruh akıp giden su gibidir.


Mevlana


YEMEK MENÜSÜ


·          SALÇALI KÖFTE


·          MAKARNA


·          M.SALATA


·          MEYVE


 


 


 


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AKIMAN: (Tür.) Er. - Cömert, eli açık kimse.


Kız: AKŞIN: (Tür.) 1. Az ak, akımsı.2. Derisinde, kıllarında ve gözlerinde doğuştan boya maddesi bulunmadığı için her yanı beyaz olan (insan, hayvan). Erkek ve kadın adı olarak kulla­nılır.


MANİ


 


Çok yiyen olur şişman,


Arkadan güler düşman,


Tevbeni geciktirme!


Tez günaha ol pişman!


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Memurlar niçin kravat takarlar?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Gölgeye.


 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler