9 Ekim 2011 Pazar

2 Eylül 2011

























































Bugün 2 Eylül 2011 4 Şevval 1432 Ağustos: 20 Hızır 120 Eskişehir'in Kurtuluşu (1922) - Kösem Sultan'ın Öldürülmesi (1651) - Yunan Başkomutanı Trikopis'in esir edilişi (1922)


HADİS-İ ŞERİF


 


Kıyamet gününde ümmetimin (iki alameti olacak : Biri) secde sebebiyle alnındaki parlaklık, (diğeri de) abdest sebebiyle kollarındaki parlaklıktır. Ravi: Tirmizi


 


ŞEVVAL AYINDA ORUÇ


 


Oruç tutulan ayın ilk ve son günleri, Ramazana tesadüf ettiği kesin değilse, yani hilâl görülerek değil de, takvime göre tutulmuşsa, o günler şüpheli olur. Bu bakımdan, hilâli görerek Ramazan ayı tespit edilmeyip, takvimlere göre başlatıldığı yerlerde, Ramazanın başlaması şüpheli olmaktadır. Ramazan olduğu şüpheli olan günlerde tutulan oruç sahih olmadığı için, iki gün kaza tutmak gerektiği, Bahr, Hındıyye, Kadıhan gibi muteber eserlerde yazılıdır.


Her zaman, oruç tutmak sevaptır. Şevval ayında tutulan orucun, çok sevabı vardır.


Hadîs-i şeriflerde, buyuruldu ki:


"Ramazan orucu ile Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır."


"Ramazan ayı orucu 10 aya, Ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da 2 aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur."


"Ramazandan sonra, Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.


Bu oruçları, aralıklı tutmak da caizdir. Şevval ayında tutulan nafile veya kaza oruçlarını, Pazartesi ve Perşembe günleri tutmak daha iyidir.


 


ESKİŞEHİR'İN KURTULUŞU


 


Birinci Dünya Savaşı sonunda yapılan Mondros Mütarekesi'ndeki; itilaf devletlerinin, yurdumuzdaki önemli noktalan, güvenlik gerekçesiyle işgal edebilecekleri hükmüne dayanarak, 1919 yılı Ocak ayında bir İngiliz birliği, Eskişehir istasyonu ve çevresini


işgal etti. Bu işgal, halk tarafından nefretle karşılandı ve gösteriler düzenlenmeye başlandı. İşgalcilere karşı olan direniş, giderek daha teşkilâtlı bir hâle gelip güçlendi, Uşak, Kütahya ye Bursa üzerinden Eskişehir'e ilerleyen Yunan  kuvvetleri, 20 Temmuz 1921'de Türk askerinin boşalttığı Eskişehir'e girdi. Daha sonra Polatlı'nın batısına kadar ilerlediler. Sakarya Savaşı'nda Eskişehir'e kadar geri püskürtüldüler. Bir sene sonra da, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz'un ardından, 2 Eylül'de şehri harâbe hâline getirip çekildiler.


FIKRA


 


Temel ve dursun yaz tatillerinde Antarktika'ya gitmeye karar vermişler. Uzun bir yolculuktan sonra buzlar diyarına varmışlar. Bir rehber bulamadıklarından kendileri gezmişler uzun buz ovalarını. ertesi sabah bir rehberle anlaşarak kıtanın en güzel yerlerini rehber eşliğinde gezip merak ettiklerini soruyorlarmış. Bir ara Temel rehbere seslenerek


- " Pardon burada hiç beyaz kadın var mı ? " diye sormuş,


- Rehber "Tabiî ki var, buradaki kadınların yüzde doksanı beyazdır" demiş.


- "Peki siyah kadın var mi?"


- "Eh bir kaç tane var bu civarda"


GÜNÜN SÖZÜ


 


Gazetesiz bir hükümet idaresine, hükümetsiz bir gazete idaresini tercih ederim. JEFFERSON


YEMEK MENÜSÜ


·          PATLICAN MUSAKKA


·          PİLAV


·          ŞEHRİYE ÇORBA


·          CACIK


 


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AMR: (Ar.) Er. - Uzun yaşamak, uzun ömürlü olmak. Amr b. Madikerib: 631'de Medine'ye gitti ve müslüman oldu. Çok yaşlıyken bile iyi sa­vaştı.


Kız: BÜTE: (Tür.) Ka. - Fidan.


MANİ


 


Dozer geliyor dozer


Çekilin sizi ezer


Benim sevduğum oğlan


Sinan Özere benzer


KARİKATÜR


 


BİLMECE


-Dişi kertenkeleye ne ad verilir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Hiçbir şey tabi ki, köpekler konuşamaz ki.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi