24 Ekim 2011 Pazartesi

25 Ekim 2011











 































Bugün 25 Ekim 2011 28 Zilkade 1432 T.Evvel: 12 Hızır 173 Uluğ Beğ'in Vefatı (1449) - Suların soğuması - Rusya'nın Kars ve Ardahan'ı istemesi (1947)


HADİS-İ ŞERİF


 


Surun sahibi (İsrafil aleyhisselam), sur denen borusunu ağzına dayamış, yüzünü çevirmiş, kulağını dikmiş, üfleme emrini beklerken ben nasıl tereffühle (dünya nimetlerinden) istifade edebilirim?" buyurmuşlardı. Bu, sanki ashabına çok ağır gelmişti: "Peki biz ne yapalım -veya ne diyelim- ey Allah'ın Resulü?" diye sordular. Onlara: "Hasbünallah ve ni'mel-vekil (Allah bize yeter, o ne güzel vekildir!), Allah'a tevekkül ettik, -belki de "tevekkülümüz Allah'adır!" demişti- deyiniz!" diye emir buyurdular. Ravi: Tirmizi, Kıyamet 9


 


YUMURTA YEMEK ŞART


 


Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin" Aksoy Türkiye gibi nüfusunun çok büyük kısmı genç olan bir ülkede çok yumurta tüketilmesinin lâzım olduğunu, pazardan alınan yumurtalara dikkat edilmesi gerektiğini, yazın aşırı sıcaklar sebebiyle yumurtanın kalitesinin düştüğünü söyledi. Aksoy özetle şöyle devam etti:


Yumurta bayatladıkça bozulmaya dönebilir. Mümkün olduğu kadar yumurtaları serin yerlerde satılan yerlerden almalıyız Ameliyat sonrası ve ağır yanıklar sonrası insanlara günde 3-4 yumurta yedirilmesi gerekir. Çünkü, yumurtanın proteini insan vücuduna en yakın proteindir. Bir yumurtanın 6 gram proteini vardır. Bu proteinin %99'u vücut proteinine dönüşür. Özellikle gelişme çağındaki çocukların, gençlerin yumurtaya çok ihtiyaçları olur. Gençken vücudun protein üretmesi gerekir. Özellikle ilk 5 yaşta beyin gelişimi çok önemli. Çocuklar protein tüketmezse, zaten protein olan beyin gelişemez. İlk 5 yaş içerisinde yumurta yemeyen çocuklarda hem fiziksel boy geriliği, hem de zihinsel gerilik söz konusu olabilir. Protein tüketmeyen çocuklarda donuk zekalılık dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Çocuklar her gün 1 yumurta yemeli. O gün et ve süt yemiyorsa 2 yumurta yemeliler. Avrupa ülkelerinde yılda bir kişi 250 yumurta tüketiyorsa bizim 300 yumurta tüketmemiz lâzım. Biz Avrupalılara göre daha az yumurta, balık eti, tavuk ve kırmızı et tüketiyoruz. Şu an Türkiye'de bir yılda kişi başına 135 yumurta tüketiliyor...


 


ULUĞ BEYİN VEFATI


 


Astronomi âlimi ve Şemerkand sultanıdır. İsmi Muhammed Taraaay bin Muinüddin Şajrıruh'tur. Semerkand'da 22 Mart 1395'ae doğdu. Sarayda iyi bir öğrenim gördü. Kur'ân-ı kerîmi ezberledi, Arapçayı öğrendi. Babası vefat edince, idareyi ele aldı. Şemerkand ı kendine başşehir yaptı. 38 sene hükümdarlık yaptı. 25 Ekim 1449'da öldürüldü ve dedesi Timur Hânın yanına defnedildi.


Dünya ilim tarihinin, zamanına kadar yetiştirdiği en büyük astronomi âlimi olarak şöhret yaptı. Bu sahada Uluğ Beyi dünyaya tanıtan, Semerkand'da 1420 de yaptırdığı rasathane olmuştur.


FIKRA


 


fare


Kendisini fare zannettiği için ailesi tarafından bir akıl hastanesine yatırılan adam, birkaç yıllık bir tedavinin ardından; iyice kendine gelmiş. Doktorlar, artık taburcu etmeyi düşündükleri hasta ile son bir görüşme yaparak, iyileştiğinden emin olmak istemişler. Adama sormuşlar: -"Söyle bakalım; sen insan mısın, fare misin?" Adam gülümsemiş: -"Doktor bey, o günleri geride bıraktım. Elbette ki ben bir insanım." Doktorlar, içleri rahatlayarak: -"Tamam o zaman, artık burada kalmana gerek kalmadı", demişler ve çıkış belgelerini uzatmışlar. Birkaç dakika sonra, gruptaki doktorlardan biri bahçeye çıktığında, adamı bir ağacın arkasına saklanır halde görmüş. -"N'oldu yahu? Sıkılmadın mı buradan, çıksana, git özgürlüğün tadını çıkar!" -"İyi de doktor bey, orada bir kedi var!" -"Eee, ne olmuş kedi varsa; hani sen artık bir fare olmadığını biliyordun?" -"Ya doktor bey, ben fare olmadığımı biliyorum da; kedi benim fare olmadığımı nereden bilecek?"


GÜNÜN SÖZÜ


 


Demokrasi, halkın halk tarafından halk için iradesidir.LİNCOLN


YEMEK MENÜSÜ


·          SALÇALI KÖFTE


·          YAYLA ÇORBA


·          SPAGETTİ


·          SPANGLE


ÇOCUĞUNUZA İSİM


Erkek: AREF: (Ar.) Er. 1. Pek maruf, çok bilinen. 2. Arif, anlayışlı ve bilgili.


Kız: AREFE: (Ar.) Ka. 1. Arife, dini bay­ramlardan bir evvelki gün. 2. Bir ön­ceki gün.


MANİ


 


İstanbula giderken


Sol tarafta hastane


Yârimin mektubunu


Eğlendirme postane


KARİKATÜR


 


BİLMECE


Saat niçin tehlikelidir?


Cevabı Yarın.


Dünkü Cevap: Trafik Polisi


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Blog Arşivi